Rešite se gastrorefluksne bolesti operacijom želuca

Tokom poslednje decenije pojavilo se veliko interesovanje za gastrorefluksnu bolest ili GERB. U zapadnim zemljama 20 do 40 procenata stanovništva ima simptome ove bolesti. Zanimljivo je da je bolest retka u nerazvijenim zemljama. Najčešće se pojavljuje kod muškaraca starijih od 40 godina. Procenjuje se da u Srbiji simptome ove bolesti ima oko 40 procenata odraslih. Dugotrajno ignorisanje simptoma može biti opasno jer se vremonom povećava mogućnost komplikacija i razvoja karcinoma želuca i jednjaka.

Šta je refluksna bolest ili GERB?

Radi se o digestivnom oboljenju koje je uzrokovano vraćanjem želudačnog soka u jednjak. Govorimo o stanju koje nastaje kada refluks (vraćanje) želudačnog sadržaja izaziva ozbiljne komplikacije i vrlo neprijatne simptome. Bolest se utvrđuje kontrasnom radiografijom i gastroskopijom i najčešće je uzrokovana oslabljenom funkcijom sfinktera, kružnog mišića koji zatvara želudac.

Cilj lečenja savremenim operativnim tehnikama je da se pacijenti oslobode mučnih simptoma i da se spreči razvoj promena u jednjaku, koje u suprotnom mogu prerasti u kancer. Vrlo je bitno održati remisiju i sprečiti ponovni nastanak bolesti.

Simptomi

Najčešći simptomi GERB-a su gorušica, osećaj vraćanja kiseline u jednjak i grlo, kašalj i problemi sa disanjem. Pacijenti gorušicu uglavnom opisuju kao osećaj pečenja iza grudne kosti ili u grlu. Taj neprijatan osećaj se najčešće pogoršava nakon obroka i nekada može da traje i satima. Otežano gutanje govori da se radi o zapaljenskom procesu jednjaka koje je izazvano kiselinom iz želuca. Tada se sužava lumen jednjaka i hrana teže prolazi. U nekim slučajevima se čak može javiti i jak bol iza grudne kosti koji podseća na anginu pektoris.

Faktori rizika

Gastrorefluksna bolest se javlja kod pacijenata koji se često prejedaju, konzumiraju velike količine masne, pržene i prezačinjene hrane, kafe, čokolade, alkohola, citrusa, gaziraih pića i nekih lekova. Primećeno je da pušenje, naprezanje i duži boravak u savijenom položaju izazivaju pojačanu gorušicu. Simptomi su naročito izraženi kada je oslabljen ezofagealni sfinkter koji se nalazi na prelazu jednjaka u želudac. Riziku od GERB-a doprinose stanja u kojima raste pritisak u stomaku, kao što su udarci u grudni koš ili stomak. Sličan rizik nosi i često podizanje i nošenje tereta.

Operacija želuca postupak

Operacija se radi kod pacijenata koji imaju teži ili komplikovan oblik refluksne bolesti. To su često pacijenti koji bez lekova nikako ne mogu da kontrolišu simptome bolesti. Na prvom pregledu će hirurg preporučiti sve dijagnostičke metode koje su od interesa za operaciju i sugerisati potrebne izmene u ishrani u danima pre operacije. Operacija želuca se sprovodi u opštoj anesteziji i traje oko sat vremena. U nekim slučajevima je moguće da se operacija izvede laparoskopskom metodom sa malim rezovima, što smanjuje vreme oporavka. Hirurzi će prvo želudac vratiti u anatomski položaj koji mu pripada u trbuhu. Zatim se radi ušivanje proširenog otvora na dijafragmi i deo želuca se obmota oko jednjaka. Na taj način se onemogućuje vraćanje kiseline u jednjak.

Oporavak

Oporavak nakon operacije u kućnim uslovima traje oko dve nedelje. Nakon operacije je neophodno promeniti navike u ishrani, tj. izbaciti upotrebu namirnica koje utiču na vraćanje bolesti. Takođe, treba izbegavati veće fizičke napore, dugotrajno saginjanje i tesnu odeću u predelu stomaka. Kod nekih pacijenata se savetuje i smanjenje telesne težine.

Pravi izbor

Rešenje dugotrajnog problema sa želucem je pred vama. Opšta bolnica Atlas nudi vrhunske usluge dijagnostike i hirurških intervencija želuca. Sve potrebne procedure se obavljaju bez čekanja i u veoma prijatnom ambijentu koji se nalazi u centru Beograda. Stručan i ljubazan tim lekara specijalista će vam dati pouzdane informacije o vašem zdravstvenom stanju i mogućnostima lečenja. Zakažite konsultacije sa lekarima na telefone: +381 11 785 88 88 i +381 60 32 92 411


Comments

2 responses to “Rešite se gastrorefluksne bolesti operacijom želuca”

  1. Ivana Avatar

    Da li postoji još neki način kojim se barem mogu smanjiti simptomi GERBa? Ja patim od njih već godinama i niko mi ništa nije prepisao od lekova, a ovo je više no naporno.

  2. Miloš Avatar

    Užasno ali užasno naporna bolest, isrpi vas do maksimuma, stalni bolovi i mučnine. Ukoliko još na to imate i stalan stres onda ste nadrljali.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *