Nana i kamilica – domaće biljke sa širokom primenom u narodnoj medicini + lekoviti recepti

Mnogo je lekovitih biljaka koje rastu na našim područjima i od kojih se od davnina spravljaju lekoviti čajevi, melemi, moćni prirodni losioni, isceljujuće tinkture. Međutim, retko koja se biljka po popularnosti može meriti sa nanom i kamilicom. Ove dve lekovite biljke već imaju dugu tradiciju široke primene u našoj narodnoj medicini.

Nana – Mentha peperita

Menta je jedna od najomiljenijih i najčešće korišćenih biljaka u spravljanju narodnih lekova. I danas se nana često koristi za lečenje raznih bolnih stanja, upala, infekcija, za pripremanje eteričnih ulja, lekova i kozmetičkih preparata.

Nana (Mentha piperita) predstavlja višegodišnju zeljastu biljku. Može dostići visinu od 70 cm, ima uspravnu, razgranatu i dlakavu stabljiku. Iz nje rastu listovi jajasto-šiljatog oblika sa testerastim, nazubljenim ivicama. Beru se mladi listovi, nakon čega se suše. Suve listove treba izmrviti i spakovati u papirne kesice, jer će se tako najbolje i najduže sačuvati.

Lekovitost nane zasnovana je pre svega na aktivnim sastojcima – mentolu, flavonoidima, pelinima i taninima, koji podstiču rad žuči, organa za varenje i poboljšavaju apetit.

Čaj od nane je jako delotvoran u ublažavnaju tegoba nastalih usled oboljenja žučne kese. Pored toga, samo jedna šolja čaja od nane olakšaće varenje masne hrane, poboljšati apetit, ublažiti menstrualne bolove i mučninu. Sa druge strane, obolelima od čira na želucu savetuje se da izbegavaju kozumiranje ovog čaja. Nana deluje nadražujuće na sluzokožu želuca i podstiče kiselost želudačnog soka. Iako se čaj od nane često upotrebljava u lečenju prehlada i za opuštanje mišića, treba biti oprezan jer mentol iz nane može da bude previše jak za nadraženu sluzokožu.

Od nane se pripremaju blagotvorna ulja i tinkture za spoljnu upotrebu, koje se primenjuju u lečenju glavobolje i napetosti. Ulje i tinkture od nane nije poželjno stavljati na lice, vrat i potiljka odojčadi i male dece jer koncentracija mentola može biti toliko jaka da izazove disajne probleme.

Recept: Tinktura od nane za lečenje glavobolje

Deset kašičica smrvljenih suvih listova nane prelijte sa 200 ml šljivove ili komove rakije i ostavite u poklopljenoj posudi 15 dana. Posudu držite u toploj prostoriji, na mestu koje je zaštićeno od direktne sunčeve svetlosti. Nakon toga procedite i dobro istisnite listove koji su bili natopljeni kako bi iz njih izašla sva tečnost. Dobijenu tečnost čuvajte u dobro zatvorenoj, neprovidnoj staklenoj posudi. Kada osetite glavobolju, sipajte malo tinkutre u šake i onda dobro natrljajte u predelu slepoočnica.

Kamilica – Matricaria recutita

Kamilica je lekovita biljka belo-žutih cvetova i sitnih listova koja raste na poljanama, livadama, pašnjacima… Period cvetanja traje od sredine maja do kraja avgusta, kada se i sakupljaju cvetovi koji treba da budu potpuno otvoreni. Sušenje obrane kamilice treba da bude brzo. Ona se suši na mestu koje je prozračno, a može se osušiti i u pećnici šporeta, na temperaturi maksimalno do 40 stepeni celzijusovih. Za čuvanje se koriste posude sa hermetičkim zatvaračem koje treba držati na hladnom i tamnom mestu, najduže jednu godinu.

U cvetovima kamilice postoji visoka koncentracija esencijalnih ulja poput hamazulena i bisabolena. Pored toga, cvetovi ove blagotvorne biljke sadrže i flavonoide, tanine, kao i valerijansku kiselinu. Esencijalna ulja koriste se za ublažavanje upalnih procesa, a naročito su efikasna u smanjivanju tegoba usled zapaljenja organa za varenje i disanje. Kamilica blagotvorno deluje i na kožu. Uz pomoć nje uklanjanju se akne, čirevi, ublažavaju rane, leče zanoktice.

Redovno kozumiranje čaja od kamilice reguliše rad organa za varenje. Zato je ovaj čaj odličan u lečenju mučnina, povraćanja i infekcija creva. Kamilica se koristi i za ispiranje usta, jer ublažava upalu desni, usne duplje i grla, a inhaliranje kamilicom preporučuje se kod lečenja kašlja i raznih drugih infekcija disajnih organa. Od kamilice se pripremaju i kupke koje služe za zaceljivanje rana i lečenje hemoroida.

Recept za pripremu opuštajuće kupke od kamilice

Napunite šaku sušenim cvetovima kamilice i dobro ih izmrvite, pa ih dodajte u šolju do pola napunjenu sojinim uljem. Zatim smesu prespite u teglicu sa hermetičkim poklopcem. Dobro zatvorite i odložite na tamno i hladno mesto da odstoji 40 dana. Svakog dana obavezno dobro izmućkajte teglu. Ulje će nakon ovog perioda dobiti boju nalik ćilibaru i to je znak da ga treba procediti. Ceđenje se obavlja uz pomoć pamučne krpe. Proceđeno ulje čuvajte u hermetički zatvorenoj boci, na hladnom mestu zaštićenom od direktnog sunca. Kada osetite napetost, uzmite ulje od kamilice i utraljavajte ga u predelu slepoočnica.



Posted

in

by

Tags:

Comments

One response to “Nana i kamilica – domaće biljke sa širokom primenom u narodnoj medicini + lekoviti recepti”

  1. Tea Avatar

    Moraću da probam ovo za glavobolju, nisam do sada čula za taj recept ali imam sastojke pa zašto da ne 🙂 a kamilicu redovno koristim za umivanje, ako imate podočnjake, neispavani ste itd.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *