Prirodni lekovi protiv opadanja kose kod žena

Većina žena imala je barem u nekom trenutku probleme kao što je opadanje kose. Kod žena uzroci mogu biti zaista šarenoliki, dok je kod muškaraca malo manji broj razloga zašto ostaju bez kose. Normalno je da kod žena kosa mesečno raste minimum 1 cm, ali ukoliko je opadanje prisutno kao i loš kvalitet kose, ove činjenice se znatno menjaju. Opadanje kose je veoma neprijatno i može ukazivati i na određene bolesti, a može se osim kod žena, javiti i kod deca i muškaraca.

Ukoliko žena koristi oralne kontracepcije i druge lekove vrlo je moguće da će doći do slabljenja i gubljenja kose. Isto tako loše uticaje na kosu ima loša i neredovna ishrana. U današnjici brzog života, ljudi se nažalost tako i hrane. Trebamo učiniti za sebe i svoje telo sve dobro što je u našoj moći, te se potruditi da unesemo dovoljno aminokiselina, bakra, cinka, gvožđa, kao mnogih vitamina, kako bismo našu kosu spasili od opadanja. Takođe uzročnici ove nemile pojave mogu biti i gljivična oboljenja glave i zahtevaju adekvatno medicinsko lečenje.

Kada u životu nastupi depresija i stres remeti se ceo balans organizma pa samim tim u velikoj razmeri utiču i na kosu. U ovim slučajevima kosa uglavnom opada u pečatima i samo lečenje je jako dugo i iscrpljujuće. Dijabetes je bolest koja će prouzrokovati slična stanja opadanja kose, kao i loš rad štitne žlezde. Štitna žlezda se nikako ne sme zanemariti ni u kom slučaju, bez obzira u kojoj je dobi žena, jer može prouzrokovati ozbiljne probleme, naročito kod dama kod kojih je nastupila menopauza.

Opadanje kose u trudnoći

Trudnoća je stanje koje oplemeni i osveži svaku ženu, ali isto tako žena se tada susreće sa raznim stanjima i situacijama u kojima se ranije nije nalazila. Jedno od njih he upravo opadanje kose. Ponašanje kose i drugih faktora u trudnoći, naravno je individualno. Nekim srećnicama kosa postane jača i više raste, ali više je onih žena kod kojih će glavnu reč voditi estrogen, a zna se kada dođe do hormonalne bure teško ju je stišati, pogotovu u trudnoći.

Nakon porođaja naše muke ne prestaju. Dojilja nastavlja borbu sa opadanjem kose, jer se hormone još uvek nisu vratili u normal. Moje lično iskustvo posle porođaja sa kosom je jako loše. Pokušavala sam na razne prorodne načine da je oporavim ali bezuspešno. Jedino sam napredak uvidela nakon dužeg korišćenja maske od meda, jajeta i maslinovog ulja. Isprobajte nećete se pokajati, u svakom slučaju, može samo da pomogne i vrati sjaj vašoj kosi. U velikoj meri u ovim slučajevima glavnu ulogu igra i genetika i koliko se kosa izlaže negativnim uticajima kao što je farbanje, feniranje, korišćenje figara i drugih preparata koji imaju loš uticaj i dovode upravo i do opadanja kose.

Lekovi protiv opadanja kose iz prirode

Čaj od koprive je od davnina poznat kao delotvoran kada je zdravlje kose u pitanju. Ovaj napitak će, pored toga što će negovati kosu, smanjiti njeno opadanje na zavidnom nivou. Kopriva u svom sastavu broji mnoge vitamine kao što su A,C, K, B5 i B2 koji su presudni kada je jačina kose u pitanju. U ovoj biljci takođe naći ćemo i belančevine, masti i ugljene hidrate. S obzirom na pomenute faktore koji utiču na opadanje kose, ono zahteva i lečenje iznutra, te se ovaj zdravi čaj treba konzumirati svakodnevno. Priprema ovog čaja je veoma jednostavna, a sve što je potrebno je sveže nabrana kopriva, kako bi učinak bio što veći.

Šaku sveže koprive stavljamo u 2 l vode i ostavimo na vatri sve dok ne provri. Nakon što pusti prvi ključ, skloniti i procediti i ostaviti da odmori narednih  15 minuta. Kada se ovim čajem i ispira kosa to se radi samo jedanput. Čaj se ne koristi za ispiranje više puta. Kopriva u kombinaciji sa drugim namirnicama može vas obradovati i sa fenomenalnim prirodnim šamponom. Za njegovu pripremu porebno je 2 supene kašike koprive osušene, 2 dcl vode, 6 kapi ulja od bundeve,a  može se koristi i maslinovo ulje, 2 jajeta i 2 supene kašike osušenih cvetova kamilice. Sve sastojke pomešati i staviti u vodu u kojoj su proključali cvetovi kamilice i kopriva. Ovo je odlična zamena za šampon ukoliko ste čvrsto rešile da se rešite opadanja kose.

Beli luk i eterična ulja u kombinaciji mogu biti pravi blagodet za opšte zdravlje kose, a posebno za njeno konstantno opadanje. Nekoliko čenjeva belog luka ćemo ignječiti i posuti po njemu malo crnog mlevenog bibera. Preko toga preliti neko eterično ulje po izboru i sve dobro promešati. Ovu vrsnu mešavinu moramo i zagrejati, te je pustiti da se prohladi pre upotrebe. Ovaj melem nanosimo na kožu glave nekoliko dana za redom, pa nekoliko dana pravimo pauzu. Neverovatne rezultate primetićete već posle prvog tretmana.

Drage moje dame kod opadanja kose mogu biti od velike pomoći i ricinusovo ulje, kao i čičkovo. Čičkovo ulje dobija se od korena čička i smatra se kao jedno od najboljih rešenja za oštećenu kosu lošeg kvaliteta koja je sklona opadanju. Ovo ulje sadrži prirodne folikule i masne kiseline koji jačaju kosu do te mere da će opadanje u potpunosti prestati, jer će kosa biti zdrava i oporavljena. Nakon pranja kose, dok je još uvek mokra čičkovo ulje nanosi se u malim količinama na njen koren, jer će na taj način pomoći oštećenim nervima i sprečiti dalje opadanje naše kose. Morate jedino biti oprezne sa korišćenjem ovih ulja, da ne preterate u njihovoj količini, jer će na taj način kosa postati masnija, a to nikako ne želimo.

Ricinusovo ulje obožavale su da koriste čak i žene starog Egipta. Koristi se na isti način kao i čičkovo. Ono je bogato ricinoleičnom kiselinom i veoma efikasno deluje na lomljenje kose i njeno ispadanje. Ovaj poznati prirodni lek za opadanje kose u sebi sadrži i Omega-9 masne kiseline, koje će se pobrinuti id a kosa bude sveža i hidrirana. Ukoliko u porodici već postoji neko ko je patio od ćelavosti onda ricinusovo ulje baš i neće biti do velike pomoći, ali ukoliko kosa konstantno opada usled nepovoljnih uticaja iz njene okoline ovo je pravo rešenje u tom slučaju.

Nadam se da će ovaj tekst biti od pomoći ženama koje vode mukotrpnu borpu sa neprijatnim opadanjem kose. Nemojte se osećati bespomoćno, jer rešenje uvek postoji i najbolje je potražiti ga upravo darova koje nam priroda pruža. Ukoliko vi imate neki predlog kako sprečiti opadanje, koji ja nisam pomenula, slobodno podelite to sa nama.


Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *