Farbanje kose u crno – uvek aktuelno

Farbanje kose u crno ponekad može biti prava avantura. Pre nego što se odlučite za ovakav korak dobro razmislite, jer ukoliko vam se ne svidi učinak teško ćete prefarbati kosu u neku drugu boju. Crna kosa je sama po sebi ekstravagantna, te ukoliko ste ljubitelj ovakvih frizura, ovu boju biste trebali izbegavati. Tanka i retka kosa farbanjem u crno vizuelno dobija na punoći i kvaitetu, pa ukoliko ste vlasnica kose ovog tipa a razmišljate da li da je obojite u crno, samo napred.

Crna kosa se uglavnom farba celom dužinom, kako bi se što više izbeglo njeno ispiranje, pa se samim tim i dosta oštećuje. Iz tog razloga različiti pramenovi pravo su osveženje na crnoj kosi. Potrebno je samo naravno konsultovati se sa stručnim licem u odabiru nijanse pramenova, kao i za njihovu dužinu i broj. Ukoliko svoju kosu bojite same kod kuće, za pramenove se ipak prepustite nekom iskusnom frizeru, kako ne bi došlo do ne željenih efekata.

Pramenovi na crnoj kosi

Crna kosa može delovati malo razdraganije i nežnije s proleća. Slažete se sa mnom? Hajde da onda vidimo kakve prednsti sve donose pramenovi i za koje se odlučiti.

Na prirodnoj crnoj kosi mnogo je jednostavnije izvući pramenove, željene boje, a u koliko je reč ipak o farbanoj kosi tu treba obratiti više pažnje. Pramenovi na farbanoj crnoj kosi moraju se raditi specijalnim bojama kako bi ova radnja uopšte imala smisla. Ukoliko se pramenovi rade običnom farbom uglavnom se ne postiže boja koju bismo želele. Uvek morate biti spremne i za varijantu da boja neće biti baš onakvom kakvu smo očekivale.

Plavi pramenovi su nešto što definitivno treba izbegavati na crnoj kosi. Prvenstveno zbog ogromnog konrtasta, a onda i zbog toga što verovatno boja neće biti baš postojana. Ukoliko ipak želite plave pramenove oni će jedino moći da budu beli pramenovi na prirodnoj nefarbanoj crnoj kosi.

Za predstojeće proleće i leto idelni i moderni pramenovi biće crveni ombre pramenovi na crnu kosu. Ovakvi pramenovi izgledaće zaista misteriozno i veličanstveno, te će se samim tim i žena koja se odličila za ove pramenove osećati osveženo. Sličan utisak odavaće i tanki crveni pramenovi. Oni će kosi dati dodatni sjaj i vizuelno veći volume, te su na taj način odličan izbor za one sa tankom i retkom kosom.

Smeđi pramenovi odlično će izgledati na krtkim crnim frizurama. Crna kosa na kratkim frizurama nekad može delovati i beživotno i tmurno, pa će ovi pramenovi doprineti življem i zdravijem izgledu kratke kose. Naravno za smeđe pramenove mogu se odlučiti i dame sa dužom kosom. U tom slučaju najbolje je da bude veći broj što tanjih pramenova.

Za ove smeđe pramenove morate jedino biti pažljive kod odabira nijanse. Možete se poigravati sa njima, kombinovati više boja, ali veoma pažljivo. Imajte na umu da želite da izbegnete crveni odsjaj i narandžaste pramenove, a je najbolje prepustiti svoju kosu iskusnom frizeru. Tamno braon pramenovi mogu crnu kosu učini na izgled suvom i monotonom, pa je najbolje izbegavati ih.

Negativna iskustva sa farbanjem kose u crno

Ukoliko imate veoma svetlu kosu trebae se dobro pripremiti na farbanje kose u crno ili pak odustati od te ideje. Pre nekoliko godina ja, koja sam inače prirodno svetlo smeđa, skoro plava, rešila sam da se ofarbam u crno i napravim totalnu promenu. Činilo se da će se to idealno uklopiti sa mojim zelenim očima te ni jednog trenutka nisam posustala. Greška je ne informisati se pre početka ove uzbudljive plovidbe.

Na svetloj kosi crna farba se jako brzo ispira, te je moja crna kosa bila kratkog veka. Isto tako moja duga kosa, koja je inače tanka sa crnom farbom delovala je jako retko, jer se nisam lepo raspitala o frizurama o kojima smo govorile u prošloj temi. Jedna jako bitna stvar je da ukoliko vam se desi isto što i meni, da se ofarbate i to vam se ne svidi, jako je teško crnu boju prefarbati u neku drugu, pa budite jako pažljive. Mnogo sam vremen i truda uložila da izađem iz te boje i posvetlim kosu.

Da ne biste bile nezadovoljne i tužne, ukoliko ste baš tešile da postanete e ipak se obratite frizerz koji će vam pomoći da dođete do adekvatnog rešenja. Ne radite to same kod kuće, što je još jedna od mojih grešaka tada bila, jer se crna farba jako teško skida is a nameštaja is a kože.

Održavanje i nega farbane crne kose

Kako biste izbegle pojavu ispusanih krajeva i istanjene kose potrebno se svoju kosu, koja je tretirana farbom, održavati na pravilan i adekvatan način. Moramo održavati njen sjaj i truditi se da ona i pored bojenja bude lepa i zdrava.

Kosu farbanu u crnu boju nemojte previše izlagati toploti fena i drugih aparata za oblikovanje kose. Češalj sa oštrim zubcima takođe neće baš biti dobar prijatelj vaše kose, te se bolje opredelite za neke četke od prirodnih materijala. Isto tako veoma je bitno i da kosu izloženu stalnom farbanju, redovno šišate, barem na svaka dva meseca, da bi se u potpunosti uklonili suvi i iskrzani krajevi.

Budite pažljive sa svojom farbanom kosom. Nežno je razmrsite i raščešljajte in a taj način ćete znatno smanjiti njeno lomljene. Loše farbe za kosu, kao i ne kvalitetni šamponi mogu dosta uticati na kvalitet i zdravlje vaše kose. Trudite se da pri svakom pranju izmasirate glavu kružnim blagim pokretima prstima. Kada vršite masažu glave nikako nemojte biti grube, jer na taj način svoju farbanu kosu možete dodatno oštetiti.

Da farbana kosa ne bude suva i iskrzana uvek su u pomoć dobro došle prirodne maske i preparati na prirodnoj bazi. Usled stresa, jakog sunca, loše ishrane, duvanskog dima i drugih negativnih uticaja osim farbanja može doći do velikih oštećenja, pa s toga nemojte to dozvoiti, već možete same kod kuće, sa jako malo novca i truda prirpemiti svojoj lepotici hranljivu masku od voća i povrća. Pored različitih biljaka maslinovo ulje i med učiniće čuda za farbanu kosu. U nekim narednim tekstovima govorićemo i o receptima za oporavljajće maske za kosu.

Na kraju mi ostaje da vam kažem da uživate u svojim smelim bojama za kosu, uvek eksperimentišite sa istim. Ukoliko imate neku svoju ideju podelite je sa nama, a do tada uživajte u nekim primerima pramenova koji krase neodoljivu crnu kosu.


Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *