Soda bikarbona za zube dobro rešenje ili ne?

0

Drugačiji naziv za natrijev bikarbonat je onaj koji svi dobro znamo, a to je soda bikarbona. Sigurno ste čuli da je soda bikarbona efikasna za mnoge stvari, a od davnina ona važi za sredstvo koje delotvorno deluje na zube i izbeljuje ih. Uvek smo se pitali da li je soda bikarbona za zube dobar izbor ili nije? Soda će našim zubima dati sjaj i imaćemo utisak kao da smo ih ispolirali kod zubara, ali da li je izbeljivanje i poliranje zuba na ovaj način dobar za zubnu gleđ, saznaćemo u daljem tekstu.

Dosadašnja iskustva i pokazani rezultati ukazivali su na to da je ona ideana za čišćenje i beljenje zuba. Soda bikarbona ukljanja mrlje nastale prvenstveno od kofeina i hrane, a takođe se pokazala i kao odlična za skidanje kamenca. Soda će efikasno i delotvorno uticati na zdravlje cele usne duplje, naravno ukoliko se pravilno koristi.

Upotreba sode bikarbone

Pre svega soda bikarbona kao sredstvo za pranje zuba je najjeftinija i najpristupačnija. Sigurno ste bili u mnogim iskušenjima da li ostaviti novac za neke skupe paste koje mnogo obećavaju, a kasnije se razočarali. Znam i ja sam isto. Kada sam počela da koristi sodu bikarbonu dobro sam se informisala i kod samih stomatologa, kako bih bila sigurna da ni na jedan način neću nauditi svojim zubima.

Tajna koju skriva ovaj jednostavni recept za izbeljivanje zuba, leži upravo u njenoj umerenosti. Sa sodom bikrabonom ne treba preterivati. Prenje zuba sodom bikarbom ne treba preferirati više od dva puta nedeljno, iz prostog razloga da bismo sačuvali zubnu gleđ.

Samo pranje zuba na ovaj način veoma je jednostavno. Potrebno je mokru četkicu umočiti u sou bikarbonu i njome prati zube mnimum dva minuta po starim metodama odozgo da na dole gornju vilicu, i obrnuto donju. Na kraju usta dobro isprati. U nekim slučajevima soda bikarbona može biti i gorka i izazivati osećaj peckanja, u tom slučaju odmah isprati vodom.  Soda bikarbona se iz tih razloga i meša sa partom za zube, radi boljeg ukusa, a postupak je potpuno isti.

Soda bikarabona je delotvorna i za zdravlje zube kod dece. Kod belih fleka ova supstanca biće od velike pomoći, jer je odlična za fluorozaciju. Na četkicu staviti malo sode u kombinaciji sa dečijom pastom i nežno četkati dečije zubiće naredni minut. Postavlja se pitanje naravno koliko često deca treba da peru zube na ovaj način? Jednom nedeljno je sasvim dovoljni i to samo u slučajevima kada se jave bele fleke na melenim zubićima.

Nepovoljna dejstva sode bikarbone

Sigurni smo u to da je soda bikarbona priordno rešenje za belinu i svežinu naših zuba, ali postoje naravno i negativne strane ove priče, ukoliko se pretera sa njenom upotrebom. Tačnije, uokoliko se svakodnevno zubi tretiraju na ovaj način ošteitće se zubna gleđ, jer je ipak soda jako abrazivno sredstvo, sa čijom upotrebom treba biti veoma pažljiv.

Ukoliko ipak dođe do preterivanja i oštećenja zubne gleđi, tada su i šanse da se pojavi karijes mnogo veće, kao i pojave drugih bolesti zuba, jer su oni sada u znatnoj meri oslabljeni. Zašto moramo biti jako pažljivi i ovo shvatiti ozbiljno? Jednostavno je, šteta je nepopravljiva i sa godinama će bivati samo još teže. Isto tako sve podatke koje sam navela važe za isključivo prirodne zube, jer ukoliko imate navlake soda bikarbona može da stvori još tamnije mrlje na njima, ili čak da dovede do njihovog ispadanja.

Soda bikarbona nije u mogućnosti da uništi sve bakterije koje se nalaze u našoj usnoj duplji, te s toga je i pored upotrebe sode bikarbone potrebno koristiti i pastu za zube, kako bi učinak bio bolji i efikasniji. Uništavanje bakterija nikako nemojte shvatiti bezazleno, jer su upravo one glavne u pojavljivanju karijesa koji ima veliku moć uništenja naših zuba.

Jedino što nam ostaje jeste da donesemo zaključak o ovom prirodnom sredstvu za negu zuba. Koristiti je umereno, ne više od dva puta nedeljno i vaš osmeh biće blistav i zavodljiv. Ne zapostavljajte svoju lepotu, pogotovu kada postoje rešenja za koje ne morate odvajati veliku količinu novca, već samo malo volje i malo vašeg vremena. Uz mali trud i male trikove prirodnim materijama zdravlje i lepota vaših zuba mogu biti na nivou, na kojem će vam mnogi pozavideti.


loading...


Share.

Leave A Reply

error: Sadržaj je zaštićen !!