Najbolje jutarnje vežbe za istezanje i razgibavanje

0

Dan je najbolje započeti laganim vežbama kojima ćete se razbuditi i razgibati mišiće.

Vežbe koje radite pre doručka, poboljšaće Vam metabolizam, smanjiti nivo masti u krvi i masne naslage će se lakše topiti. Dovoljno je da praktikujete neku fizičku aktivnost u trajanju od 15-30 min i ubrzo ćete početi da izgledate i osećate se bolje.

Istraživanja sa Univerziteta u Glazgovu, govore u prilog vežbanju pre doručka. Ispitano je 50 osoba koje su podeljene u grupu sa osobama koje su vežbale pre doručka i grupu osoba koje su vežbale posle doručka. Rezultati pokazuju da je kod osobe koje su se bavile fizičkom aktivnošću pre doručka, povećano sagorevanje masnih naslaga od 33 % u odnosu na drugu grupu koja je vežbala posle doručka.

Istezanje

Ova vežba služi istezanju ramena, leđa i butina i najjednostavnija je. Sastoji se iz laganog prelaska iz stojećeg položaja u čučanj i obrnuto. Za početak ruke ispravite u visinu ramena, a noge raširite toliko da su u širini ramena. Naredni korak je blago spuštanje u čučanj. Bitno je naglasiti da Vam leđa trebaju biti prava tj. pod uglom od 90 stepeni. Iz ove pozicije se vratite u prvobitni položaj. Neka Vam ruke tokom čitave vežbe budu ispravljene. Vežbu izvodite više puta.

Torzo i struk

Ova vežba se preporučuje osobama ženskog pola. Noge vam trebaju ostati u istom rasponu kao i u prošloj vežbi. Ispružene ruke prebacite na jednu stranu tela tako da laktom desne ruke dodirujete desno uvo. Isto to ponovite na drugu stranu i samu vežbu izvedite više puta.

Izvijanje

Lezite na pod i ruke postavite u visinu ramena, ispod grudi. Polako se izvijajte tako što se podižete na ruke dok Vam donji deo tela ostaje pričvršćen za podlogu. Ostanite u ovoj pozi nekoliko sekundi.

Bicikl

Lezite na leđa i podignite noge u vis. Izvodite dobro poznate poteze vožnje bicikla. Ovom vežbom ćete aktivirati mišiće nogu i stomaka.

Polušpaga

Ova vežba je dobra za istezanje listova i prepona. Prebacite težište na jednu nogu dok Vam je druga ispružena u stranu. Postupak ponovite i sa drugom nogom.

Ruka – noga

Sedite na pod i raširite noge što više možete. Kičmu ispravite i pokušajte rukama da dodirnete stopalo. Isto to uradite i sa drugom nogom. Ova vežba služi istezanju kičme.

istezanje nogu

Spušten most

Lezite na leđa i zabacite noge iznad glave. Trudite se da Vam noge budu ispravljene i pokušajte da njima dodirnete pod koji Vam se nalazi iznad glave.

Pozicija psa

Spustite se na kolena i šake kao pas i kičmu ispravite. Neka Vam kolena i šake budu u ravni sa ramenima. Podižite nogu u vazduh i vraćajte u prvobitni položaj. Ponovite ovu vežbu više puta i sa drugom nogom. Možete iz tog istog položaja, pomerati nogu tj. koleno u stranu, ne ispravljajući je.

Sprave

Ako u kući posedujete sprave za vežbanje upotrebite ih da angažujete veliku grupu mišića. Osobe koje imaju izdefinisane mišiće, imaju brži metabolizam, bolju kondiciju i izdržljivost. Ako imate loptu za pilates, hulahop ili vijaču, koristite ih za oslobađanje od stresa. Budite domišljati pa ako nemate tegove, upotrebite flašice vode.

Koju god vežbu radili, ne zaboravite na unos tečnosti i pravilnu ishranu.


loading...


Share.

Leave A Reply

error: Sadržaj je zaštićen !!