Trajna i mini-val za kosu

Lepa frizura se može napraviti i bez trajne i mini-vala. Međutim, često bez toganije moguće imati ili održati već napravljenu frizuru. Prednost ovog postupka je lakoća održavanja frizure, pa se zato mnogi za njega odlučuju i kada im nije jedini cilj promena izgleda.

Rezultat trajne ili mini-vala je isti kao kod običnog uvijanja kose, ali je dejstvo produženo i frizura ne gubi formu u prvom kontaktu sa vlagom.

Razlika između klasične trajne i mini-vala je u sledećem:

  • hemikalije za trajnu su jače, pa se ona drži na kosi i do 6 meseci dok mini-val treba obnoviti posle 3-4 meseca;
  • hemikalija za mini-val sadrži supstance koje neguju, odnosno sprečavaju oštećenje kose;
  • kosa sa mini-valom je ravnomemo uvijena celom dužinom, dok je sa trajnom uvijenija pri vrhu, a slabije pri korenu.

U oba slučaja kosa se, nakon omekšavanja, neutrališe na isti način.

Pre stavljanja trajne kosu treba podšišati i, u zavisnosti od kvaliteta kose i tipa frizure, odrediti jačinu trajne. Trajna se stavlja tako što se kosa prvo hemijski „omekša” određenom hemikalijom, jer samo u tom omekšanom stanju može da primi i zadrži željene kovrdže koje se dobijaju uvijanjem pramenova kose na odgovarajući tip uvijača. Pramenovi ne smeju biti previše zategnuti. Dužina držanja hemikalije na kosi je individualna, odnosno svaka kosa ima svoje vreme. Zbog toga frizeri više puta u toku tog postupka odmotavaju po jedan uvijač i proveravaju elastičnost uvojka. Suviše dugo držanje hemikalije na kosi može da je ošteti, odnosno izgori i to ne samo na krajevima nego skroz do korena. Trajna neće uspeti ni ako je kosa neposredno pre toga bojena ili beljena. Trajna se nikada ne stavlja istovremeno sa bojom, nego bar petnaest dana pre ili posle toga. Pošto mini-val, takođe, može da utiče na boju kose, preporučuje se da se on stavlja pre bojenja.

Što se tehnike uvijanja tiče, ukoliko želite sasvim sitne kovrdžice, potrebno je na male uvijače navijati tanke pramenove i držati hemikaliju bar 20 minuta. Za blage talase kosa se uvija na krupnije uvijače, a pramenovi koji se na njih navijaju treba da budu puniji,

Hemikalija koja se upotrebljava za pravljenje mini-vala manje šteti kosi od one za trajnu. Taj proizvod je toliko usavršen da se slobodno može upotrebljavati i za farbanu kosu, bez straha da će je oštetiti. Osim toga, kosa na koju je stavljen mini-val duže ostaje lepa nego kosa na koju je stavljena klasična trajna, jer zadržava svoju boju, elastičnost i kvalitet.

Postupak stavljanja mini-vala traje od 15 do 20 minuta u zavisnosti od kose i obavlja se uz pomoć preparata koji se u obliku pene stavlja na kosu. Posle toga se vrši neutralizacija.

Stručnjaci preporučuju da se, od svih postupaka za negu i oblikovanje kose bar šišanje i stavljanje mini-vala ili trajne obavljaju u frizerskom salonu. Međutim, ako ipak želite ili morate da sami stavljate trajnu ili mini-val doslovno se pridržavajte uputstva proizvođača preparata koji upotrabljavate. Pre početka namažite lice pomadom za slučaj da vam hemikalija padne na lice. Prvo treba vlažnu kosu štipaljkama podeliti i učvrstiti, pa oslobađati jedan po jedan pramen i uvijati. Krajevi kose moraju da budu pravilno namotani na uvijače, jer će se u suprotnom krzati, a mini-val neće biti lep. Sada je modemo „nehajno” uvijanje, što znači da se svi uvijači više ne slažu u istom pravcu. Po dva-tri uvijača idu na levu a drugi na desnu stranu ili pravo. Uvijači iznad čela se navijaju unapred, umesto unazad, da se ne bi pravili nepoželjni razdeljci. Posle ovakvog uvijanja kosa će izgledati lepršavo i prirodnije. Kosu ne bi trebalo prati 3-4 dana posle stavljanja minivala da se ne bi opustio.

Prevaziđeno je shvatanje da mini-val treba pustiti da izraste. Sada se kosa sa mini-valom redovno podšišava (jednom mesečno nekoliko milimetara), da bi bila zdrava i lepo oblikovana. Uz redovno skraćivanje kose mini val u proseku traje 3-4 meseca. Pre stavljanja novog mini-vala treba obavezno podšišati kosu.

Kosa sa trajnom ili mini-valom iziskuje posebnu negu. Posle svakog pranja i temeljnog ispiranja koristite regenerator, a posle svakog drugog pranja stavite pakovanje. Vodite računa o tome kakve češljeve i četke upotrebljavate; češalj treba da ima široke zupce, a četka da bude retka sa zaobljenim vrhovima. Ako kosu uvijate najbolje je da uvijači ne budu tvrdi i da nemaju zupce. Sušenje je najbolje prirodno, zatim infracrvenim lampama ili fenom čiji je regulator toplote podešen na najniži stepen. Ovakva kosa treba da bude pokrivena na suncu.

  • Trajna i mini-val ne bi smeli da se stavljaju češće od 3-4 puta godišnje.
  • Ako nikada niste stavljali trajnu ili mini val, a to sada želite, isprobajteje samo na jednom delu kose.

Delimično stavljanje trajne primenjuje se u sledeća dva slučaja:
1) ako je kosa na temenu retka i lako se masti trajna se stavlja samo na gornju polovinu vlasi, pa kosa izgleda bujna i živa;
2) ako krajevi kose padaju beživotno i neelastično, trajna se može staviti samo na donju polovinu vlasi, čime se dobija talasasti venac oko glave.

Trajna i mini-val u trudnoći

Trajna i mini-val se mogu stavljati i u trudnoći, naročito ako trudnoću dobro podnosite i ako ste trajnu ili mini-val pravili i ranije. Bolje je, ipak, trajnu ili mini-val staviti u prvim mesecima trudnoće. Fiziološke promene u trudnoći odražavaju se i na stanje kose, jer mineralne materije koje su neophodne kosi, a koje u organizam žene dospevaju sa hranom, tada odlaze na stvaranje tkiva ploda. Zato kod najvećeg broja trudnica kosa postepeno gubi elastičnost, postaje suva, krta i bez sjaja. Čestoje u to vreme pojačano i opadanje kose. Hemijska sredstva koja se upotrebljavaju za pravljenje trajne i mini-vala ove promene čine još izrazitijim. Osim toga, ove hemikalije su u stanju da izazovu i alergijske reakcije nadraživanje i zapaljenje kože na glavi, čak i otekline na licu.

S tim u vezi potrebno je reći da do ovakvih reakcija može da dođe i nakon primene hemijskih boja za farbanje kose. Boje biljnog porekla mogu se primenjivati bez straha od takve reakcije (kana i kamilica).

Važno je, takođe, znati da se ni mini-val ni bojenje kose ne rade u dane mesečnog ciklusa.


Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *