Bojenje kose kod kuće

Potpuna promena boje postiže se uz pomoć boja za kosu koje prodiru do korena dlake. Na tržištu postoji veoma veliki broj boja za kosu. Zajedničko im je to da sve imaju toksičnu osnovu, pa je potrebno napraviti alergijski test na koži 24 sata pre upotrebe. Ako to sami radite nanesite malo boje na unutrašnju stranu podlaktice. Ako posle 24 sata nema nikakvog nadražaja, boju možete slobodno koristiti. Frizeri ovaj test rade na koži i kosi iza uha, čime istovremeno utvrđuju i boju koju određeni preparat daje vašoj kosi. Ovo je važno stoga što su uzorci na osnovu kojih vi birate boju pre bojenja izbeljeni, a i stoga što svaka kosa ne prima boju podjednako.

Nežna i slaba kosa prima boju lakše nego jaka. Ako hoćete sami kod kuće da vidite kako izabrana boja deluje na vašu kosu, iščupajte 30-40 dlaka sa različitih delova glave i ofarbajte ih pridržavajući se strogo uputstava proizvođača. Rezultate ovakve probe treba videti na dnevnom svetlu. Ukoliko se boja koju ste dobili pri ovoj probi znatno razlikuje od one koju želite, nemojte sami da mešate boje već potražite savet od stručnjaka. Nestručno mešanje raznih boja često daje užasne rezultate, pa vaša kosa može postati i zelena,

  • Svaka kosa ne prima boju podjednako.
  • Nestručno mešanje raznih boja može dati porazne rezuitate.

Danas proizvođači prave najraznovrsnije boje, od različitih nijansi prirodnih boja kose do potpuno veštačkih kao što su zelena, ljubičasta i dr. Ako ste rešili da promenite boju kose pri izboru treba da vodite prvenstveno računa o tome da ona bude u skladu sa bojom tena, očiju i obrva. Najbolje bi bilo, ako ste u mogućnosti da to učinite, da prethodno isprobate nekoliko perika te boje. Tako
ćete najbolje videti da li vam boja koju ste odabrali odgovara. Nije nevažno napomenuti ni da temeljna promena boje kose zahteva i promenu tonova i načina šminkanja, pa i garderobe. U svakom slučaju stručnjaci ne preporučuju takve nagle promene. Oni savetuju da pri prelasku na tamnije nijanse ostanete što bliže svojoj prirodnoj boji. Takav postupak ima i dodatnu prednost što se nijansiranje ne mora često ponavljati. Istovremeno, oni uopšte ne preporučuju crnu boju koja uvek deluje veštački i crte lica čini grubljim. Oni, takođe, savetuju da kosu posvetljujete najviše za 5-6 nijansi, odnosno svetlo smeđu u karamel ili bakami ton, a tamnosmeđu mat kosu u mahagonij ili kestenjastu nijansu.

Pre nego što odlučite da bojite kosu treba da znate da to zahteva dosta vremena. Nikada ne treba dopustiti da kosa previše izraste. Već nekoliko nedelja posle bojenja kose razlika između obojene i novoizrasle kose postaje vidljiva, pa kosa deluje šareno i neuredno. Pogrešno je farbati samo izraslu kosu, pri korenu, jer se u tom slučaju stvaraju razlike u nijansi. Isto tako nije dobro ni previše često bojiti kosu da se ne bi osušila i oštetila. S obzirom da se pri bojenju koriste hemikalije, bojena kosa se mora posebno negovati. Posle svakog pranja obavezno treba koristiti regenerator, a često stavljati i odgovarajuća pakovanja. Bojenu kosu trebalo bi uvek štititi od sunca i vetra, a ne prija joj ni morska ni hlorisana voda iz bazena.

Kosu možete obojiti i sami. Većina proizvođača boja za kosu daje detaljna uputstva za upotrebu svojih proizvoda koja omogućavaju da ovaj postupak uspešno obavite i kod kuće. Ipak, ako je promena koju želite da izvršite drastična bilo bi bolje da bojenje kose prepustite stručnjaku. Bojenje kose u „domaćoj obradi” daje najbolje rezultate ako se radi o nijansiranju prirodne boje kose.

Pribor koji je potreban za ovaj postupak čine: čanče u kome se mešaju boja i hidrogen, četka za nanošenje boje i tanke plastične rukavice.

Boju treba smešati prema uputstvu proizvođača. Neobično je važno da se ne upotrebi hidrogen jači od 3,8% da kosa ne bi izgorela.

Cma boja kose uvek deluje veštački.
Za farbanje se ne sme koristiti hidrogen jači od 3,8%.

Kosa se boji pramen po pramen, od temena ka čelu pa prema korenu vrata, ili levo i desno od razdeljka napravljenog po sredini glave. Boju treba ostaviti na kosi od 20 minuta do pola sata. Pogrešno je mišljenje da duže držanje boje na kosi ima bilo kakvog efekta. Posle toga, kosu treba isprati od boje i oprati blagim šamponom. Nakon ponovnog ispiranja i nanošenja regeneratora kosu treba još jednom isprati. Za ispiranje bojene kose ni u kom slučaju ne treba koristiti vruću vodu. Mrlje od boje za kosu koje ostanu na koži možete skinuti deterdžentima za pranje sudova, VIM-om ili pepelom cigarete. Kožu posle toga namažite hranljivom kremom.

VIDEO: Bojenje kose kod kuće


Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *