Prirodni preparati za učvršćivanje kose

0

Učvršćivači su sredstva koja olakšavaju oblikovanje frizure i čine je trajnijom. Feniranje je takođe olakšano, jer četka lakše klizi kroz kosu, a i letenje kose se osetno smanjuje. Učvršćivači su obično podešeni prema tipu kose.

Učvršćivači se nanose na vlažnu kosu koja se zatim raščešlja pa tek onda suši fenom ili uvija na viklere. Ima ih u tečnom obliku i u obliku želea. Učvršćivače u tečnom stanju trebalo bi koristiti sa rasprskivačem koji pomaže da se tečnost bolje rasporedi po kosi. Bočica sa rasprskivačem se uvek drži na udaljenosti od 15 cm od kose. Žele se najviše koristi za učvršćivanje kovrdža. Nanosi se na skoro suvu kosu i to na celu ako je kratka, odnosno na koren ako je dugačka.

Za učvršćivanje kose mogu da se koriste i neki proizvodi kojih ima u kući, a nisu skupi:

  • pivo je odličan učvršćivač za sve tipove kose;
  • sok od limuna se preporučuje kao učvršćivač za svetlu i masnu kosu;
  • mleko se, takođe koristi kao učvršćivači daje kosi punoću i sjaj, hrani koren kose, a ne ostavlja tragove i ne miriše. Za suvu kosu treba koristiti sveže punomasno mleko, dokje za masnu bolje bezmasno mleko uprahu, sa kašičicom soli.

Sredstva za prirodno učvršćivanje kose

Ukoliko imate više vremena, predlažemo da napravite jedan od sledećih učvršćivača i to uvek u količini koja vam je potrebna za jednu upotrebu:

UČVRŠĆIVAČ OD MEDA: u četvrt litra tople vode rastvoriti kašičicu meda, pa umešatikašičicu jabukovog sirćeta. Ovu mešavinu utrljajte u kosu posle pranja. Ako imate dugu kosu, količinu treba udvostručiti. Pogodan je za sve tipove kose.

UČVRŠČIVAČ OD DUNJA: 50 gr semena dunja skuvati u vodi i procediti kroz gazu. Tečnost se zgusne kada se ohladi i koristi kao učvršćivač.

KOPRIVNI UČVRŠCIVAČ: 1velika kašika listova koprive prelije se sa četvrt litra vrele vode i ostavi da stoji 15minuta. Posle toga se procedii u tečnost doda pola kašičice meda da se rastopi. Nakon toga koristi se kao učvršćivač.

Preterano četkanje izaziva cvetanje, lomljenje i čupanje dlake.


loading...


Share.

Leave A Reply

error: Sadržaj je zaštićen !!