Pravilno češljanje, feniranje i uvijanje daje kosi lep i uredan izgled

0

Češljanje

Nekada se smatralo da svakodnevno dugo četkanje kose daje kosi sjaj i lepotu. Danas većina stručnjaka za negu kose daje prednost češljanju i smatra da preterano četkanje škodi kosi, jer izaziva cvetanje, lomljenje ili čupanje dlake. Ove pojave su naročito česte kod kose na koju se delovalo hemijskim sredstvima (bojenje, mini-val, ispravljanje). Četkanjem se, takođe, po koži glave raznose prljavština i druge čestice. Dužim četkanjem se, isto tako, podstiče rad lojnih žlezda.

Preporučuje se samo kratkotrajno, ali ne snažno, četkanje potpuno suve kose i to u položaju nagnutom napred, od potiljka, jer se na taj način podstiče cirkulacija i kosa izgleda bogatija.

I četke i češljevi moraju biti odgovarajućeg kvaliteta i uvek besprekomo čisti. Pri tome nije najvažnije da četka bude napravljena od prirodne dlake, već da nije previše gusta i da ima zaobljene zupce koji ne oštećuju kosu. Obično se koriste ravne četke za oblikovanje frizure, od mešavine prirodne dlake i najlonskih vlakana i četke za feniranje koje mogu biti načinjene od veštačkih vlakana. Cetke sa elastičnim proređenim zupcima od veštačke materije bolje su od četaka sa gustom prirodnom dlakom. Upotreba čelične četke se ne preporučuje, ali ako je ipak koristite vodite računa o tome da su vrhovi svih zubaca zaštićeni plastičnom glavicom i da leže u gumenom jastučetu.

Kvalitet češlja zavisi od finoće obrade. Svi zupci treba da budu glatki i zaobljeni bez pukotina i šavova koje stvara presa u kojoj se proizvode. Kosa lakše podnosi češljeve sa proređenim zupcima, jer oni bez otpora prolaze kroz vlasi. Za naelektrisanu kosu se koristi redak aluminijumski češalj.

Četke i češljevi se lako čiste. Najpre se iščetka kosa iz češlja i iščešlja kosa iz četke, a zatim se potope u sud sa vrelom vodom u koju je dodat šampon ili deterdžent. Peru se provlačenjem jedno preko drugog ili posebnom četkicom (za ruke), a zatim se dobro isperu.

Sušenje

Sušenje kose je veoma važno za negu kose, jer se nepravilnim postupkom kosa može oštetiti. Najbolje je pustiti kosu da se suši prirodno, pogotovu ako se radi o suvoj i umornoj kosi. Posle ispiranja kosa se blago protrlja peškirom koji upija vodu. Nakon toga se kosa raščešlja retkim češljem da bi se razmrsila, od krajeva prema korenu. Drugim suvim peškirom upijte preostalu vlagu, a zatim ga omotajte oko glave i blago pritisnite.

Kosu nikada nemojte snažno trljati peškirom, jer to šteti kosi i dovodi do stvaranja statičkog elektriciteta, a i kosa se zamrsi i teško raščešljava. Nakon ovoga kosa se ostavi da se prirodno osuši. Ako nemate vremena za to, kosu sušite nekim od aparata za sušenje. Najbolji je aparat za sušenje kose sa infracrvenim zracima. On samo emituje toplotu, a ne duva vruć vazduh koji mrsi kosu. Ovo je idealan način brzog sušenja kose sa trajnom i mini valom. Ukoliko nemate ovakav aparat koristite fen ili haubu.

Feniranje

Kosa se fenira pažljivo da se ne bi zamrsila ili pokidala. Kosa se prvo prosuši na sledeći način: glava se nagne napred, kosa prstima usmerava naniže, a fen se drži na velikom odstojanju. Time se postiže da kosa izgleda bogatija i duže drži fnzuru. Ovako prosušena kosa se zatim oblikuje fenom uz pomoć četke. Feniranje se počinje od temena. Zatim se fenira kosa sa strane i iznad čela, a završava na temenu i to pramen po pramen, od korena prema vrhovima. Fenira se samo pramen namotan na četku, a preostali gomji slojevi se zakače šnalama ili štipaljkama da se ne bi sušili istovremeno. Pri tome fen držite na udaljenosti od najmanje 10 cm od kose vodeći računa da vazdušni mlaz ne deluje na dlaku vertikalno ili iz suprotnog smera. Suvišna toplota pri feniranju isušuje i lomi kosu. Zbog toga je bolje kosu sušiti duže, manjom toplotom. Danas postoje fenovi sa termoregulatorom, pa sami možete odabrati temperaturu u zavisnosti od vrste i dužine kose i vremena kojim raspolažete. Najsavršeniji fenovi imaju elektronski uređaj koji omogućava stalnu temperaturu bez obzira na udaljenost fena.

  • Najbolje je prirodno sušenje kose.
  • Feniranje se počinje od temena.
  • Samo se sunđerasti uvijači mogu koristiti svakodnevno.

Nemojte nikada previše isušiti kosu i kada god je to moguće, poslednjih nekoliko minuta ostavite je da se osuši prirodno. U svakom slučaju neophodno je da se kosa potpuno ohladi pre nego što konačno oblikujete frizuru.

Uvijanje kose

Uvijanje je, pored feniranja, najčešći način oblikovanja kose. Kosa se može uvijati i vlažna i suva. Vlažna kosa se prethodno poprska učvršćivačem i namota na uvijače (vikleri, papilotne) koji ne smeju biti previše tvrdi niti sa zupcima. Kosi najviše odgovaraju uvijači od sunđera koji se mogu držati i preko noći. To je, istovremeno, i jedini tip uvijača koji se preporučuje za svakodnevnu upotrebu. Oni odgovaraju i kratkoj i dugoj kosi. Pri tome ne treba zaboraviti da se učvršćivač stavi i na kosu i na sunđeraste uvijače.

Vrsta, veličina i broj uvijača biraju se prema tome kakve kovrdže i talase želite da imate. Opšte pravilo je da ćete ukoliko upotrebite više uvijača, imati i više uvojaka.

Bez obzira da li imate ravnu kosu ili mini-val, za frizuru koju čini bezbroj sitnih i gustih kovrdža potrebni su najmanji i najtanji uvijači. Pri tome, naročito na ravnu kosu, treba naneti dosta učvršćivača.

Kovrdžice će se još bolje držati ako ih posle skidanja uvijača ne raščešljate, već umesto toga dobro rastresete prstima i naprskate lakom.

Za klasičnu frizuru s bogatim talasima koriste se prstenasti uvijači koji se na jednom kraju otvaraju. Vlažni pramenovi se čitavom dužinom obavijaju oko otvorenog uvijača. Kad se ceo pramen uvije uvijač se zatvori i kosa osuši.

Poluduga kosa bez mini-vala može lako postati blago talasasta uz pomoć velikih uvijača.

Sitno talasasta kosa se dobija ako se upletu sitne kikice i ostave preko noći, a zatim raspletu. Za pravljenje šestica i talasa mogu da posluže i štipaljke koje su se naročito koristile pedesetih godina.

Suva kosa se uvija ili na vruće uvijače (nekada su se ti uvijači zagrevali u ključaloj vodi, a danas postoji nekoliko tipova električnih uvijača. Vrući uvijači se drže na glavi dok se potpuno ne ohlade. Njime se, takođe, od sitno kovrdžave prirodne kose ili kose sa mini-valom, može napraviti frizura sa krupnim uvojcima ili talasima..

Ukoliko nemate ni vruče viklere, a želite da brzo napravite uvojke, navijte suvu kosu na obične viklere, a zatim u kupatilu pustite vrelu vodu i glavu stavite u oblak pare. Pri tome pazite da kosu ne pokvasite i ne opečete glavu.

Ako se nađete u situaciji da nemate ni jedno sredstvo za uvijanje kose, suvu čistu kosu uvijte na smotuljke vate ili hartije i pričvrstite šnalama, ukosnicama ili štipaljkama. Kosa se takođe može ukovrdžati namotavanjem na platnene trake čiji se krajevi nakon toga vežu.

Ipak, treba imati na umu da stalno uvijanje škodi kosi jer se pri tome vlasi cepaju i lome. Da bi se staino uvijanje to sprečilo, obavijte krajeve pramenova manjim škodi kosikomadima hartije (možete se poslužiti papimatim maramicama isečenim na komade ili toalet papirom).

I, na kraju, potrebno je da znate da razne tehnike uvijanja traže i izvestan trening. Zato nemojte da se obeshrabnte ako prvi put ne uspete i pokušajte još jednom.

Za prirodno kovrdžavu kosu ili dobro urađen mini-val nije potrebno uvijanje. Dovoljno je kosu razmrsiti i oblikovati prstima, a zatim prirodno osušiti. Ako žurite, ovakvu kosu možete osušiti fenom pa onda naneti žele i prstima namestiti kovrdže.


loading...


Share.

Leave A Reply

error: Sadržaj je zaštićen !!