Ispiranje kose

0

Ispiranje kose isto je toliko važno kao i pranje. Nedovoljno isprana kosa ne može se dobro oblikovati, a što je još važnije ostaci šampona u spoju sa zagađivačima iz vazduha, masnoćom i znojem stvaraju podlogu za razvijanje bakterija. Kosu treba isprati sa puno mlake vode. Smatra se da je za ispiranje potrebno 5 puta više vremena nego za pranje. Kosa je dobro isprana tek kada škripi pod prstima. Posle ispiranja vodom kosa se može isprati i mlakim biljnim čajem, limunovim sokom, belim vinom, jabukovim ili belim sirćetom. Ova sredstva služe za uklanjanje ostataka baznih sastojaka šampona, koži glave vraćaju prirodnu kiselost, a kosi daju sjaj i prijatan miris. Za tu svrhu, u zavisnosti od tipa i boje kose, možete da isprobate neke od sledećih recepata:

  • masna kosa se ispira kiselim rastvorom koji se pravi od četvrt šolje limunovog soka ili jabukovog sirćeta i četvrt šolje vode;
  • kosa puna peruti se ispira čajem od praziluka koji je prethodno proceđen i ohlađen;
  • svetla kosa se ispira čajem od kamilice (četvrt šolje kamilice se prokuva sa četvrt šolje vode dokne dobije jaku boju, zatim ohladi iprocedi). Kamilica i limun čine svetlu kosu još svetlijom;
  • tamna kosa se ispira čajem od ruzmarina (četvrt šolje ruzmarina se kuva sa četvrt šolje vode dokne dobije jaku boju, zatim ohladi i procedi) ili čajem od lavande (u l,5 1 vode potopi se 50g lavande i ostavi da vri 10 minuta),ili prokuvanom, proceđenom i ohlađenom mešavinom jedne kašičice bibera jedne kašičice cimeta ili pola kašičice karanfilića. Ruzmarin i lavanda čine tamnu kosu još tamnijom i daju joj divan miris.

Regeneratori

Regeneratori se koriste posle pranja šamonom i ispiranja. Oni daju kosi glatkoću i olakšavaju raščešljavanje, a istovremeno sprečavaju lomljenje i rascvetavanje kose. Upotreba regeneratora je neophodna, jer je kosa često izložena suncu, vetru i vodi, uvijanju, četkanju i češljanju, a ponekad i bojenju, stavljanju mini vala ili ispravljanju. Sve to doprinosi sušenju kose koja ionako postaje sve suvlja i krtija s godinama.

Posle šamponiranja kosa ima negativno naelektrisanje. Zbog toga svaka dlaka odstoji i kosa leti na sve strane. Stepen naelektrisanja zavisi od vrste šampona i vlažnosti vazduha. Uloga regeneratora je da neutrališe ovo naelektrisanje.

Način primene regeneratora je sličan primeni šampona. U kosu, dobro ispranu od šampona, dlanovima se utrlja mala količina regeneratora. Kosa se zatim protrese prstima i pročešlja. Regenerator se na kosi drži jedan minut i nakon toga dobro ispere. Poslednja voda za ispiranje treba da bude hladna jer tako kosa postaje sjajnija. Regenerator se koristi pri svakom pranju.


loading...


Share.

Leave A Reply

error: Sadržaj je zaštićen !!