Dobar izbor šampona veoma je važan za zdravlje kose

0

Stručnjaci su jedinstveni u mišljenju da je za negu kose najvažnije izabrati dobar šampon. Nažalost, ne postoji univerzalno pravilo, ali je sigumo da šampon ne treba birati prema izgledu, boji, mirisu ili ceni. Ni obilje pene, ni gustina šampona nisu dokaz efikasnosti. Isto tako, ni dodaci šamponima kao što su jaja, pivo, lekovito bilje itd. ne bi trebalo da budu odlučujući faktor pri izboru, jer se oni isperu zajedno sa prljavštinom i sapunicom, pa je njihov uticaj na kosu i kožu glave kratkotrajan ili nikakav. Jedini pravi kriterijum za izbor šampona je njegovo delovanje. Dobar šampon za kosu bi trebalo da sa kose ukloni samo 70% masnoće (preostala masnoća predstavlja neophodan prirodni zaštitni omotač), i da se lako ispira.

Pri kupovini šampona treba pažljivo pročitati podatke na nalepnici. Prvenstveno treba utvrditi da li je šampon namenjen vašem tipu kose, a zatim i da li sadrži neke medicinske sastojke (npr. protiv peruti, protiv alergije, itd.). Na mnogima je označen i pH faktor, koji označava baznost ili kiselost. PH faktor šampona je naročito značajan za kosu koja je tretirana hemijskim sredstvima za bojenje, izbeljivanje, uvijanje ili ispravljanje. Svi ovi postupci povećavaju alkalnost koja može da oslabi otpornost i elastičnost kose, zbog čega se ona lomi i cveta. Upotreba malo kiselog šampona (pH = 5,5) omogućava uspostavljanje prirodne kiselosti kose. Svi ovi podaci trebalo bi da posluže kao osnova za izbor odgovarajućeg šampona, ali je verovatno da ćete ga pronaći tek pošto isprobate nekoliko različitih proizvoda.

S obzirom da kozmetička industrija nudi veliki broj ovih preparata, danas se retko prave šamponi u kući. Međutim, za razliku od sintetičkih moraju da se utroše odmah i uvek ostavljaju izvesnu količinu masnoće i nečistoće na kosi, pa se po sadašnjim standardima ovako oprana kosa ne bi mogla smatrati čistom.

Ako, ipak, morate da operete kosu, a u kući nemate ni malo šampona, pokušajte da ga napravite sami uz pomoć jednog od sledećih recepata:

Šampon se bira prema tipu kose.

ŠAMPON OD JAJA

Umutiti dva žumanceta i jedno belance, umešati kašičicu meda i sok od pola limuna. Dobro utrlja ti u kosu ikožu glave i dobro isprati vodom. Ako imate suvu kosu mešavinu možete obogatiti s pola kašičice maslinovog ulja.

Jednostavnija varijanta ovog šampona je: umutiti 2 žumanca sa malom čašom ruma, konjaka ili soka od limuna.

Ako u kući imate samo jaja, pokušajte da kosu operete ulupanim jajetom.

U slučaju bolesti, ili u prilikama kada se pranje kose ne preporučuje, mogu se koristiti šamponi za suvo pranje kose. Oni se prodaju u obliku pudera i zasnivaju se na talku ili skrobu. Kosa se pospe ovim šamponom koji se blagim pokretima utrlja kako bi upio masnoču i nečistoću. Nakon toga kosa se dobro iščetka. Ovaj metod može da se koristi za šiške koje se maste brže od ostale kose. Nekada su žene za suvo pranje kose koristile sitno mleveno kukuruzno brašno, a danas mesto kukuruznog brašna može da posluži i običan talk ili dečiji puder.


loading...


Share.

Leave A Reply

error: Sadržaj je zaštićen !!