Tipovi kose i njena nega

NORMALNA KOSA. Ovo je idealan tip kose. Sjajna je, lako se oblikuje i ne mora se previše često prati. Koža na glavi je čista, a lojne žlezde proizvode potrebnu količinu masnoće. Ovakva kosa je uglavnom rezultat zdravlja čitavog organizma. Međutim, čak ni ova kosa neće dugo ostati takva bez odgovarajuće nege. Preterano izlaganje suncu, lečenje antibioticima, prekomemo uzimanje hrane, nekretanje ili loše stavljen mini val ili obojena kosa, mogu da izazovu ozbiljne probleme.

Za ovaj tip kose treba koristiti blage šampone i regenerator. Posle dužeg izlaganja kose suncu ili vetm treba je osvežiti i odgovarajućim pakovanjem.

MASNA KOSA. Masna kosa je obično udružena sa masnom kožom. I kosi i koži neophodna je određena količina masnoće, a problemi se javljaju kada žlezde proizvode više nego što se može apsorbovati. Kosa se brzo umasti i potrebno je češće prati. Nekada se mislilo da često pranje kose samo podstiče rad lojnih žlezda, međutim danas stručnjaci smatraju da je često pranje kose neophodno, pod uslovom da se koriste odgovarajući šamponi. Oni preporučuju da se kosa pere kad god je to potrebno, pa čak i dva puta dnevno.

Za pranje ovakve kose koriste se najblaži šamponi. Preporučuje se pranje blagim pokretima,
bez jakog trljanja i masaže. Regenerator se upotrebljava samo izuzetno i to ako su krajevi kose suvi ili rascvetali. U tom slučaju, regenerator se stavlja samo na krajeve kose koju je, nakon toga, potrebno pažljivo isprati.

SUVA KOSA. Suva kosaje posledica nedovoljnog lučenja lojnih žlezda ili oštećenja izazvanih izbeljivanjem ili čestim izlaganjem vetru, suncu, soli ili hlorisanoj vodi. Centralno grejanje, kao i pogrešno lečenje peruti, mogu, takođe, izazvati sušenje kose. Iako svi faktori koji utiču na sušenje kose isušuju i kožu, suva kosa se ipak može javiti uz sve tipove kože. Suvu kosu je teško oblikovati, puna je elektriciteta i nema sjaja.
Pogrešno je mišljenje da suvu kosu ne treba često prati, jer suvoj kosi kao i svim drugim tipovima kose treba čista koža glave koja omogućava kosi da diše, a žlezdama da bolje rade. To se postiže korišćenjem pravilno odabranih šampona i regeneratora. Nega suve kose isušene bojenjem, izbeljivanjem ili izlaganjem spoljnim uticajima mnogo je jednostavnija, jer je kod takve kose problem u dlaci koja se stalno obnavlja, a ne u korenu iz koga kosa raste. Za ovu vrstu kose koriste se uljna pakovanja.

KOMBINOVANA KOSA. Ovaj tip predstavlja kombinaciju masne kože glave i suve kose. Nekada se čini da je i koža glave suva, jer je prekirivena ljuspicama peruti. Međutim, upravo ta perut upija svu masnoću koju luče lojne žlezde, pa se sama kosa suši. Zato je preduslov za pravilnu negu ovakve kose uklanjanje ovih ljuspica blagim šamponom protiv peruti. Nakon toga koriste se šampon za suvu kosu i regenerator i na kraju losion protiv peruti koji treba da spreči ponovo perutanje.



Posted

in

by

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *