Sauna

Sauna je, u stvari, toplo kupatilo u kome je vazduh za razliku od turskog kupatila, suv. Sauna je nastala u Finskoj, odakle su je brzo preuzeli svi narodi sa severa Evrope. Ostali deo Evrope počeo je da koristi saunu tek tridesetih godina ovog veka, a naročito posle Drugog svetskog rata. Sauna postaje sve popularnija jer ima i zdravstvenu i estetsku funkciju. Ona se sastoji od jedne prostorije u kojoj se nalazi peć za zagrevanje vazduha i koja je sa svih strana obložena drvetom.

Temperatura

Temepratura vazduha u sauni je 60 i više stepeni C. S obzirom da se topli vazduh penje naviše, temperatura u sauni je različita na različitim visinama, pa su tako postavljene i klupe za seđenje. Druga prostorija koja čini sastavni deo saune je prostorija sa tuševima i bazenom sa hladnom vodom koji je dovoljno veliki da se u njega može zagnjuriti. Oni koji iz bilo kojih razloga ne podnose nagle promene temperature, mogu se samo istuširati mlakom vodom. To naročito važi za one koji nisu navikli na saunu.

Korišćenje

Pravilno je korišćenje saune podrazumeva dva boravka u zagrejanoj prostoriji i bazenu, naizmenčno. Boravak u bazenu nije ograničen, ali bi u prostoriji sa toplim vazduhom trebalo ostati samo 5—15 minuta. Početnicima se preporučuje da u sauni ne ostaju duže od 5 minuta i da koriste samo niže klupe.

Ko ne sme da koristi saunu?

Saunu uopšte ne bi trebalo da koriste srčani bolesnici kao ni oni koji imaju poremećaj cirkulacije ili neke druge bolesti. Najbolje je, ipak, da se svako pre prvog odlaska u saunu konsultuje sa lekarom.

Za šta je sauna dobra i zdrava?

Sauna poboljšava cirkulaciju krvi i razmenu materija u organizmu i pojačava znojenje što sve doprinosi oslobađanju organizma od štetnih materija. Na taj način se i koža čisti i postaje glatka i elastična. Pored toga, sauna relaksira, osvežava i otklanja umor. Uz dijetu i gimnastiku sauna ima vrlo povoljan efekat pri mršavljenju. Međutim, niko neće smršati samo zbog korišćenja saune.

Sauna i mršavljenje

Tačno je da se boravkom u sauni izgubi nešto težine, ali je to samo gubitak vode usled znojenja, koji se vrlo brzo nadoknadi. Smatra se da redovna upotreba saune očvršćava organizam i povećava njegovu otpornost, naročito kada je u pitanju prehlada, i da olakšava reumatične tegobe.

Posle saune se treba odmarati pola sata.

Sauna čisti kožu i čini je elastičnijom


Comments

One response to “Sauna”

  1. Jovana Avatar

    Hvala vam na ovim informacijama.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *