Nega u trudnoći

NEGA U TRUDNOĆI. Trudnoća izlaže organizam žene pojačanim naporima i izaziva brojne promene na koži, kosi, zubima, noktima i telu uopšte.

Koža u trudnoći, po pravilu, postaje svežija, jer pod uticajem hormona više zadržava vlagu. Medutim, koža može da u potpunosti promeni svoj tip, odnosno da masna koža postane suva i da sa nje nestanu i mitiseri i bubuljice. Moguće je, takođe, da se na do tada suvoj koži jave problemi karakteristični za masnu kožu. Tako ne bi trebalo uporno primenjivati uobičajene poreparate, već bi celokupnu negu trebalo prilagoditi tom izmenjenom tipu kože.

Događa se, takođe, da koža u trudnoći bude bolje prokrvljena i, da, dok je ranije bila bleda, sada postane rumena 1 da lepše izgleda. Međutim, ako je od ranije postojala sklonost pojavi proširemh kapilara, ta bolja prokrvljenost može dovesti i do pojačanog širenja kapilara, odnosno pojave crvenih fleka na licu. Zbog toga treba izbegavati upotrebu teških, masmh emulzija i koristiti hidratantnu kremu i za dnevnu i za noćnu negu,

Žene u ovom stanju često na koži dobijaju tzv. trudničke fleke. Ove braon fleke su bezopasne 1 uglavnom prolaze same od sebe, ali tek posle porođaja. Za vreme trudnoće mogu se prikriti odgovarajućom šminkom, ali bi bilo bolje da se njihova pojava spreči zaštitom lica i izbegav.mjem direktnog izlaganja suncu. Većina trudnica se pojačano znoji, pa je zato potrebno češće pranj e i tuširanje. O kupanju u kadi i kupanju uopšte još uvekpostoje podeljenja mišljenja, ali što se tiče tuširanja nema nikakvih ograničenja, izuzev u odnosu na tempera-
turu vode koja ne bi trebalo da prelazi 37° C. Pre i za vreme tuširanja preporučuje se blaga masaža frotirskom rukavicom. Već u prvim mesecima trudnoće grudi bi posle pranja trebalo istuširati hladnom vodom, što predstavlja izvrsnu masažu.

Kožu na stomaku bi trebalo redovno masirati i to mekanom četkom, kružnim pokretima. Nakon tuširanja stomak treba namazati hranljivom kremom uz blagu masažu prstima. Masiranje kože stomaka ima poseban značaj jer sprečava pojavu strija. Strije su pruge koje se javljaju na trbuhu i bedrima. U početku imaju plavkastu boju, koja kasnije prelazi u srebrno-belu. Strije nastaju zbog prenapregnutosti kože usled rasta ploda, što izaziva razvlačenje i prskanje vezivnog tkiva. Zato je potrebno učiniti sve da bi se elastičnost kože poboljšala i sprečila pojava ovih trajnih oštećenja kože. Određena poboljšanja mogu se postići utrljavanjem vitaminskih krema, kupkama naizmenično toplom i hladnom vodom, masažom i vežbom. Operativni zahvati nisu do sada dali zadovoljavajuće rezultate u otklanjanju strija. Poslednjih godina se vrše eksperimenti sa laserskim zracima radi stimulacije potkožnog tkiva i njegove regeneracije.

Trudnice treba da vode računa o ishrani u kojoj mora biti zastupljeno dovoljno hranljivih materija, minerala i vitamina, Takva pravilna ishrana će omogućiti i pravilan razvoj ploda, a i sprečiti kvarenje zuba, opadanje kose i lomljenje noktiju, kao i gojaznost buduće majke.

Gojaznost može da ugrozi zdravlje trudnice i, između ostalog, izazove pojavu proširenih vena. Prevelika težina pogoduje i stvaranju strija.

Boravak na svežem vazduhu, kao i šetnje i laki sportovi, ukoliko to lekar dozvoli, doprineće ne samo zdravlju, već i lepoti trudnice.



by

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *