Masaža celog tela: Važna navika za opuštanje i lepotu

0

MASAŽA je postupak koji bi trebalo da bude sastavni deo nege tela, kao što je to odavno u mnogim zemljama Azije, iako je kod nas veliki broj ljudi još uvek vezuje samo za ulepšavanje. Masaža, međutim, može imati različite ciljeve, pa se prema tome deli na kozmetičku, lekovitu, sportsku, rehabilitacionu, rekreacionu, erotsku, i dr.

Najbolji efekat se postiže ako masažu izvodi profesionalni maser, ali jednostavnije pokrete i zahvate može naučiti svako i primenjivati ih i na sebi i na drugima.

Masaža se uvek izvodi na ravnoj podlozi, kao što su sto ili pod, a nikako na krevetu koji je previše mekan i ne daje otpor potreban za masažu. Za masažu koja se izvodi na podu potrebna je podloga od sunđeraste gume debljine 2,5-5 cm ili dve-tri vreće za spavanje, ili sasvim tanak dušek. Površina podloge treba da bude dovoljna da se na njoj udobno smesti celo telo. Podloga treba da bude prekrivena čistim čaršavom, a ako se upotrebljava ulje za masažu, poreporučuje se da se oko podloge stavi mušema.

Za masažu je pogodniji sto jer isključuje saginjanje, koje je zamorno za onoga koji masira. Sto treba da bude stabilan, visine od 72-77 cm.

Ulje i puder za masažu koriste se da bi ruke lakše klizile po koži. Ulja mogu biti i mineralna, ali se prednost, ipak, daje biljnim. Može im se dodati i malo mirisa. Najpraktičnije je da se za nanošenje ulja koriste boce sa špricom.

Masažu bi trebalo izvoditi u toplom (najmanje 21° C) jer je koža namazana uljem naročito osetljiva na hladnoću. Treba imati u vidu da i minimum odeće ometa pokrete.

  • Masažu jednostavnim pokretima može da nauči svako.
  • Samomasaža je manje efikasna od masaže.

Masaža se izvodi glađenjem, pljeskanjem, pritiskivanjem, gnječenjem i ubadanjem i to dlanovima, pesnicama, nadlanicama, podlakticama i palčevima. Redosled pokreta kojima se izvodi masiranje nije strogo utvrđen. Može se početi i od stopala i od lica, pa i od trbuha koji predstavlja centar od koga, opet, može da se ide prema licu ili stopalima. Neki maseri smatraju da je najbolje početi od leđa, bar kada se radi o ljudima koji nisu navikli na masažu, jer će to kod njih stvoriti najmanje nelagodnosti.

Masaža je najdelotvornija posle tople kupke, saune ili parnog kupatila. Nikada je, međutm, ne treba izvoditi neposredno posle obeda niti na obolelim delovima tela.

VIDEO: Masaža celog tela

VIDEO: Masaža dlanova

VIDEO: Masaža lica

VIDEO: Masaža nogu


loading...


Share.

Leave A Reply

error: Sadržaj je zaštićen !!