Šta uzrokuje celulit?

0

Celulit je naziv za ružne naslage koje sve veći broj žena primećuje na svom telu. Mnoge od njih smatraju da je to isključivo posledica gojaznosti i bezuspešno pokušavaju da ih se reše raznim dijetama. Međutim, celulit je bolest vezivnog tkiva koja zahteva lečenje u kome je dijeta i to sasvim specifična samo jedan deo.

Izgled

Izgled celulita zavisi od vrste i od stadijuma razvoja ove bolesti. Utvrđeno je da postoji oko 90 vrsta celulita, ali se sve one po obliku mogu podelitina čvrste i meke. Čvrsti celulit je vezan za okolno tkivo od koga se teško odvaja. Pritisak na ova mesta izaziva bol. U početnom stadijumu se, na prvi pogled, ne vidi. Prepoznaje se po tome što tkivo, kada se uhvati između dva prsta, ima izgled pomorandžine kore. Što bolest više odmiče naslage celulita su i veće i deblje, izgled pomorandžine kore sve izrazitiji, a delovi tela napadnuti celulitom manje-više deformisani. Meki celulit koji se javlja u poslednjim stadijumima je vrlo pokretan i odvojen od okolnog tkiva. U toj fazi uočavaju se ružne mlitave naslage, naročito na bedrima i sedalnom delu.

  • Nokti na nogama se seku ravno.
  • Celulit se, u početnom stadijumu na pivi pogled ne vidi.

Celulit se javlja na bedrima, kukovima, sedalnom delu, listovima nogu, kolenima, skočmm zglobovima, mišicama, vratu i stomaku. Najugroženiji deo tela su butine gde se celulit najpre i najčešće javlja.

  • Celuiit danas ima cak 80% žena svih godina
  • Celulit je bolest koja uglavnom napada žene.

Smatra se da danas čak 80% žena ima problema sa celulitom. Nekada se mislilo da je to bolest žena u godinama, ali je primećeno da se on javlja i kod žena svih doba, pa čak i vrlo mladih devojaka (15-20 godina). Pojavi celulita podložne su gojazne žene, ali ga mogu dobiti i one mršave. Primećeno je, takođe, da je celulit mnogo češći kod žena koje žive u zagađenim gradskim sredinama. Nisu ga pošteđene ni sportiskinje. Mogu ga imati i muškarci, iako se kod njih mnogo ređe javlja.

Uzrok

Celulit je posledica mnogih uzroka u koje se najčešće ubrajaju ženski polni hormoni, pogrešna ishrana, loša probava, slaba cirkulacija, zamor, stres, zagađenje vazduha, nepravilno disanje, nedovoljno konzumiranje voća, dugotrajno sedenje i nedovoljna fizička aktivnost. U stvaranju celulita veliku ulogu imaju: nasledm faktori, neke bolesti kao što su poremećaji u radu endokrinih žlezda, bolesti jetre, upotreba određenih lekova, uključujući i kontraceptivne pilule i dr.

Često se ne zna koji je od ovih uzročnika najviše doprineo stvaranju celulita u određenom slučaju. Svaki od njih usporava proces eliminisanja štetnih matenja iz tečnosti koja se nalazi u međućelijskim prostorima u tkivu i izaziva poremećaje u razmeni tečnosti. Zbog toga se međućelijski prostori šire i ispunjavaju toksičnom tečnošću. Uporedo s tim dolazi do zgrušavanja vezivnog tkiva i progresivnog povećanja broja nerastegljivih vlakana.

Ove dve pojave onemogućavaju da salo u ovom tkivu bude aktivno, odnosno sprečavaju normalno trošenje masnih ćelija iz sala pod uticajem enzima i hormona, čiji je priliv ovim putem potpuno onemogućen. Zbog toga se ovako blokirano salo ne troši ni najrigoroznijim dijetama. Sve ove promene potkožnog tkiva čine celulit.


loading...


Share.

Leave A Reply

error: Sadržaj je zaštićen !!