Nega kože nogu

  • Noge su najopterećeniji deo tela.
  • Loša cirkuiacija izaziva brojne probleme.

Noge su deo tela koji u toku dana podnosi najveće opterećenje. Prosečna žena dnevno pređe preko 10 kilometara. Pored toga, veliki broj žena na radnom mestu sedi što otežava cirkulaciju krvi i limfe u nogama. Pored dugotrajnog sedenja, a za neke profesije i stajanja, noge su dodatno opterećene najlon čarapama, a često i neodgovarajućom obućom. Sve to može izazvati ne samo umor, oticanje nogu, povremene bolove, grčeve i druge prolazne probleme, već i trajna oštećenja i deformacije, kao što su npr. proširene vene, čukljevi, ravni tabani i dr. Ovakvi problemi utiču ne samo na izgled nogu već i na zdravlje uopšte. Zbog svega toga noge bi trebalo negovati isto tako pažljivo kao i sve druge delove tela, i to redovno, a ne samo onda kada se problem javi.

Nega nogu može, grubo, da se podeli na negu stopala i negu ostalih delova, odnosno butina, listova i kolena. Osnovna nega nogu sastoji se od održavanja higijene, masaže pre i u toku kupanja, utrljavanje losiona ili kreme za telo posle kupanja, depilacije i gimnastike.

Masaža nogu

Masažu nogu trebalo bi izvoditi bar nekoliko puta nedeljno i to od stopala prema bedrima, frotirskim rukavicama ili rukavicom od lufe. Ovakva masaža može se izvoditi i posebnim četkama, ali je pritom važno voditi računa da se previše grubim pokretima ne oštete kapilari ili naprave modrice. Noge se dodatno mogu masirati i električnim aparatima za masažu. Svrha masaže je, prvenstveno, poboljšanje cirkulacije, jer je loša cirkulacije uzrok velikog broja problema sa nogama. Ona istovremeno sprečava pojavu celulita kome su naročito podložne butine, a i listovi.

Žene koje su posebno sklone celulitu treba, pored uobičajene masaže nogu, da primenjuju i posebnu anticelulitsku masažu. Iz istih razloga trebalo bi se baviti gimnastikom ili sportovima koji aktiviraju muskularnu nogu, uključujući i svakodnevne šetnje. Međutim, ni gimnastika, a ni sport, ne mogu bitno uticati na oblik butina ili listova osim ako se ne radi o gojaznosti. U tom slučaju trebalo bi gimnastiku kombinovati sa dijetom. Ali, ako su mišići butina ili listova nedovoljno razvijeni, dobri rezultati mogu se postići odgovarajućim vežbama ili sportom.

Proširene vene

Jedan od najvećih problema, i zdravstvene i estetske prirode, su proširene vene. Uzroci mogu biti različiti, a najčešći su nasledni faktor i povrede. Stvaranju proširenih vena pogodiju i prekomerna težina, dugotrajno sedenje ili stajanje, trudnoća, deformacije stopala kojima se menja statika skeleta itd. Protiv proširenih vena treba se boriti, pre svega, preventivnim merama. Te mere uključuju pravilnu ishranu, bavljenje sportovima i gimnastikom, nošenje odgovarajuće obuće i odmaranje nogu.

Pravilna ishrana za osobe sa proširenim venama podrazumeva zdravu hranu sa dosta vitamina A. Konzumiranje alkohola je zabranjeno. Pušenje može izazvati trombozu ili tromboflebit, pa bi ga trebalo ostaviti, ili bar smanjiti na ispod 10 cigareta dnevno.

Oni koji imaju proširene vene ne bi smeli da upražnjavaju gimnastičke vežbe pri kojima dolazi do većeg naprezanja mišića nogu, jer mogu da dovedu do prskanja krvnih sudova. Takođe je zabranjeno vežbanje na spravama, bildovanje, trčanje i svi ostali sportovi kod kojih dolazi do naglih pokreta. Preporučuju se gimnastičke vežbe za opuštanje tela, a od sportova, pešačenje, skijanje i plivanje.

  • Proširene vene nisu samo estetski već i zdravstveni problem.
  • Proširene vene ne smeju se izlagati suncu.
  • Stopalima je pored higijene, potrebna i dodatna nega.

Proširene vene ne smeju se izlagati toploti, pa prema tome ni jakom suncu. Sunčanje je dozvoljeno samo u rano jutro i kasno posle podne kada nije pretoplo. Iz istih razloga zabranjene su i tople kupke, sauna i parno kupatilo.

Žene sa proširenim venama ne bi trebalo da nose čizme koje stežu noge, niti obuću ili odeću koja ometa cirkulaciju.

Proširene vene se leče injekcijama i operativnim putem, što određuje lekar posle temeljnog pregleda. Obe metode lečenja u velikom broju slučajeva daju dobre rezultate. Nekim ženama lekar može preporučiti nošenje elastičnih čarapa za vene. U tom slučaju ovakve čarape bi trebalo nositi redovno. Pravilo je da se one oblače ujutro pre nego što se krv slije u noge, a skidaju svaki put kada se noge odmaraju u izdignutom položaju. Nošenje ovakvih čarapa danas ne predstavlja nikakav estetski problem, s obzirom na to da se proizvode u različitim jačinama, debljinama i bojama i na izgled se teško razlikuju od običnih čarapa.

Umorna stopala

Stopala nose teret celog tela, a pri tome su skoro svaki dan zatvorena u manje ili više neodgovarajućoj obući. Zbog toga je stopalima, pored stroge higijene, potrebna i dodatna nega. Stopala je potrebno prati najmanje jednom dnevno. Ona se tuširaju naizmenično toplom i hladnom vodom, s tim što se završava hladnom. Time se podstiče cirkulacija, osvežavaju stopala i uklanja umor.

Umornim stopalima prijaće i kupka od mlake vode u koju se sipa pola šolje kuhinjske soli i jedna šolja specijalnog sirćeta. Ovo sirće pravi se tako što se 1 litar voćnog sirćeta i 1 litar destilisane vode pomešaju sa 50 g lavande, ruzmarina, jelovih iglica ili žalfije. Ova mešavina se dobro zatvorii ostavi da stoji tri nedelje.pa tek onda procedi i koristi za kupku. Umesto vode može se upotrebiti mlak čaj od kamilice, nane, majčine dušice ili neke druge aromatične trave.

Kupke za noge koriste se i za omekšavanje ogrubele kože na tabanima i petama. Za redovno uklanjanje ovih naslaga dovoljna je upotreba turpije ili specijalnog kamena, dok se deblje naslage mogu skinuti samo posebnim nožićem.Da bi se sprečiia pojava tvrde kože na stopalima treba ih dva puta nedeljno trljati polovinom limuna, a potom u kožu utrljati neko ulje. Koža stopala biće glatka ako se svake večeri pre spavanja stopala istrljaju mešavinom glicerina i limunovog soka.

Posle svakog pranja noge treba dobro obrisati, naročito između prstiju, jer se tamo najčešće javljaju gljivice.

Nakon ovoga stopala treba namazati nekom kremom ili specijalnom kremom za negu, vrlo suve kože stopala. Nanošenje kreme treba kombinovati sa masažom koja se obavlja od vrhova prstiju prema članku, preko risa i tabana.

Vežbe za stopala

Svakodnevna nega stopala trebalo bi da obuhvati i vežbe kojima se poboljšava protok krvi, povećava elastičnost stopala i sprečava bol.

Za tu svrhu mogu se izvoditi sledeće vežbe:

  • prstima stopala obuhvatite olovku na podu i pustite je da padne;
  • više puta dnevno pravite stopalima kružnepokrete i to naizmenično na levu i desnu stranu;
  • naizmenično levim i desnim tabanom kotrljajte napred i nazad neku malu loptu ili flašu;
  • hodajte bosonogi kroz sobu na vrhovima prstiju;
  • stojeći uspravno, podižite ispuštajte stopala, prvo lagano, a zatim sve brže.

Svaku od ovih vežbi treba ponoviti 10 do 20 puta.

Znojenje nogu

Jedan od najčešćih, i za mnoge veoma neprijatan problem, je znojenje nogu. Na stopalima vlažnim od znoja i zatvorenim u cipele vrlo brzo se razvijaju bakterije, što je uzrok veoma neprijatnom mirisu. Vrlo često, u takvoj sredini razvijaju se i gljivice, što se ispoljava crvenilom, svrabom i pojavom plikova. Zbog svega toga higijena i nega ovakvih stopala moraju se intenzivno sprovoditi. Stopala se moraju prati više puta dnevno, najbolje dezodorans sapunom. Posle toga stopala treba dobro obrisati i upotrebiti specijalni talk za noge ili sprej koji sprečava širenje neprijatnog mirisa i osvežava i dezinfikuje stopala.

Za stopala koja se znoje preporučuju se i kupke od blagog rastvora hipermangana ili stipse. Noge će se manje znojiti i ako se drže desetak min uta u kupki koja se dobija ako se šaka bobica lovora izgnječi i dugo kuva u litru vode.

Prekomemo znojenje nogu može izazvati neodgovarajuća obuća.

Žuljevi, u nekim slučajevima, mogu predstavljati predznak neke deformacije.

Izbor obuće i čarapa je vrlo važan za osobe kojima se noge znoje. Cipele ne bi trebalo da budu od sintetike, jer ne propuštaju znoj i doprinose još jačem znojenju. Iste cipele ne bi trebalo nositi dva dana uzastopno, jer je potrebno 48 časova da se one osuše od znoja. Poželjno je da se cipele iznutra naprskaju sprejom za noge. Preporučuje se nošenje čarapa od prirodnih materijala.

Ukoliko se i pored primene ovakve higijene i nege, noge i dalje prekomemo znoje, potrebno je konsultovati lekara.

Žuljevi na nogama

Vrlo česta i neprijatna pojava su žuljevi. To su zadebljanja koja imaju šiljast koren, pa tako mogu duboko prodreti u kožu što izaziva bolove, naročito pri hodanju. Najčešće se javljaju na tabanima i prstima. Iako žuljevi u nekim slučajevima mogu predstavljati predznak neke deformacije, oni su ipak najčešće posledica nošenja tesne i neudobne obuće.

Žuljeve ne bi trebalo da odstranjujete sami, oštrim predmetima, niti da na njih stavljate agresivne hemikalije, jer to može oštetiti kožu i drugo tkivo i izazvati infekciju. Zato je najbolje da žuljeve odstrani pedikir. Ako, ipak, želite da pokušate sami, upotrebite specijalne flastere koji se nalepe direktno na žulj, omekšavaju ga i omoguće da se lako odstrani. Umesto flastera žuljevi se mogu omekšati komadićem luka koji je 4-5 dana odstojao u sirćetu. Komadić luka privija se na žulj nekoliko noći uzastopce. Ne treba zaboraviti da dezinfekciju posle uklanjanja žulja i to 3% hidrogenom ili blagim rastvorom hipermangana.

Čukljevi na nogama

Mnogo ozbiljniji problem koji se javlja na stopalima su čukijevi. Američki lekari smatraju da je sklonost ka čukljevima nasledna u 90% slučajeva. Pojavu čukljeva ubrzava nošenje špicastih cipela i cipela sa visokom petom, kao i pomereno težište tela u trudnoći. Jedini lek za čukljeve je operacija, ali ona nije neophodna izuzev u slučajevima kada izazivaju bol ili teškoće pri nošenju obuće.

Nega noktiju na nogama

Nokti na nogama se neguju na isti način kao i nokti narukama. Razlikaje samo u tome što se nokti na nogama seku ravno, kako ne bi došlo do urastanja. Pri sečenju noktiju treba voditi računa o tome da su nokti na nogama tvrđi i da zato treba koristiti specijalne makazice-klešta ili tzv. grickalicu.

Lak za nokte može se koristiti i za nokte na nogama. Prilikom mazanja potrebno je između prstiju staviti komadiće vate ili papira kako se lak ne bi razmazao pre nego što se osuši. Treba voditi računa da nokti na nogama budu namazani istim lakom kao i na rukama i da imaju isti besprekoran izgled.


Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *