Lečenje celulita

0

Lečenje celulita je dugotrajan i složen proces koji se obavlja u specijalnim institutima i kozmetičkim salonima uz pomoć najsavremenijih aparata koji koriste ultrazvuk, laserske zrake i dr. Bez obzira na metode koje se koriste lečenje je usmereno u tri pravca:

1) dreniranje otpadnih materija iz međućelijskih prostora, što ima za posledicu smanjenje količine međućelijske tečnosti i podsticanje aktivnosti sala;

2) ubrizgavanje lekova, pre svega enzima, direktno u zonu ugroženu celulitom, čime se izaziva ,,topljenje” zadebljalog vezivnog tkiva i omogućava priliv hormona koji aktiviraju metabolizam sala;

3) određivanje odgovarajuće dijete koja će omogućiti potrošnju masnih otpadnih materija oslobođenih iz vezivnog tkiva uz pomoć prethodna dva medicinska postupka. Ova dijeta ne samo što je nisko kalorična, već omogućava dezintoksikaciju organizma i mora biti prilagođena svakom pacijentu ponaosob.

Razne metode za uklanjanje celulita primenjene pojedinačno nemaju nikakvog efekta. Samo lstovremeno dejstvo sva ova tri terapijska postupka, čiji se efekti uzajamno pojačavaju, daju izvrsne rezultate. Oni su jedino nemoćni u borbi sa celulitom u poslednjem stadijumu kada su masnoće u celulitskim zonarna potpuno blokirane i već mrtve u pogledu metabolizma. Takav celulit se može otkloniti samo hirurški.

Važno je shvatiti da je lečenje celulita potrebno, ne samo iz estetskih razloga, već i da bi se uklonile zdravstvene tegobe (bolovi, iskrivljenje kičme i dr.) koje celulit može izazvati, a koje se često pogrešno pripisuju drugim uzrocima.

Razne metode za uklanjanje celulita primenjene pojedinacno nemaju nikakvog efekta.

DESET PRAVILA ZA SPREČAVANJE CELULITA

1)VODITE RAČUNA O ISHRANI. Izbacite iz jelovnika hranu koja truje organizam. Ona nepotrebno opterećuje jetru i dovodi do nagomilavanja toksičnih materija koje je jedan od uzroka pojave celulita.

2)VODITE RAČUNA O ZDRAVLJU. Nezanemarujte hormonske poremećaje, ni poremećaje u cirkulaciji, niti bilo kakav zdravstveni problem, pa čak ni zatvor. Obratite se lekaru jer svaki od ovih poremećaja može doprineti obrazovanju celulita.

3) BUDITE FIZIČKI AKTIVNI. Hodajte, vozite bicikl, vežbajte, bavite se sportom. Ako već morate da sedite na radnom mestu nemojte da sedite i u slobodno vreme. Fizičke aktivnosti podstiču vensku i limfnu cirkulaciju, što smanjuje mogućnost nagomilavanja tečnosti u tkivima.

4) ODBACITE VISOKE POTPETICE. Preterano visokepotpetice usporiće cirkulaciju krvi pri povratku u srce, a poremećaji u cirkulaciji mogu biti jedan od ozbiljnih uzroka pojave celulita.

5) NE NOSITE TESNU ODEĆU. Ona pritiskuje površinske krvne sudove koji tada propuštaju tečnost u među ćelijske prostore koji se šire i deformišu tkivo. Zato nemojte nositi elastične pojaseve, steznike, preuske pantalone i prsluke, ni kaijševe koji se usecaju u struk.

6) VODITE RAČUNA O DRŽANJU TELA. Prekrštene noge, pogrbljena leđa i uopšte nepravilan položaj kičme, kaoi dugotrajno sedenje na stolici, usporavaju krvotok. Zbog toga nastojte da sepravilno držite i da svakodnevno radite vežbe za one delove tela koji su najugroženiji.

7) DIŠITE PRAVILNO. Udišite duboko i izdišite lagano, odnosno iskoristite maksimum kapaciteta svojih pluća. Samo tako ćete snabdeti krv dovoljnom količinom kiseonika potrebnog ćelijama i tkivima za metabolizam. Nedostatak kiseonika prouzrokuje nepotpuno sagorevanje hranljivih materija, njihovo loše iskorišćavanje i loše apsorbovanje, i stvaranje prekomerne količine otpadnih materija, koje podstiču stvaranje celulita

8) NEMOJTE PUŠITI. Pušenje pogoduje stvaranju celulita.jer smanjuje količinu kiseonika u krvi.

9) NEPODLEŽITE STRESU I NERVOZI. Nervna napetost i prenadraženost deluju na cirkulaciju krvi, pa u nekim slučajevima mogu pospešiti pojavu celulita.

10)PIJTE DOSTA TEČNOSTI. Od vode se nećete ugojiti, a omogućićete organizmu da lakše izbacuje otpadne materije nastale metabolizmom i sprečiti dehidraciju tkiva. Pijte svakodnevno oko 2 litra tečnosti, po mogućstvu između obroka.


loading...


Share.

Leave A Reply

error: Sadržaj je zaštićen !!