Miris doprinosi lepoti žene

0

Miris doprinosi lepoti žene isto toliko koliko i šminka ili odeća koju nosi. Zbog toga ga žene koriste od davnina. U početku su to bila mirišljava ulja koja su na primitivan način dobijana iz cveća i drugog bilja i koja su bila dostupna malom broju bogatih ili povlašćenih. Danas je proizvodnja mirisa tako usavršena da se proizvodi na hiljade različitih mirisa i to ne samo kombinacijom velikog broja prirodmh aromatičnih sastojaka biljnog i životinjskog porekla, već i isključivo hemijskom sintezom. Najdužu tradiciju u proizvodnji parfema ima Francuska, a mnogi i danas smatraju da ona ima vodeću ulogu, ne samo po obimu industrijske proizvodnje mirisa, već i po raznovrsnosti i broju novih proizvoda koji se svakodnevno pojavljuju na tržištu.

Često se za miris koristi reč parfem koja samo označava miris sa najvećom koncentracijom mirisnih supstanci u alkoholu. Nešto slabiji intenzitet, odnosno manju koncentraciju aromatičnih sastojaka ima toaletna voda, a još slabiji kolonjska voda. Kolonjska voda je dobila naziv po gradu Kelnu (Kelnska voda) gde je, kako se veruje, prvi put na sada već tradicionalan način, proizvedena mirisna voda. Postupak proizvodnje vrlo brzo su preuzeli i usavršili Francuzi, ali je ime kolonska voda zadržano do današnjeg dana, iako se više ne vezuje za određeni miris, već predstavlja zajednički naziv za određenu vrstu proizvoda.

Svi veliki proizvođači mirisa prave određeni miris u sva tri oblika: kolonska voda, toaletna voda i parfem. Neki od njih prave i parfemsku vodu koja je po jačini mirisa između toaletne vode i parfema. Pored toga, mnogi od njih proizvode i različite kozmetičke preparate (sapune, dezodoranse, puder, mleko za telo, lak za kosu i dr.) istog mirisa. Preporučuje se da se u isto vreme koriste preparati iz iste kolekcije čime se izbegava ponekad neprijatan nesklad kombinacije različitih mirisa.

Najveću koncentraciju mirisnih supstanci ima parfem, a zatim slede parfemska voda, toaletna voda i kolonjska voda.

Kolonjske i toaletne vode koje su slabijeg intenziteta, koriste se u toku dana, a parfemi uveče.

Velika količina čak i najlepšeg mirisa može biti neprijatna za okolinu. Zato je, pre svega, potrebno voditi računa o količini mirišljavih preparata koja se u toku dana upotrebi i to ne samo parfema, već i svih drugih kozmetičkih proizvoda. Ovo upozorenje je naročito važno za žene koje dugo upotrebljavaju jedan parfem, pa su na njega navikle i lako mogu da se preterano namirišu.

Kolonjske vode se mogu koristiti za masažu celog tela. Toaletnim vodama se, takođe, može namirisati celo telo i kosa. Ova dva preparata često se proizvode u spreju što olakšava njihovu ravnomernu primenu. Parfemi se, međutim, nanose u vrlo malim količinama samo na kožu i to na mesta koja pulsiraju (slepoočnice, pregibi ruku i kolena, dekolte), jer će se miris tu najintenzivnije razviti. Francuzi preporučuju da se parfem koristi što češće u što manjim količinama. Parfem se nikad ne stavlja ispod pazuha, a na odeću samo ako se stalno koristi isti miris. Pri tome treba voditi računa da parfem može ostaviti fleke na tkanini. Ako želite da vam odeća miriše na omiljeni parfem, mnogo je bolje da njime naprskate dasku za peglanje ili da, pošto potrošite miris, praznu otvorenu flašicu, stavite među rublje.

Mirise nikada ne treba stavljati direktno na kožu pre izlaska na sunce, jer neki njegovi sastojci pod uticajem sunca mogu na koži izazvati alergiju, osip ili fleke. Zato se onima koji odmor provode na moru ili snegu preporučuje da miris koriste samo uveče i da pri tome imaju na umu da se on dugo zadržava na koži. Zato bi bilo najbolje da osobe sa osetljivom kožom ne rizikuju i da parfem stave samo na kosu.

Parfemi se prema poreklu aromatičnih supstanci u njima dele na biljne, voćne, cvetne, mošusne ltd. Još su brojnije podele prema njihovom dejstvu: laki i teški, osvežavajući i opojni, oštri i sladunjavi, stimulativni i umirujući itd. Izbor parfema danas nije strogo uslovljen tipom žene, već raznim drugim činiocima, kao što su doba dana i godine, starost žene, prilika za koju se stavlja i, naravno, lični ukus. To praktično znači da će najveći broj žena uz sportsku odeću i boravak u prirodi odabrati jedan od osvežavajućih mirisa, dok će za večenje izlaske uz elegantnu haljinu staviti neki opojni, egzotičan ili cvetni miris koji će još više istaći njenu ženstvenost

Miris ne treba izabrati zato što lepo miriše na nekom drugom.

Pri kupovini parfema ne treba nikada probati više od tri.

Miris ne treba izabrati zato što lepo miriše na nekom drugom, ili zato što je lepo upakovan. Isto tako, svaki će miris različito mirisati u flašici i na koži. Aromatične supstance u mirisu hemijski se menjaju u dodiru sa kožom, pa tako isti miris različito miriše na različitim ženama. Miris se menja i zbog pušenja, zagađenja vazduha i korišćenja lekova za unutrašnju i spoljašnju upotrebu.

Pri kupovini parfema ne treba nikada probati više od tri mirisa. Smatra se da je to maksimum koji prosečan nos može da prihvati, a da se pri tome ne zamori. Dva parfema se mogu isprobati na unutrašnjim stranama ručnog zglavka, a treći na nadlanici jedne ruke. Treba pričekati koji minut da se miris razvije, pomirisati, pa tek onda probati sledeći. Konačnu odluku o izboru parfema treba doneti pola sata posle ovakve probe, jer će se tek onda razviti njihov pravi miris.

Parfem se vrlo brzo menja pod uticajem sunca, toplote i vazduha. Zbog toga se miris čuva na hladnom i tamnom mestu u dobro zatvorenoj bočici. Kupuje se u manjim pakovanjima, jer jednom kada se otvori zadržava svoja originalna svojstva najduže nekoliko meseci. Zato jednom otvoren
parfem treba intenzivno koristiti, jer ce se,ako ga stedite, ispariti i promeniti miris.


loading...


Share.

Leave A Reply

error: Sadržaj je zaštićen !!