Kupanje i tuširanje: Važnost svakodnevne higijene tela

Svakodnevna higijena tela održava se tuširanjem lli kupanjem. Osnovna svrha oba ova postupka je uklanjanje bakterija, prašine, znoja i neprijatnih mirisa sa površine tela. Osnovno pravilo je da ni jedno ni drugo ne treba raditi s punim stomakom.

Tuširanje je jednostavnije i brže, a po mišljenju nekih stručnjaka i zdravije od kupanja. Zato se većina žena danas opredelila za tuširanje kao svakodnevni način održavanja higijene, dok kupanje u kadi primenjuje ređe, odnosno samo onda kada sebi može da posveti malo više vremena. Većini žena za održavanje higijene dovoljno je tuširanje jednom dnevno. Međutim, ima i onih čija profesija zahteva tuširanje više puta u toku dana. Češće tuširanje potrebno je i leti kada je znojenje pojačano posle veče fizičke aktivnosti, bavljenja sportom i slično. U ovim slučajevima treba naročito voditi računa o jačini sapuna i drugih sredstava koja se pri tome koriste, kako se njihovom češćom upotrebom u toku dana ne bi nadražila ili oštetila koža tela

  • Voda ne samo da čisti kožu već joj vraća i neophodnu vlažnost i svežinu.
  • Svrha tuširanja može biti i osvežavanje, rashlađivanje i masaža.
  • Pretopla kupka deluje uznemiravajuće i iscrpljujuće.

Svrha tuširanja može biti i osvežavanje, rashlađivanje i masaža. Osobama koje teško podnose vrućinu preporučuje se da se tuširaju više puta dnevno mlakom vodom i da se posle toga samo ovlaš obrišu. To rashlađuje, a i poboljšava krvotok. Tuširanje kome je cilj osvežavanje počinje mlakom vodom, a zatim se temperatura vode postepeno smanjuje. Odlično sredstvo za buđenje predstavlja naizmenično tuširanje toplom i hladnom vodom. Ovakav način tuširanja koristi se i za masažu koja podstiče cirkulaciju krvi i očvršćava mišiće. Pri tome treba voditi računa da se tuširanje hladnom vodom počinje od nogu. Ovakav postupak preporučuje se samo potpuno zdravim osobama, jer i hladna i vruća voda mogu podjednako nepovoljno da deluju na razna hronična oboljenja. Najblagotvornija su tuširanja mlakom vodom (32-37° C), naročito pred spavanje kada deluju umirujuće. Hladna voda razbuđuje, a vruća nadražuje.

Ne treba zaboraviti da je tuširanje obavezno i posle kupanja u moru, reci, jezeru i naročito bazenu.

Kupanje u kadi, kao i tuširanje, za osnovni cilj ima održavanje higijene tela, ali mu to nije i jedina svrha. Ono je veoma korisno jer se pore na koži u toploj vodi šire, čiste, ispuštaju otrove iz organizma, i podstiču se krvotok i razmena materija. Najbolje je da temperatura vode za kupanje u kadi ne prelazi 38° C. Pretopla kupka deluje uznemirujuće i iscrpljujuće, a nakon dužeg boravka u pretoploj vodi koža je isušena i često naborana. S druge strane, suviše hladna voda izaziva stezanje i napetost mišića. Zbog toga se preporučuje kupanje toplijom uveče, a hladnijom vodom ujutru. Vruće kupke, gde je temperatura vode oko 40° C ili više, često prijaju umornom telu, ali mogu biti opasne, naročito za osobe sa hroničnim bolestima. Zbog toga se preporučuje da se one ne koriste bez prethodne konsultacije sa lekarom. Ako je jedini cilj kupanja u kadi održavanje čistoće tela, dovoljno je upotrebiti samo sapun ili šampon. Za svakodnevna kupanja treba koristiti blaže proizvode.

Kupke za osvežavanje i opuštanje najpotrebnije su posle napornog dana ili pre večernjeg izlaska. U vodu za kupanje dodaju se mirišljave trave, soli ili ulja. Ove kupke se često nazivaju mirišljave ili lekovite, u zavisnosti od toga koji se dodaci koriste. Trave se obično stave u vrećicu od gaze ili tankog platna i potope u vodu za kupanje. Bolje je da se ta kesica pričvrsti za slavinu s toplom vodom, tako da voda prolazi direktno kroz nju. Za tu svrhu koriste se latice i lišće cveća, kao i listovi i plodovi raznih biljaka: ruža, kamilica, lavanda, zova, majoran, bor, lipa, bršljan, majčina dušica, ruzmarin, žalfija, celer, limun i dr. Sve ove biljke mogu se koristiti ili pojedinačno ili u kombinaciji sa još jednom ili više drugih, a može im se dodati i neko drugo sredstvo za negu.

Kupke sa mirišljavim travama osvežavaju i opuštaju.



Posted

in

by

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *