Kozmetička sredstva za kupanje i njihova primena

0

Savremena kozmetička industrija proizvodi veliki broj sredstava za kupanje. Ova sredstva su uglavnom sintetička, uz dodatke prirodnih sastojaka. S obzirom na sve izraženiju težnju vraćanja prirodi, kozmetička industrija danas nudi sve veći broj preparata zasnovanih na prirodnim materijama. Veliki broj žena bira upravo takve proizvode smatrajući da veći procenat prirodnih materija istovremeno znači i bolji kvalitet proizvoda. Međutim, to ne mora da bude tačno, jer su često sintetičke materije, zbog strogo kontrolisanih uslova proizvodnje, čistije od prirodnih.

Zbog toga ova sredstva ne treba birati prema sadržaju prirodnih materija, kao ni prema mirisu ili boji. Umesto toga trebalo bi obratiti pažnju na podatke sadržane na deklaraciji proizvoda o nameni, tipu kože, alkalnosti ili kiselosti, dodacima za negu tela i lekovitim sastojcima. U kozmetičke proizvode ove vrste spadaju: toaletni sapuni, ulja, losioni, pene i soli za kupanje:

Sapuni se prave od biljnih i životinjskih masti i ulja i alkalija. Najčešće se upotrebljavaju kokosovo, maslinovo i palmino ulje, govedi loj i svinjska mast. Ovome se dodaju mirisi, dodaci koji neguju
kožu (ulje od kamilice, belančevine), dodaci za zaštitu kože, sredstva koja odstranjuju miris znoja (hlorofil i dr.), biljni ekstrakti i lekoviti dodaci.

Pri kupovini proizvoda treba obratiti pažnju na podatke sadržane na deklaraciji.

Alkalni sapuni narušavaju prirodni kiselinski omotač kože.

Dezodorans sapuni koriste se samo za one delove tela koji se više znoje.

Skoro svi sapuni su alkalni, mada se danas proizvode i neutralni i slabo kiseli. Ovo je naročito važno znati, jer alkalni sapuni narušavaju prirodni kiselinski omotač kože, što može biti štetno, posebno za suvu i osetljivu kožu, kao i za kožu koja se, iz određenih razloga, češće pere.

Za suvu i normalnu kožu preporučuju se lanolinski i glicerinski sapuni sa dodatkom ulja i ekstrakta raznog bilja. U poslednje vreme za ovu svrhu sve češće se upotrebljava ekstrakt biljke aloje koja podstiče regeneracij’u kože i ima smirujuće dejstvo. Najbitnije je da sapuni za ovu vrstu kože budu slabo alkalni, neutralni ili slabo kiseli, a to su uglavnom dečji i tečni sapuni. Ovom tipu kože pogoduju i krem sapuni sa raznim dodacima za negu. Ovakvi sapuni obično odgovaraju i osetljivoj koži.

Masnoj koži pogoduju sve vrste sapuna koji dobro rastvaraju masnoću. Međutim, ako je koža dehidrirana, treba voditi računa da se upotrebom prejakih sapuna još više ne isuši.

Za nečistu kožu koriste se sapuni sa biljnim ekstraktima (kamilica i dr.), koji deluju lekovito, antiseptički i umirujuće. Nečistoj i koži sa nekim drugim poremećajima namenjeni su i brojni medicinski sapuni koji sadrže sumpor, katran, med, jod, kamfor, Ihtiol, salicil i dr. Njih, međutim, ne bi trebalo upotrebljavati bez konsultacije sa lekarom.

Posebnu grupu predstavljaju dezodorans sapuni. Oni se koriste samo za delove tela koji se više znoje (pazuh, noge, prevoji). Ovi sapuni ne sprečavaju znojenje već samo otklanjaju neprijatan miris znoja. Važno je znati da oni nisu zamena za dezodoranse.

Nijednim sapunom ne treba direktno trljati kožu, već napraviti sapunicu između dlanova i nanositi je na telo. Sapunjanje se, prema potrebi, može ponoviti i više puta, ali je bitno da se sapun na kraju dobro spere sa kože.

Losioni za kupanje sti sintetički deterdženti (sindeti). Imaju veliku moć čišćenja. Na njihovo dejstvo, za razliku od sapuna, ne deluje bitno ni povećana tvrdoća voda. Sindeti se prave i u obliku
želea. S obzirom na to da nisu alkalni preporučuju se naročito ženama koje, zbog specifičnosti svoje profesije, moraju da se kupaju više puta na dan.

Hidrofilna ulja su namenjena osobama koja uopšte ne podnose sapun ili imaju preosetljivu ili bolesnu kožu. Ova ulja sadrže komponente koji omogućavaju da se lako speru toplom vodom.

Pene za kupanje prave se sintetički, a sadrže dodatke ulja, vitamina i biljnih ekstrakta. Najveći broj pena za kupanje isušuje kožu. Zbog toga žene sa suvom kožom treba da ih koriste retko, i to samo pene sa dodatkom ulja.

Soli za kupanje imaju slično dejstvo kao i pene. Mirišljave su i sadrže ekstrakt bora, ruzmarina, eukaliptusa i dr.

Pri dugotrajnoj i čestoj upotrebi, ili upotrebi neodgovarajućih sredstava za kupanje, može doći do poremećaja kože (suva koža, perutanje, alergije, upale itd.). Ovakve promene mogu se javiti pri upotrebi najkvalitetnijih blagih sredstava koja, čak i kod žena saistim tipom kože, mogu izazvati različite reakcije. Uzrok alergijskim reakcijama može biti i samo jedan jedini dodatak, na primer, mirisno ulje. Zato se preporučuje da se pri svakoj, pa i najmanjoj promeni na koži prestane sa upotrebom sapuna i drugih sredstava za kupanje i oni zamene drugim proizvodima.


loading...


Share.

Leave A Reply

error: Sadržaj je zaštićen !!