Usklađivanje boja šminke i odeće

Boja šminke treba da bude u skladu sa bojom tena, kose, očiju i bojom odeće koja se nosi. I najmanja promena u boji šminke znatno menja celokupan izgled.

Odeću neutralnih boja kao što su bela, bež, braon, siva i cma mogu da nose skoro sve žene. U tom slučaju šminka bi trebalo da bude jasnih boja.

Žuta i narandžasta boja odeće umrtvljuju ten. Ove boje najbolje pristaju crvenokosim ženama, dok se ostalima preporučuje da odeću ovakve boje odvoje od lica nekim detaljem (marama, okovratniki sl.) bele, bež ili sive boje, Rumenilo bi trebalo da bude boje breskve ili u nekom braonkastom tonu, ruž u boji breskve, korala ili rđe, a senke mahovina zelene, bronzane ili zlatne boje.

Zelena boja odeće od najsvetlije do najtamnije najbolje pristaje crvenokosim ženama, ali i plavušama i brinetama, naročito ako imaju zelene ili smeđe oči. Zelena boja odeće čini beo ten još bleđim pa je potrebno da tečni puder bude u nekoj toplijoj nijansi, a rumenilo u boji breskve ili braon. Ruževi za usne bi trebalo da budu u boji rđe, grimiznoj ili boji ružinog drveta. Senke za oči bi trebalo da budu u boji kajsije, dim zelene, petrolej zelene, boji bakra i ljubičastoj boji, a olovka jasno zelene boje.

Najpopulamija boja odeće je plava, od najsvetlije do najtamnije, jer pristaje skoro svim tipovima. Kao i zelena, ona beo ten čini još bleđim pa treba voditi računa o nijansi tečnog pudera. Uz odeću ove boje najbolje pristaju rumenilo u ružičastoj boji ili boji rđe, kao i ruževi svih nijansi ružičaste i jarko crvene boje. Najbolje je da senke za oči budu u dim plavim i ljubičastim tonovima, jer je veoma teško idealno uskladiti plave boje senke i odeće. Alternativno se mogu koristiti senke u boji kajsije i bakra.

Crvena boja osvežava svako lice i nekada je dovoljno da samo ruž bude crven. U tom slučaju šminka za oči bi trebalo da bude neutralnih boja.

Boju šminke treba uskladiti sa bojom tena, kose, očiju i odeće.

Korekcija lica šminkom zahteva veliku veštinu.

Roza boja odeće je jedna od boja koja najbolje pristaje uz lice. Uz takvu odeću treba koristiti rumenilo i ruževe za usne iz iste familije boja, dok bi senke trebalo da budu sive, dim plave, boje šljive ili roze boje orhideje.

Sve ovo ne znači da je za svaki komad odeće potrebno nabaviti novu šminku, već samo da bi celokupan izgled trebalo da odaje harmoniju boja kose, očiju, tena i osnovnih boja odeće.

VIDEO: Kako uskladiti boje garderobe i šminke



Posted

in

by

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *