Šminka posle tridesete

0

Šminka je ženama četrdesetih godina i onim starijim potrebnija nego mlađim, jer im omogućava da deluju sveže, uredno i negovano. Pri tome je osnovno pravilo da se s godinama koristi što manje šminke i da ona bude što neupadljivija, jer teška šminka, tamne boje i oštre linije čine lice starijim.

U četrdesetim godinama, čak i one žene koje nikada nisu imale problema sa kožom lica počinju da primećuju promene koje zahtevaju drugačiji izbor preparata za negu kao i drugačiji način šminkanja, Pojava akni, bora, ispucalih kapilara ili fleka na licu zahteva korišćenje tečmh pudera i korektora. Tečni puder se nanosi u tankom sloju. On treba da poboljša prirodnu boju tena pa se zato bira puder sa nijansom roze ili boje breskve. Trebalo bi izbegavati bež boju pudera, osim ako lice ima prirodnu crvenu boju. U tom slučaju koristi se tamno bež tečni puder koji se stavlja na vlažnu kremu zelenkaste nijanse. Koža ne bi smela da bude ni previše napuderisana ni sjajna. Previše napuderisano lice deluje beživotno. Najbolje je odabrati transparentni puder neutralne boje ili za nijansu svetliji od podloge i naneti ga na lice u tankom sloju.

  • Puder u prahu i drugu šminku u prahu (senke za oči) ne treba nanositi na kožu ispod očiju ili obrva jer če tako svaka bora biti uočljivija.
  • Dnevnu šminku na odmoru trebalo bi ograničiti na ruž ili sjaj za usne.
  • Šminka s godinama postaje sve potrebnija, ali treba da bude što neupadljivija.
  • Svetlucave senke i senke jakih boja ističu sve nedostatke.
  • Sitne bore oko usana mogu se prikriti odgovarajućim šminkanjem.
  • Žene posle pedesete treba da koriste šminku svetlih boja i specijalni korektor za predeo oko očiju.
  • Preporučuje se rumenilo u obliku krema svetlih tonova i diskretno.

Senke za kapke treba da budu pastelnih boja i najbolje je ako su za nekoliko tonova svetlije od boje očiju. Svetlucave senke, naročito zlatna i srebrna, i senke jarkih boja ističu sve nedostatke, pa ih treba upotrebljavati vrlo oprezno čak i za veče. Najbolje je koristiti senke koje se rastvaraju u vodi i nanose vlažnom četkicom ili sunđerom jer one najbolje prijanjaju i ne skupljaju se u prevojima i borama. Pored ovih, preporučuju se i kvalitetne senke u kremu.

Pre stavljanja senke na kapke treba naneti tečni puder da bi se prikrila tamnija boja kože oko očiju. Ne bi trebalo upotrebljavati tuševe i olovke tamnih boja već sive, sivozelene ili sivoplave boje. Linije iznad trepavica ne bi smele da budu debele i jasne. Ukoliko se obrve s godinama prorede, mogu se pojačati olovkom sive ili braon boje. Obrve treba da budu dobro oblikovane, ni suviše tanke ni previše debele i da slede prirodnu liniju. Maskara ne bi trebalo da bude crna, već tamno braon ili siva i naneta samo u jednom sloju.

Usne će izgledati bolje, a ruž će se manje razlivati ako se tečni puder nanese 1 preko ivice usana, a zatim stavi puder u prahu. Tako će sitne bore oko usana biti manje primetne. Nakon toga se konture usana izvuku olovkom ili četkom i popune ružem. Za ove godine najpogodniji su pastelni mat ruževi ružičaste i koralne boje. Usta namazana previše bledim ružem izgledaju suva, dok svetlucavi ruževi ističu sve nedostatke usana. Sjaj za usne može da se koristi preko osnovnog ruža, ali ga ne treba nanositi do ivice usana.

Žene posle pedesete godine treba da koriste šminku svetlih boja i specijalni korektor za predeo oko očiju. Ne bi trebalo da upotrebljavaju olovke i tuševe već samo malo senke na gornjim kapcima 1 jedan sloj maskare. Senke bi trebalo da budu bež, pastelno roze, svetlo golubije i sl, maskara braon ili siva, a rumenilo i ruž za usne svetli i diskretni.

Da bi žene u ovim godinama izgledale uredno i sveže našminkane moraju da koriste najkvalitetniju šminku postojanih boja. Sredstva za skidanje šminke treba da budu kvalitetna da se nežna i osetljiva koža, naročito oko očiju, ne bi nadražila ili oštetila suvišnim trljanjem.

VIDEO: Šminka posle tridesete


loading...


Share.

Leave A Reply

error: Sadržaj je zaštićen !!