Zapaljenje ženskih polnih organa

0

Jedno od najčešćih oboljenja kod žena je zapaljenje polnih organa. Razne klice bolesti ― streptokoka, stafilokoka, vrlo često gonokoka ― izazivaju zapaljenje na sluzokoži bilo koga dela ženskih polnih organa.

ZAPALJENJE SPOLjNIH POLNIH ORGANA

Ovo zapaljenje može da nastane već na sluzokožm malih polnih usana, na otvorima u usminu i mokraćnu cev. Zapaljenje dolazi usled velikog razmnožavanja raznih klica, tj. neodržavanja čistoće polnih organa,draženjem prljavim rubljem ― košuljom, gaćicama. Male devojčice, čak i novorođena deca, devojčice u pubertetu, kao i stare žene posle prelaznog doba, naročito su izložene zapaljenju spoljnih polnih organa ako žive pod nepovoljnim higijenskim uslovima Sluzokoža pocrveni, nabubri, i bolesnica oseća da je nešto peče, svrbi i boli ka polnim organima.

Slični znaci zapaljenja nastaju i kod devojčica i žena koje preteruju u održavanju čistoće: često pranje vrlo toplom vodom i oštrim sapunom, brisanje peškirom od grubog platna i mazanje alkoholom, kolonjskom vodom itd. nadražuju takođe sluzokožu na spoljnim polnim organima.

Održavanje čistoće sastoji se u redovnom zapiranju jedva mlakom vodom i blagim sapunom i u brisanju mekim dobro opranim peškirom. Ako teškoće ne prođu za 2 do 3 dana, treba se obratiti lekaru.

ZAPALJENJA UNUTRAŠNJIH POLNIH ORGANA

Zapaljenja unutrašnjih polnih organa, tj. materice, jajovoda i jajnika, širokih veza materice i trbušnih ovojaka u maloj karlici su najčešća.

Zapaljenja u usmini češće se susreću kod malih devojčica i starih žena, dok je sluzokoža usmine kod žene u zrelo doba veoma otporna. Samo za vreme trudnoće može da nastane zapaljenje i u usmini, i to obično usled zaraze gonorejom.

Zapaljenja obično nastaju posle porođaja, a naoočito posle pobačaja ili bilo kakvog poduhvata u unutrašnjim ženskim polnim organima. Težak telesni rad, kao i polni snošaj za vreme menstruacije ili odmah posle porođaja, može takođe da izazove naglo prodiranje klica u unutrašnje polne organe. Opšta telesna slabost, loša ishranjenost i malokrvnost smanjuju otpornost tela i doprinose da se bolest lakše širi.

Znaci oboljenja su: bolovi u donjem trbuhu i krstima, neuredna krvarenja i povišena telesna toplota. Kod zapaljenja u jakom stepenu, kada su obuhvaćeni i trbušni ovojci, postoji još i povraćanje, naduvenost i napetost u donjem trbuhu. Ako je već došlo do nakupljanja gnoja u maloj karlici, žena oseća jak pritisak na debelo crevo kao neprestani nadražaj na veliku nuždu. Više puta gnoj i: provali kroz debelo crevo i žena oseti veliko olakšanje.

Zapaljenja unutrašnjih polnih organa mogu imati teške posledice po ženino zdravlje uopšte. Ako se zapaljenje ne leči na vreme i potpuno, žena duže vreme oseća bolove u krstima, neuredno, dugotrajno krvarenje koje iscrpljuje, te je uvek umorna, zlovoljna. Ona je mnogo manje izdržljiva na poslu, a vrlo često i trajno neplodna.

Zapaljenja ženskih polnih organa mogu se sprečiti higijenskim načinom života, kako izvan trudnoće tako i u trudnoći, a naročito u babinjama. Žene koje često vrše pobačaj uvek su u opasnosti od zapaljenja.

Pri najmanjem znaku zapaljenja žena treba da legne u krevet i da pozove lekara. Ako joj je telesna toplota povišena a bolovi jaki, dobro je da stavi na trbuh obloge od ustajale vode i da ih menja svaki sat. Ne treba da uzima nikakve lekove bez uputstva lekara. Dalje lečenje treba da vrši samo prema uputstvima lekara.

ZAPALJENJA MOKRAĆNIH ORGANA

Takođe su dosta česta kod žena i izvan trudnoće. Žena često mora da mokri, pri mokrenju je peče i boli; mokraća je mutna, često pomešana sa krvlju, a telesna toplota je katkad povišena.

Kad se jave ovi znaci bolesti, žena treba da legne u krevet. Ako nema povišenu telesnu toplotu, neka na donji trbuh stavi ugrejan crep ili, ako ima, gumenu vrećicu sa toplom vodom: neka uzme dosta tečnosti (mleka, čaja) i hranu bez jakih začina. U slučaju da su bolovi jaki, telesna toplota povišena ili mokraća krvava, treba odmah da potraži lekara. Nikakve lekove ni pranje ne treba da preduzima bez uputstva lekara, jer lekovi i jaka utopljavanja kod krvave mokraće mogu da naškode.


loading...


Share.

Leave A Reply

error: Sadržaj je zaštićen !!