Izrasline na ženskom polnom organu

0

Događa se da žena oboli na polnim organima i pored dobrog opšteg zdravstvenog stanja i higijenskog načina života. Na svakom delu spoljnih i unutrašnjih polnih organa mogu da nastanu razne vrste izraslina (tumora), koji joj prave mnogobrojne teškoće.

Izrasline (tumori) mogu biti dve vrste: dobre izrasline (benigni tumori) i zle izrasline (maligni tumori).

Dobrim izraslinama smatraju se oni koji ne razaraju građu organa na kojem su izrasli i ne utiču na opšte zdravstveno stanje. Međutim. i ovi izveštaji mogu prouzrokovati veoma ozbiljne smetnje. Na primer, usled pritiska na susedne važne organe, nerve, krvne sudove itd. nastaju slabiji ili jači bolovi, napetost u trbuhu, teško mokrenje, dugotrajna, neuredna krvarenja itd.

Kao dobri izraštaji smatraju se razne ciste, miomi (izraštaji na mišićima materice), polipi.

Žena može godinama bez ikakvih smetnji da nosi manje, dobre izraštaje, i tek prilikom pregleda utvrdi se da taj izraštaj postoji. Ako je izraštaj veći, ona i sama primećuje da joj raste trbuh, a obično se javljaju i bolovi, napetost i poremećaj menstruacije. Kad se već utvrdilo da postoji izraštaj, žena treba da posluša savete lekara. Izraštaji se obično odstranjuju operacijom, naročito ako su u pitanju veći izraštaji, koji prave smetnje. Kod mladih žena izraštaji mogu da budu ozbiljna smetnja porođaju, bilo da sprečavaju pravilno stezanje materice (miom) bilo da zatvaraju put detetu u koštanom ili mekanom porođajnom kanalu.

Zle izrasline (maligni tumori) su oni koji razaraju građu organa na kojem su izrasli, ulaze u krvave sudove, šire se po čitavom telu pa razaraju građu i drugih organa. Ovakvi po čitavom telu rasuti izraštaji nazivaju se metastaze.

Zli izraštaji su veoma podmukli, i primećuju se tek onda kad je građa jednog organa već oštećena, tako da nastaje krvarenje, bolovi i naglo opadanje telesne težine. Više puta žena nema nikakvih teškoća, nego samo primeti da gubi apetit i da propada.

Događa se da je jedan tumor u početku izrastao kao tzv. dobar tumor, ali se postepeno pretvara u zli tumor.

Od zlih izraštaja najčešći su sarkom i, naročito, rak. I jedan i drugi mogu se pojaviti na svim organima tela, ali kod žena se najčešće javljaju na ženskim polnim organima. Tako, na primer, sarkom se javlja u obliku tvrdog izraštaja najčešće na materici i na dojkama (naglo se širi i brzo dovodi do smrti). Rak može da se pojavi na spoljnim polnim organima, u usmini, na grliću materice, u šupljini materice, kao i na jajovodima, jajnicima i dojkama. Mnogobrojna ispitivanja pokazuju da se rak kod žena najčešće javlja na grliću materice, i to u doba između 40. do 50. godine, ali i mlađe žene, kao i žene od preko 60 godina, mogu da obole od raka.

Rak na dojkama može brzo da se primeti kao tvrda, bezbolna oteklina u dojkama koja je čvrsto srasla sa okolnim tkivom. Bradavica je obično uvučena, a limfne žlezde ispod pazuha natečene. Ređe, rak na dojkama počinje kao rana koja se naglo širi i jako zaudara.

Rak na polnim organima počinje kao rana koja se naglo širi, ili kao mekan izraštaj u obliku glavice karfiola. Površina rane ili izraštaja stalno izlučuje crvenkastu prljavu tečnost, kao voda u kojoj je isprano meso, a koja ima veoma neprijatan zadah na trulež. Ujedno žena primećuje da naglo slabi, u licu je upadljivo bleda. Ako je rak zahvatio već druge, susedne organe i nerve, tj. ako su nastale tzv. metastaze, žena oseća sve jače i jače bolove u donjem telu, posle čega ubrzo nastupa smrt.

Lečenje

Lečenje malignih tumora može biti uspešno samo ako se preduzme odmah u početku bolesti.

Za sada postoje dva načina lečenja, i to: odstranjivanje izraštaja operacijom, i zračenje rendgenom i radijumom. Najčešće se primenjuju i jedan i drugi način, tj. posle operacije lečenje se upotpunjava zračenjem.

U današnje vreme postoji način da se rak otkrije još mnogo pre nego što pokazuje i najmanje znake, i to pomoću pregleda lučevina iz usmine ili manjeg isečka sa sumnjivog mesta. Zato se preporučuje svima ženama, naročito onima koje su u porodici već imale oboljenja od raka, da se s vremena na vreme podvrgnu pregledu kako bi se bolest što ranije otkrila, jer je tada i lečenje lakše i uspešnije.

Uzrok

Pravi uzrok oboljenju sarkoma i raka nije utvrđen. Primećeno je, međutim, da i spoljni uticaji igraju važnu ulogu i da stalan nadražaj na jednom organu može da izazove rak (nošenje prstena, pesara na materici, pušenje na lulu ― kod raka usne, itd.).


loading...


Share.

Leave A Reply

error: Sadržaj je zaštićen !!