Spušteta i ispala usmina i materica

0

Javljaju se kod starijih žena koje su mnogo rađale, međutim, one se susreću i kod žena koje nisu rađale, ali su radile težak telesni rad (rad u stojećem položaju, dizanje teških tereta).

Teškoće zavise od stepena promene položaja polnih organa. Ako je spušten ili ispao samo prednji i stražnji zid usmine, žena obično ima teškoće sa mokrenjem i stolicom: teško može da zadrži mokraću, a katkada oseća nadražaj na mokrenje, ali teško mokri. Obično pati od zatvora i može da vrši nuždu samo uz veliko naprezanje.

Ako je već spuštena i materica, žena pored ovih teškoća ima još i osećaj da je nešto vuče naniže, zatim na mahove ima bolove u donjem trbuhu, jako izlučivanje (belo pranje, flus) itd.

Teškoće su mnogo više izražene ako je materica ispala, tj. grlić materice viri iz usmine. U tom slučaju žena oseća da joj nešto ispada, teško mokri, a pri vršenju nužde materica joj još više ispada usled napinjanja. Postoji još i opasnost da na ispaloj materici nastanu rane usled stalnog trenja materice u usmini i među bedrima. Žena sa spuštenom matericom teško zanese (sa ispalom skoro nikako), a ako i zatrudni, lakše dođe do prekida trudnoće.

Kod starijih žena ranice na ispaloj materici su povoljno mesto za razvijanje raka materice.

Zbog toga žena ne treba da čeka da se polni organi toliko pomere iz svog položaja. Ispravna nega u babinjama, tj. ležanje, potpasivanje i pošteda od rada najmanje šest nedelja posle porođaja, sprečiće spuštanje polnih organa. Naročito je važno da se i najmanji rascep međice i usmine (pri porođaju) odmah zašije, kako bi dno male karlice u kojoj se nalaze polni organi ostalo čvrsto i neoštećeno. Čim se primete najmanje teškoće, treba se obratiti lekaru.

Više puta se malom operacijom može sprečiti ispadanje usmine i materice, i otkloniti teškoće. Nošenje raznih prstena (pesara) kojima se materica i usmina potiskuju naviše može biti takođe uzrok ranicama na usmini i materici (usled stalnog pritiska), a još postoji i opasnost od infekcije ako se taj predmet ne održava čisto ili se stavlja nečistim rukama. U svakom slučaju, prsten ne treba upotrebljavati bez saveta i kontrole lekara, jer se mora tačno odrediti odgovarajuća veličina.

Žene sa spuštenom i ispalom usminom i matericom moraju izbegavati dugotrajno stajanje, hodanje i dizanje teških tereta. Dobar trbušni pojas pruža im katkad veliko olakšanje, jer obično postoji i mlitavost trbušnog zida i spusteni ostali trbušni organi (creva, želudac). Pojas treba ispravno postaviti: u ležećem položaju čvrsto da naleže u donjem delu, tako da se trbuh podigne naviše, a ne da se organi potisnu unutra u trbušnu šupljinu. Ako opšte stanje dozvoljava, najbolje je da se izvrši operacija kojom se smanji otvor usmine i usmina i materica unutra pričvrste.


loading...


Share.

Leave A Reply

error: Sadržaj je zaštićen !!