Zdravstveni problemi u trudnoći

GAĐENJE i POVRAĆANJE. Najčešće su teškoće u trudnoći. Više od jedne trećine trudnih žena odmah u početku trudnoće oseća gađenje, bilo na izvesna jela, bilo na svako jelo uopšte. Obično i sam miris jela izaziva odvratnost. Gađenje je praćeno povraćanjem, obično ujutro, na prazan stomak, odmah čim se ustane. Ponavlja se nekoliko puta na dan i traje prva dva meseca trudnoće, ređe do polovine trudnoće, a zatim prestane i žena obično dobije pojačan apetit.

Gađenje i povraćanje ne treba uzimati ozbiljno sve dok opšte stanje zdravlja žene ne bude narušeno i dok žena ne izgubi mnogo u težini (potrebna je kontrola težine u trudnoći). U lakšim slučajevima povraćanja žena treba da uzima samo male količine hrane, često, svaka 2 do 3 sata, i to više hladnu hranu, na primer: hladno mleko i mlečne proizvode, kuvano voće (kompot), prepečen hleb, biskvit, voćne sokove. Razno povrće bolje je uzimati kao kašu i ne jako začinjeno. Obično se ne podnose masna jela i zato ih treba izbegavati. Naročitim prohtevima u jelu (obično želji za kiselim) treba udovoljiti. Posle svakog jela žena treba malo da prilegne. Ako češće povraća, treba da uzima što više tečnosti, najbolje hladan čaj i voćne sokove.

Veoma je važno da se pazi na redovnu stolicu, jer zatvor obično dolazi zajedno sa ovim teškoćama i još ih više pogoršava. Ako uobičajena sredstva ne pomažu (sirovo i kuvano voće, kretanje na čistom vazduhu), trudnica može da uzme blaga sredstva za čišćenje, ali samo ona koja lekar propiše, jer ima i takvih koja štetno utiču na trudnoću.

Opšte raspoloženje i dobra volja igraju veliku ulogu kod ovih teškoća. Više puta promena sredine upravo čudotvorno deluje: gađenje i povraćanje prestaju, apetit se naglo vraća.

Prema tome, najbolji lek u ovom slučaju je ugađanje ženi u jelu i razonodi, eventualno promena sredine (putovanje u blisku rodbinu itd.).

Međutim, ako je povraćanje uporno, i ako žena povrati svaku hranu, ili je uopšte ne može ni da uzima, i ako gubi u težini oboljenje je ozbiljno i treba ga hitno lečiti, inače će žena propasti.

Povraćanje u kasnijim mesecima ili pri kraju trudnoće takođe je veoma ozbiljno oboljenje, za koje treba bez odlaganja potražiti lekara.

povećano izlučivanje pljuvačke. Nije retkost u početku trudnoće. U tom slučaju treba brižno negovati usta i zube. Pored redovnog pranja, usta se ispiraju više puta dnevno svežom vodom pomešanom sa alkoholom. Grickanje badema je vrlo dobro za suzbijanje ove teškoće.

gorušica. Javlja se često u trudnoći i više puta traje do kraja trudnoće. Češće uzimanje hrane sa što manje masti obično ublažava ove teškoće. Protiv gorušice može se uzimati po % kafene kašičice bikarbone sode nekoliko puta dnevno, ali ne suviše dugo.

ZATVOR. Redovno je pratilac poremećaja u varenju, koji su obično prvi znaci promena u trudnoći. O suzbijanju običnog zatvora već je bilo govora.

NESVESTICA i SLABOST. Često dosađuju trudnoj ženi. One su obično posledica poremećaja u varenju, opšteg zamora, boravka u zagušljivim prepunim prostorijama ili neprij atnog prizora, jako etegnute suknje ili prsluka, itd. Lek protiv ovih teškoća su laka i redovna ishrana, uredna stolica, izbegavanje velikog zamora i gužve. Ako se osećaj slabosti bez gubitka svesti često ponavlja, treba uvek biti na oprezi i udisati čist vazduh, kolonjsku vodu ili sirće. Gutljaj hladne vode sa šećerom, malo limuna ili gutljaj crne kafe brzo će povratiti trudnu ženu i zbog toga treba uvek da ih ima u pripravnosti.

Ako se nesvestica često ponavlja, treba potražiti savet od lekara. Kao prvu pomoć u slučaju nesvestice ženu treba položiti u krevet ili na neki ležaj, raskopčati joj odelo, otvoriti prozor, prskati i brisati joj lice hladnom vodom, pod nos joj podmetnuti jako sirće, strugan ren ili kolonjsku vodu. Ne treba joj sipati u usta nikakvu tečnost (rakiju, konjak, rum) dok je god u nesvestici. Tek kada dođe sebi, može joj se dati gutljaj hladne vode ili jaka crna kafa.

BOLOVI U LEDJIMA. Obično se javljaju u drugoj polovini trudnoće i pojačavaju se napredovanjem trudnoće. Ako je žena imala bolove u krstima i pre trudnoće (spuštena materica, hroničan zatvor), bolovi postaju jači još odmah u početku trudnoće.

Za ublažavanje ove teškoće treba prvo utvrditi njen uzrok i zato treba pitati lekara za savet. Ali dobar trbušni pojas i udobna obuća, sa širokom poluvisokom potpeticom, mogu ublažiti bolove u krstima..

ČESTO MOKRENJE. Obična je pojava u trudnoći. Žena treba da se drži vrlo čisto, naročito ako ne može da zadržava mokraću. Više puta je potrebno da nosi mali upijač, koji treba često da menja i svaki put da se zapere mlakom vodom. Ako žena mokri suviše često ili uopšte ne može da zadrži mokraću, treba da se što pre obrati lekaru, jer to može biti prvi znak veoma teškog oboljenja. Uobičajeno parenje i grejanje radi lečenja ovakvih slučajeva treba izbegavati, jer to može da izazove pobačaj u prvim mesecima trudnoće.

POJAČANO IZLUČIVANJE (FLUS, BELO PRANJE). Vrlo je česta pojava, naročito u poslednjim mesecima trudnoće. Zbog toga je u trudnoći potrebno održavati čistoću spoljnih polnih organa redovnim pranjem među bedrima, nošenjem zatvorenih gaćica i čestim presvlačenjem. Pranje se ne sme vršiti vrlo toplom vodom i oštrim sapunom. Dovoljna je sasvim mlaka, skoro hladna voda i blag sapun, bez mnogo trljanja. Posle opreznog sušenja mekanim peškirom dobro je namazati vazelinom osetljivu kožu među bedrima i na velikim polnim usminama.

Ispiranje uopšte, a naročito u trudnoći, nikako ne treba vršiti. Obično održavanje čistoće dovoljno je gde izlučivanje nije prešlo dozvoljenu meru.

Ako je izlučivanje obilno, gusto, zelenkaste boje ili crvenkasto kao voda u kojoj je oprano meso, jako zaudara i izjeda kožu i sluzokožu na spoljnim polnim organima, treba upitati lekara za savet. Pojačano izlučivanje ne samo da može praviti teškoće pri porođaju i babinjama (opasnost od infekcija) nego, ako je uzrok izlučivanju zarazno oboljenje, može da se dete zarazi prolazeći kroz porođajni kanal.

PROŠIRENE VENE. Obično se primećuju na nogama, ređe na spoljnim polnim organima. Ne smatraju se kao neko ozbiljno oboljenje u trudnoći, ali ako se pravovremeno ne spreči njihovo širenje, zapaljenje ili prskanje, mogu da prave vrlo ozbiljne smetnje. Pored uobičajene nege kod proširenih vena (izbegavati dugo stajanje), potrebno je ležati nekoliko puta dnevno po 20 minuta do pola sata sa jako uzdignutim nogama (može uza zid ili uz prevrnutu stolicu). Pri tome treba paziti da se peta ne oslanja ni na šta, već da bude slobodna . Umotavanje nogu i gumena čarapa sprečavaju ozlede kod proširenih vena. Ako se noga ozledi i vena prsne, žena može da izgubi mnogo krvi i proširena vena može da se zapali, a zapaljenje vena predstavlja za trudnu ženu jednu opasnost više. U slučaju da vena na nogama, i pored pažnje, prsne, to mesto treba pritisnuti sterilnom gazom ili vatom i povezati zavojem, nogu ravno položiti i odmah potražiti lekara.

Zapaljenje vena poznaje se po tome što koža na tome mestu jako pocrveni, vena se pipa kao tvrda pruga, a žena oseća jake bolove. U tom slučaju treba odmah da legne u postelju, nogu malo da podigne na jastuk i da stavi hladan oblog, dok lekar ne dođe.

Žene koje imaju proširene vene na spoljnim polnim organima nikako ne treba da dočekaju porođaj bez stručne pomoći. Može se dogoditi da u porođaju vene prsnu i da žena izgubi mnogo krvi. Ako se pomoć traži tek u tom času, može da bude prekasno.

OTOK NA NOGAMA. Dolazi iz istih razloga kao i proširene vene. Međutim, oticanje nogu može biti i prvi znak oboljenja srca, bubrega i jedne specijalne bolesti koja dolazi samo usled trudnoće. Kad se javi oticanje nogu, treba odmah izvršiti pregled mokraće i utvrditi visinu krvnog pritiska. Ako je i jedno i drugo u redu, onda ovu teškoću ne treba uzimati ozbiljno.


Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *