bolesti od trudnoće

Oboljenja nastala tokom trudnoće

Događa se da organizam žene nikako ne može da se prilagodi novom stanju u trudnoći, nego nastaju ozbiljni poremećaji, koji mogu biti sudbonosni i za majku i za dete. Uzroci ovim poremećajima nisu potpuno ispitani, ali je sasvim izvesno da se raznim higijenskim merama mogu sprečiti ili bar ublažiti njihove teške posledice.

PREKOMERNO POVRAĆANJE

Gađenje i povraćanje pojačavaju se katkada do te mere da žena uopšte ne može da uzima nikakvu hranu. Štucanje, gorušica i jako izlučivanje pljuvačke obično se udružuju sa ostalim znacima. Ovakvo stanje ne smatramo više kao običnu teškoću izazvanu trudnoćom, nego kao ozbiljno oboljenje poznato pod imenom „prekomerno povraćanje“ (hiperemesis gravidarum). Usled stalnog povraćanja i gladovanja žena naglo gubi u težini, telesna toplota joj je često povišena, bilo ubrzano, količina mokraće smanjena. Žena se žali na nesanicu, glavobolju, bolove u predelu stomaka, neizdržljivu žeđ i veliku malaksalost. Ako joj se ubrzo ne ukaže pomoć, pada u duboku nesvest i za nekoliko dana umire. Do ovakvog žalosnog svršetka ne mora doći ako se odmah u početku učestalog povraćanja počne sa lečenjem. Gde ne pomaže drugo lečenje, mora se izvršiti prekid trudnoće, da bi se spasao život trudne žene.

Lečenje može da sprovodi samo lekar, pa ga treba potražiti bez odlaganja. Dok lekar ne stigne, žena treba da legne u krevet u mirnoj sobi i da pokuša da što više uzima tečnosti, makar u najmanjim količinama, a kraj nje treba da bude neka prisebna i okretna osoba.

VODENI OTOK (NEFROPATIJA) TRUDNE ŽENE

Javlja se obično u drugoj polovini trudnoće, najčešće u poslednja tri meseca. Oticanje, koje se u početku zapažalo samo na nogama, širi se po celom telu, naročito spoljnim polnim organima, licu, očnim kapcima itd. Uporedo s ovim, žena primećuje da mnogo manje mokri, a katkad teško diše. Usled zadržavanja vode u organizmu telesna težina se naglo povećava. Ako se mokraća pregleda u laboratorijumu, nađe se mnogo belančevina i drugih sastojaka kojih nema u mokraći zdrave trudne žene.

Uzroci vodenog otoka nisu potpuno objašnjeni. Dokazano je da nehigijeneki način života, težak telesni rad, jako uzbuđenje, vrlo masna i obilna ishrana, uticaj vremenskih prilika, hladno i vlažno vreme igraju značajnu ulogu u pogoršavanju stanja bolesnice. Primećeno je da se ova oboljenja javljaju većinom kod mladih prvorotkinja, kod žena sa višeplodnom trudnoćom (dvojci, trojci), kod trudnoće sa mnogo plodove vode, vrlo velikog deteta itd.

Vodeni otok, bez drugih teškoća, može brzo da prođe bez posledica po majku i dete ako se odmah preduzmu potrebne mere. Žena treba da legne u krevet, da uzima što manje tečnosti i sasvim neslanu hranu, bez masti. Najbolje je da uzima kuvano povrće (krompir, šargarepu, karfiol), kuvano i jako zašećereno voće i med, sa malo prepečena neslana hleba.

Samo po sebi se razume da trudna žena sa ovakvim oboljenjem mora biti stalno pod nadzorom lekara. Dok lekar ne dođe, žena treba da sakuplja u jednu posudu svu mokraću u roku od 24 sata i da je izmeri. Jedan od najvažnijih znakova da se bolest popravlja je opadanje otoka i povećana količina mokraće. Događa se da svi znaci bolesti privremeno iščeznu i da se opet jave u pojačanoj meri, naročito ako žena pogreši u načinu života.

PREEKLAMPSIJA

Ovo je teži stepen ove bolesti i poznaje se po novim znacima. Pored oticanja, žena se žali na nesvesticu, zujanje u ušima, treperenje pred očima, glavobolju, bolove u predelu srca, katkad i povraćanje.

Bolest u ovom stepenu treba uzeti veoma ozbiljno. Čim se pojavi jedan od ovih znakova, ženu treba smestiti u postelju, u mirnu, zamračenu sobu, i bez odlaganja potražiti lekara. Ako ženu treba preneti, onda prilikom prevoza treba postupiti veoma oprezno: žena ne sme jako da se trese, u letnje doba treba je prevoziti rano ujutru ili pred veče, kad je hladovina, a zimi je dobro obući. Do smeštaja u bolnicu treba joj davati istu hranu kao i u slučaju vodenog otoka. Veoma je važno da se izbegava svako uzbuđenje trudne žene, jer može da pogorša njeno stanje.

Pogoršanje ovoga stanja izražava se u veoma teškom oboljenju koje se zove eklampsija.

EKLAMPSIJA

Bolest u ovom stepenu javlja se sa teškim znacima. Žena iznenada pada u nesvest (katkad i u snu), sa uzvikom ili dubokim uzdahom. Celo telo joj se ukoči, zgrči, lice joj se iskrivi, pesnice stisnu. Posle nekoliko sekundi opšte ukočenosti primećuje se prvo lako trzanje na licu, a zatim čitavo telo počinje da se trese. Disanje sasvim prestaje, lice postaje natečeno i plavo, zakrvavljene oči se iskolače, krvava pena izlazi na usta, što sve zajedno pruža strašnu sliku. Grčevito trzanje postepeno prestaje, žena leži nekoliko sekundi potpuno mirna, kao mrtva, a zatim se, posle jednog dubokog uzdaha, začuje hroptavo disanje, koje opet postane ravnomerno. Žena se posle nekoliko minuta budi kao iz dubokog sna, zbunjena, obično veoma umorna, sa bolovima u celom telu i potpuno nesvesna svega što se s njome dogodilo.

Ovakvi napadi ponavljaju se u dužim i kraćim razmacima. Čitav napad može da traje 30 sekundi do 2 minuta, a razmaci između napada traju od nekoliko minuta do nekoliko sati. Što su napadi dugotrajniji i češći, to je oboljenje teže. Povišena telesna toplota, jako ubrzano bilo, smanjena količina mokraće ili potpun prestanak mokrenja, sve su to znaci da se bolest pogoršava Ako napadi ređe dolaze i kraće traju, a bolesnica je za to vreme mirna i prisebna, onda poboljšanje zdravlja bolesnice brže nastupa.

Sličnu sliku viđamo i kod padavice (epilepsije), oboljenja mozga, trovanja i živčanog napada (histerije). Pravu dijagnozu ne može da postavi uvek ni lekar, ali je ipak jasno da se svakoj ženi sa ovakvim znacima oboljenja mora što pre ukazati stručna pomoć.

Eklampsija može da nastupi u trudnoći, u toku porođaja, a ređe u prvim danima posle porođaja.

Pravilo je da ženu obolelu od eklampsije treba preneti u bolnicu. Međutim, i tu treba oceniti šta je za ženu u tome času povoljnije: prevoz u bolnicu ili dovršenje porođaja kod kuće. Poznato je da se napadi stišavaju odmah posle porođaja i opšte stanje se popravlja. Zato, ako se eklampsija pojavi u toku porođaja, a porođajni bolovi su dobri i porođaj brzo napreduje, ili ako je prvi napad počeo već pri kraju porođaja, kada se može očekivati da će se porođaj brzo svršiti, a bolnica je veoma udaljena, prevoz otežan usled vremenskih nepogoda, loših puteva itd. ― onda je bolje brzo pozvati lekara i ženi pružiti prvu pomoć kod kuće.

Pomoć kod eklampsije. U toku samog napada treba paziti da se žena ne ozledi, da ne padne s kreveta, ali je ipak ne treba savladavati velikom snagom, jer svako podraživanje izaziva još veći napad, a osim toga može da joj se povredi i koji deo tela (prelom ruke, noge itd.). Dok je u nesvesti, treba je u krevetu ograditi jastucima i ćebadima da ne padne, u usta joj odmah staviti dršku od kašike ili varjaču obloženu čistom krpom, da ne bi pregrizla jezik ili usnu. Ako ima veštačke zube, treba ih izvaditi. Soba mora biti zamračena i svuda okolo da je mir i tišina. Najmanji zvuk, razgovor, škripanje i lupanje vratima može da izazove ponovo napad. Soba ne sme da bude previše topla, ali ni jako hladna. Dok je bolesnica u nesvesti, ne sme joj se davati nikakva tečnost.

Sve ove mere su samo prva pomoć. Lečenje bolesti može da sprovodi samo lekar. Posledice ovog oboljenja mogu biti veoma ozbiljne (oslabljen vid, uzetost jednog dela tela, duševna poremećenost itd.). Međutim, ispravnim lečenjem svi znaci oboljenja mogu da iščeznu bez posledica po ženino zdravlje.

Dete je takođe u velikoj opasnosti. Poremećeni opticaj krvi za vreme grčevitih napada sprečava snabdevanje ploda majčinom krvi, a delovanje otrova iz majčine krvi prelazi i na plod. Dete se više puta rađa obamrlo ili takođe sa grčevitim napadima i raznim oštećenjima u mozgu ili u ostalim organima. Približno polovina dece umire od navedenih uzroka.

Žena koja je imala u porođaju eklampsiju treba da je duže vreme pod stalnim nadzorom lekara. Međutim, do ovako teške slike oboljenja i ne dolazi ako je žena imala pravilnu ishranu i način života i ako je u toku trudnoće bila pod stručnom kontrolom lekara ili babice.


Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *