Opšta nega tela i čistoća žene posle porodjaja

0

Igraju veliku ulogu u brzom oporavljanju žene posle porođaja.

Soba treba da bude svetla i sunčana, zimi zagrejana, leti umereno hladna, bez muva, komaraca, stenica, buva itd. Treba je nekoliko puta dnevno vetriti, i pri tome paziti da majka i dete ne budu na promaji. Zimi je bolje da se otvori prozor u susednoj sobi, pa da se soba u kojoj su majka i dete vetri kroz otvorena vrata.

Svaki dan soba se čisti, a nameštaj obriše mokrom krpom. U sobi ne sme da se zadržava prljavo posuđe, ostaci jela, prljavo rublje, izmet, niti da se pere i suši rublje, da se kuva itd.

Svakodnevno pranje i negovanje porodilje spada takođe u potrebne higijenske mere za njeno brzo oporavljanje i jačanje. Prvih 8 dana posle porođaja tu dužnost obavlja obično babica.

Žena treba da produži sa održavanjem čistoće tela i kad je babica napusti. Manje i veće ozlede na polnim organima najbolje će zarasti ako se za sve vreme babinja održava stroga čistoća: svakodnevno pranje u mlakoj vodi i sapunu, katkada i više puta na dan, često menjanje upijača i uvek zatvorene gaćice.

Stalno izlučivanje iz polnih organa sakuplja se na upijaču (bindi). Čim se upijač uprlja, treba ga zameniti čistim. Prilikom promene upijača žena treba dobro da opere ruke toplom vodom i sapunom.

Da bi mišići na trbuhu što pre očvrsnuli, preporučuje se potpasivanje odmah posle porođaja. Za potpasivanje nakon porodjaja može dobro da posluži dugačak peškir ili povoj, 8 do 10 m dugačak i 10 do 12 sm širok, ili seljačka tkanica. Pojas se namesti u ležećem položaju, da čvrsto obuhvati čitav trbuh, ali da ne žulji, ne steže i ne smeta disanju. Pojas se nosi od drugog dana posle porođaja, pa za sve vreme oporavka.

NEGA DOJKI I BRADAVICA. Dojke počnu da luče mleko 3 do 4 dana posle porođaja (kod višerotke i ranije). Vrlo često nepažnjom, ili neznanjem, poremeti se pravilno lučenje mleka još u početku.

Dete ostaje bez dobre hrane, a majka ima velike muke sa veštačkom ishranom.

Negu dojke i bradavice, koju je sprovodila u trudnoći, majka treba sada da upotpuni. Pre svakog dojenja ruke treba dobro da opere mlakom vodom i sapunom, a nokti treba da su kratko podrezani. Svaki put pre nego što se dete stavi da sisa bradavica treba da se opere vatom namočenom u prokuvanoj vodi. Posle dojenja bradavicu treba obrisati vatom namočenom u 3% rastvor borne kiseline i potom izložiti malo vazduhu da se osuši. Ako je lučenje mleka obilno, dobro je brisati bradavice i između dojenja. Bradavice koje su stalno vlažne lako pucaju, usled čega na njima nastaju tzv. grizlice (ragade), koje otežavaju ili sasvim sprečavaju redovno dojenje, a ujedno su i ulazna vrata za zapaljenje dojke.


loading...


Share.

Leave A Reply

error: Sadržaj je zaštićen !!