Kupanje i povijanje novorodjenčeta

0

Pošto su posteljica i ovoji izišli i porodilja leži u suvom, pristupa se kupanju novorođenčeta. Pre toga treba dobro oprati ruke i na jednom pokrivenom stočiću složiti sledećim redom pelenice: prvo veliku, zatim na nju manju flanelsku pelenu, a na ovu trouglastu pelenu. Na sredinu trouglaste pelene stavi se jedna sasvim mala, kao dlan široka, meka pelenica od flanela ili mekog platna ispunjenog vatom, koja se pri povijanju stavi detetu među nožice, da zadrži mokraću i izmet, da se ne bi isprljale odjednom sve pelene. Benkica se navuče na košuljicu, a na drugom kraju stola prostre se veći peškir ili čaršav, kojim će se obrisati novorođenče posle kupanja.

Za pranje lica pripremi se jedna čista činija sa prokuvanom mlakom vodom i nekoliko komadića vate ili čistih krpica. Pored toga, malo sterilne gaze ili čistih, vlažno prepeglanih krpica za previjanje pupka, kao i povoj za pupak. Na jednu stolicu stave se sapun i vrelom vodom oprano koritance, u kome će se kupati novorođenče. Za prvo kupanje najbolje je da se upotrebi prokuvana voda. Ako se pomešaju dva dela hladne prokuvane vode i jedan deo ključale vode, dobije se najbolja toplota za kupanje novorođenčeta.

Pri kupanju babica (ili pomagačica) drži novorođenče u vodi levom rukom ispod ramena, tako da mu glava leži na njenoj podlaktici, a telo u vodi. Desnom rukom malo ga nasapuni, mekim, dečjim sapunom, opere u vodi i potom stavi na pripremljeni peškir i pokrije. Tu mu opere lice vatom ili krpicom namočenom u prokuvanoj vodi iz činijice. Tada ga blagim brisanjem osuši i previje mu pupak. Stručna lica podvezuju pupčanu vrpcu samo za prst širine od detinjeg tela, i ako nema izgleda da će uskoro doći lekar ili babica, pupak se ponovo podveže prokuvanom pantljikom za prst širine od tela, a ostatak odreže prokuvanim makazama. Prerezano mesto premaže se jodom, i pripremljenom gazom ili krpicom za lrevijanje pupka pokrije se pupčana rana i ostatak pupčane vrpce, a zatim se bez stezanja povojem obavije nekoliko puta oko trbuha.

Novorođenče se sada povije u pelenice. Prvo se obuče košuljica i benkica, pa se dete položi na već spremljene pelenice. Najmanja pelenica se podmetne pod stražnjicu i među nožice, a zatim se dete povije u trouglastu pelenicu. Donji kraj trouglaste pelene stavlja se među nožice, a krajevi sa strane previjaju preko trbuha i leđa. Druga pelena previja se i obmota oko novorođenčeta skoro do ispod pazuha, tako da su mu ručice slobodne. Donji deo pelene prese nagore. Tako su nožice slobodne ali dobro zavijene. Košuljica i benkica se poravnaju uz telo da ne bi žuljile. Dete se na isti način zamota u još jednu flanelsku pelenu. U prvim danima posle porođaja glavica se pokrije čistom pelenom ili kapicom.

Ovako povijeno novorođenče stavlja se u zasebnu postelju, nameštenu u običnoj korpi ili kolevci, u koju je stavljen dušek ili prekriven čistim čaršavom. Dete treba da leži na ravnom ležaju, bez jastučića, i prvih dana porebarke. U zimsko doba treba da se pokrije ćebencetom.

U zimsko doba kupanje i povijanje deteta treba da se obavi u blizini peći.

Pomagačica se sada ponovo vraća porodilji. Prokuvanom mlakom vodom ona je pažljivo opere između bedara, a zatim de presvuče u čisto rublje, među bedra joj stavi komad gaze ili prokuvane čiste krpe kao upijač, i presvuče joj krevet. U zimsko doba i rublje i presvlaka se malo ugreju. Porodilji se da malo toplog mleka, čaja ili kafe, ali joj se ne daje ništa za jelo. Ona treba da leži mirno na leđima, sastavljenih nogu i dobro pokrivena.

Ako je umorna i pospana, treba je pustiti da spava, ali tek na jedan sat pošto je posteljica sa ovojima izbačena. Mnoge porodilje osećaju se malaksale, više puta cvokoću zubima i tresu se kao u groznici. Ovakvu porodilju treba dobro pokriti, umiriti je, dati joj dosta tečnosti i pustiti je da se odmara. Pomagačica treba za to vreme i dalje da bdi nad njom,da joj svremena na vreme opipa trbuh kako bi se uverila da li je materica stegnuta,i da pazi da izmedju bedara nema mnogo krvi.

Pomagacica mora ostati kod porodilje najmanje jos tri sata posle porodjaja. Posle togaobicno nema vise opasnosti od krvarenja.

Po obavljenom porođaju lice koje je ukazalo pomoć treba odmah da obavesti najbližeg lekara ili babicu i zatraži da što pre dođu i pregledaju majku i dete.


loading...


Share.

Leave A Reply

error: Sadržaj je zaštićen !!