Prva pomoć kod porodjaja

Vođenje porođaja znači ukazivanje svake pomoći i vršenje svakog poduhvata za koji se ukaže potreba. Ovakvu pomoć može da pruži samo stručno lice ― lekar ili babica, bilo u kući porodilje bilo u porodilištu.

Međutim, događa se da porođaj nastupi naglo, iznenada, i da nema vremena ni da se pozovu lekar ili babica, ni da se porodilja prenese u porodilište. U takvim slučajevima mora i neuko lice da pruži pomoć majci i novorođenom detetu. Takva pomoć treba da bude samo prva pomoć, koja se razlikuje od pravog vođenja porođaja. Pri prvoj pomoći obavljaju se samo najhitniji poslovi oko majke i deteta, i to: podvezivanje pupčane vrpce, primanje posteljice, kupanje i povijanje novorođenčeta, i prva nega i okrepljenje majke odmah posle porođaja.

Neuko lice nikad ne treba porodilju da pregleda iznutra, da gnječi trbuh niti da istiskuje napolje dete ili posteljicu. Vršenje ovakvih poduhvata može da dovede u smrtnu opasnost i majku i dete.

Prvu pomoć pri porođaju mogu da pruže samo mirna i pribrana lica, koja ne izgube prisebnost kada čuju jaukanje porodilje i vide malo krvi. Nevešta, zbunjena i plašljiva pomagačica može više da škodi nego da koristi, i bolje je da se ne prima toga posla. Osim toga, takva osoba mora da ima smisla za red i raspored posla. Oko porodilje se mora obično raditi brzo, ali ipak pomoć mora da se pruža po izvesnom redu, jer od toga zavisi zdravlje, a katkad i život majke i deteta.

Porodilji i novorođenom detetu ne treba da se približi lice koje kašlje, kija ili ima gušobolju, čireve i kraste po telu, gnojenje na prstima (kukac) itd., a isto tako ni lice koje je nedavno preležalo nekakvu zaraznu bolest ili ima u kući bolesnika od neke zarazne bolesti (tuberkuloza, šarlah, boginje itd.). Poznato je da i porodilja i novorođeno dete lakše obole od svake zarazne bolesti, a posledice su mnogo ozbiljnije nego izvan trudnoće.

Veoma je važno da je pomagačica čista i zdrava. Pre dodira sa porodiljom ona treba da podreže nokte, da dobro opere ruke u toploj vodi sa sapunom, da promeni odelo u kome je do tada radila, pripaše čistu kecelju, podveže kosu maramom i preko usta i nosa veže čistu belu maramu.

Prva dužnost pomagačice je da proceni da li porođaj naglo napreduje i šta treba najhitnije da se uradi. Ako je porođaj još u prvom dobu, vodenjak još nije prsnuo, ona treba da naloži vatru i stavi dosta vode da se greje u dve čiste posude, a da se istovremeno pobrine za red i čistoću oko porodilje.

Treba da pripremi sve što je potrebno za podvezivanje pupčane vrpce: u posudi sa čistom vodom prokuvati oštre, nove makaze (nezarđale), komad bele tračice (pantljike) za podvezivanje pupka, nekoliko loptica vate, komadić gaze, ili mekane krpice, kojima će brisati detetu oči i lice čim se rodi. Posuda mora biti poklopljena i treba da vri najmanje 10 minuta, a zatim da stoji i dalje poklopljena na stolu ili stolici blizu kreveta porodilje sve dok ne zatreba. Pored toga, ona treba da pripremi i nekoliko čistih pelenica, u koje će zamotati dete čim ga rastavi od majke.

U isto vreme treba da pripremi i nekoliko čistih većih krpa, koje će podmetnuti pod porodilju, zatim malo gaze ili mekih čistih krpica, i jedan povoj za previjanje pupka. Sve ove stvari treba da poprska vodom i prepegla vrućom peglom. Na taj način će uništiti klice koje se možda nalaze na njima, a koje mogu prouzrokovati oboljenja majke i deteta. To može da uradi i neko drugo lice dok se ona bavi oko porodšve.

Pomagačica ne treba da zaboravi da joj pri ruci moraju uvek biti kofa za prljave krpe, lavor i posuda sa toplom vodom za pranje ruku, sapun, bočica joda ili alkohola, i čist peškir.

Prikupljajući potrebne stvari za porođaj, pomagačica treba budnim okom ,da pazi na porodilju. Uplašenu treba malo da ohrabri, uznemirenu’i nestrpljivu da umiri. Prokuvanom vodom i komadićem vate treba pažljivo da opere porodilju između bedara. Čim ppimeti da se pod porodiljom nakupilo nečistoće, mokpaće ili plodove vode, treba uprljane krpe ispod porodilje da zameni suvim i čistim, pazeći da rukama ne dodiruje prljava mesta.


Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *