Nega porodilje posle porodjaja

0

Rođenjem deteta porođaj još nije gotov, treba još da se izbace posteljica i plodovi ovoji. Kada izađe i posteljica sa ovojima, pomagačica ih zajedno sa krvlju ostavi u jednu posudu, kao i svu krv koja se nalazi pod porodiljom, da bi mogla znati koliko je porodilja u svemu izgubila krvi (pravilno je najviše 500 g). Posteljicu treba da pokaže lekaru ili babici, da vide da li je posteljica izbačena čitava.

Posle izbacivanja posteljice porođaj je dovršen. Pošto se pod porodilju podmetne suva čista krpa, ona ostane da leži mirno na leđima, opruženih i stisnutih nogu. Pomagačica je pokrije i da joj malo kafe ili toplog čaja. Svaki čas opipava trbuh da vidi da li je materica dobro stegnuta. Stegnuta materica treba da se opipa kao tvrda kugla ispod pupka. Ako je materica mekana i nalazi se iznad pupka, znači da krvari. U tom slučaju matericu treba malo protrljati i staviti na trbuh peškir umočen u hladnu vodu.

Ako posteljica ne ispadne jedan sat posle rođenja deteta, porodilju treba poučiti da se malo napne kao pri vršenju nužde, i posteljica obično iziđe. Ako posteljica i pored toga ne izlazi, onda mora da se nađe lekar, ili bar babica, koji će izvaditi posteljicu. Vađenje posteljice ne sme nikako da vrši nestručno lice.
Pazeći na porodilju, pomagačica ne treba da zaboravi na novorođenče. Svaki čas treba da pogleda da li su mu usta i nos slobodni, da slučajno ne krvavi na pupku i da li je dobro pokriveno.


loading...


Share.

Leave A Reply

error: Sadržaj je zaštićen !!