Nega i higijena majke tokom trudnoće

0

REDOVNA STOLICA. Treba da bude svakodnevna briga trudne žene. U tom pogledu žena ne sme da bude nemarna. Pravilna ishrana, sa dosta povrća i voća, butera i kajmaka, ujutro čaša mleka ili čaša vode sa komadićem šećera, i redovna navika da uvek u isto vreme obavlja nuždu, doprinose pravilnom radu creva. U slučaju tvrdokornog zatvora treba upitati lekara za savet. Trudna žena nikako ne sme na svoju ruku ili po preporuci nestručnih lica da uzima eredstva za čišćenje, jer ima i takvih koja mogu izazvati pobačaj.

ČISTOĆA. Potrebno je ponoviti da žena svakodnevno pralje i umivanje treba da nastavi i za sve Vreme trudnoće. Na neke stvari mora ipak da obrati naročitu pažnju. Voda za kupanje ne sme da bude suviše topla. U poslednjim mesecima trudnoće bolje je da se kupa stojeći. pod tušem ili da se poliva umereno toplom vodom. Pri kupanju sedeći, prljavština koja se spere sa tela može lako da uđe u usminu (rodnicu), naročito kod žena koje su već nekoliko puta rodile, pa im je otvor više proširen Pranje nogu u vrlo toploj vodi može da izazove prekid trudnoće. Kupanje u reci, moru, jezeru ili potoku preporučuje se samo po mirnom, toplom vremenu, ali bez dugotrajnog plivanja, skakaka i ronjenja.

Trudna žena treba da gleda nema li negde kakav čir; bubuljicu, ojed, ranicu itd., i ako nešto primeti, odmah treba da se leči. Prema potrebi treba da se obrati lekaru. Porođaj ne sme da dočeka sa oštećenom i bolesnom kožom. Na tim mestima sakupljaju se razne klice, koje mogu da prouzrokuju manja i veća zapaljenja posle porođaja ili čak i opšte trovanje (babinja groznica, sepsa).

NEGA ZUBA. Zapaža se da u trudnoći zubi više propadaju. Zbog toga se moraju naročito negovati. Pored redovnog pranja četkicom, dobro je i ispiranje slanom vodom. Pokvarene zube treba lečiti u svako doba trudnoće, a one koji se više ne mogu lečiti treba što pre izvaditi. U njima se skupljaju razne klice, koje mogu da izazovu opšte trovanje ili tzv. babinju groznicu, sepsu.

NEGA DOJKI I BRADAVICA. Već tokom trudnoće treba pripremati dojke i bradavice za pravilno lučenje mleka i za dojenje deteta. U nezi zdravlja za vreme trudnoće ne treba zanemariti i negu dojke i bradavice. Prilikom svakodnevnog pranja dojke treba pažljivo oprati eodom i sapunom, ne trljajući ih mnogo. Svaki dan treba pažljivo oprati bradavicu sapuiom i obrisati vrlo mekim, čistim ubrusom. U poslednja dva meseca trudnoće dobro je posle pranja bradavice malo namazati alkoholom koji je pomešan sa glicerinom, da bi kožica bila elastičnij i da ne popuca prilikom dojenja.

Ako su bradavice pljosnate i uvučene, treba ih malo izvući, da bi dete moglo lakše da ih uhvati kad sisa. Pri tom treba postupati veoma oprezno i izvlačiti ih postepeno, svaki dan pomalo.

Ako su dojke velike, treba ih pridržavati dobrim prslučićem, koji ne steže.

ODEĆA. Odelo trudne žene treba slobodno da pada sa ramena i da nigde ne steže. U današnje vreme, kada žene sudeluju u javnom životu, treba da paze i na izgled i skladnost celokupne svoje pojave. Stezanje oko pojasa sprečava pravilno strujanje krvi, a može i da prouzrokuje nepravilan položaj ploda, naročito kod višerotki, koje već imaju mlitav trbuh.

Stezanje čarapa ispod ili iznad kolena otežava strujanje Krvi u nogama, i posledice toga su proširene vene na nogama. Čarape treba prikačiti sa strane, na pojas ili na prsluk.

OBUĆA. Treba da bude udobna, sa niskom ili poluvisokom, ali širokom potpeticom, U obući sa širokom potpeticom držanje tela je pravilno i hod sigurniji, jer se staje čitavim stopalom, a ne samo prstima.

POTPASIVANJE U TRUDNOĆI. Potpasivanje trbuha u trudnoći obično nije potrebno mladim prvorotkinjama sa čvrstim zidom, koje ne rade neki posao sa jakim pokretima tela (stalno savijanje tela, rad klečeći ili čučeći). Međutim, višerotke sa mlitavim trbušnim mišićima treba da nose podesan trbušni pojas, koji ne sme nigde da steže trbuh, nego samo da podigne njegov donji deo. U mlitavom, opuštenom trbuhu, odnosno materici koja nema nikakvo uporište, plod može pogrešno da se namesti (poprečni ili kosi položaj) i da oteža ili sasvim onemogući porođaj prirodnim putem.
Pojas treba staviti još za vreme ležanja.

DUŠEVNI MIR. Pored brige za telesno zdravlje, mora se obratiti pažnja i na duševno raspoloženje. Trudnica treba sama da se kloni, ali i njena okolina treba da je čuva od velikih uzbuđenja, kao što su iznenadna radost, strah, žalost itd. Pred trudnom ženom ne treba govoriti o teškim porođajima, o nakaznoj deci itd., niti ona treba da čita za vreme trudnoće o mogućim nepravilnostima u vezi sa trudnoćom, Sve to može duboko da je potrese i da poremeti pravilan tok trudnoće. Žene koje su zastrašene i sklone turobnom raspoloženju treba ohrabriti i uveriti da su to prirodna stanja, da samo neznatan broj žena strada rađajući decu, i to većinom iz nehata i nepažnje. Nega zdravlja u trudnoći ne treba da se sastoji u zastrašivanju raznim opasnostima. Nju treba prikazati kao eredstvo da se razne opasnosti spreče.

Ako se kod trudne žene stalno ponavlja promenljivo raspoloženje, kao nemir, nesanica, osećanje straha, itd., treba se obratiti lekaru za savet.

STRUČNI PREGLED U TRUDNOĆI. Ni trudna žena ni njena okolina ne mogu uvek da prosude kakvo je zdoavstveno stanje žene i da li se plod pravilno razvija. Ranija oboljenja, već davno zabopavljena, kota su ipak ostavila tragove na nekim organima, ili urođene mane, koje još nisu pravile nikakve teškoće, ili bolesti kote se javljaju samo u vezi sa trudnoćom itd., sve to može nepoimetno da potkopava zdravlje majke i da sprečava pravilno razvitanje ploda.

Na primer, nagli porast telesne težine u drugoj polovini trudnoće neupućena lica smatraju kao znak dobrog zdravstvenog stanja. Međutim, to može da bude prvi znak jednog opasnog oboljenja u vezi sa trudnoćom.

Tipično osećanje same žene niJe uvek siguran znak dobrog zdpavstvenog stanja matke i ploda. Samo stručno lice kao lekar, lekarski pomoćnik i babica, mogu pri ispitivanju i pregledu da primete i znake bolesti, da ih ublaže ili sasvim otklone i na vpeme spreče opasčost po majku i dete. Opšti pregled tj. pregled pluća, srca, kostura (naročito karlice), zatim kontrola telesne težine, pregled mokraće, krvi i krvnog pritiska, treba da se izvrši kod svake trudne žene.

U novite vreme osnivaju se savetovališta za trudne žene, u kojima se vrši besplatan pregled i savetovanje trudnih žena. Svaka trudna žena treba da poseti savetovalište čim primeti da je zanela. Što ranije dođe u stručne ruke, ranije će upoznati eventualne nepravilnosti i oboljenja, ranije će se preduzeti potrebne mere i sprečiti posledice.

U slučaju pravilne trudnoće preporučuje se jedan pregled mesečno. Ako stručno lice utvrdi neke nspravilnosti, odrediće i češće preglede. Na taj način će se bolesti koje se javljaju u vezi sa trudnoćom, i koje mogu biti smrtonosne za majku i za dete, sprečiti, jer će biti na vreme primećene i blagovremeno lečene. Sem toga, mnoga oboljenja (srca, pluća) zahtevaju stalan nadzor u trudnoći, jer se uz pomoć stručne nege može sprečiti njihovo pogoršanje usled trudnoće.

PRIPREMA ZA PORODJAJ. Uporedo sa prirodnim pripremama deteta za život izvan materina tela, treba i majka da se priprema za njegov doček. Pri porođaju majka i dete su bespomoćni, njihovo zdravlje i život zavise katkad od jedne sitnice. Na primer, nedostatak osvetljenja, tople vode, čistog rublja itd. u času porođaja može da bude uzrok ozlede ili infekcije majke i deteta. Na sve to treba ranije misliti. Kad porođaj nastupi, više nema vremena za pripreme. Osim toga, porođaj može .i ranije da nastupi, da ženu zatekne nespremnu. Naposletku, žena pred kraj trudnoće ionako treba više da se odmara i da bez briga mirno čeka porođaj.

Rublje i za majku i za dete treba oprati, prokuvati, prosušiti, zatim vlažno ispeglati. Rublje odvojiti zasebno za majku, a zasebno za dete. Sve pripremljene stvari za porođaj treba prikupiti i ostaviti na mestu gde se mogu lako naći u svako doba kad zatrebaju.

U slučaju porođaja u ustanovi potrebno je pobrinuti se unapred za prevozno sredstvo do ustanove, kao i za pratnju porodilje.

Ako je žena odlučila da obavi porođaj u ustanovi, ona za to treba na vreme da se pripremi. Ako je ustanova udaljena, mora se pobrinuti kako da dođe do prevoznog sredstva kad joj zatreba.

U poslednjem mesecu trudnoće žena ne treba da se udaljuje od kuće, niti da putuje, da je ne bi porođaj snašao dok je na putu. Isto tako, nikad ne treba da ostane sama kod kuće, naročito ako joj je mesto stanovanja malo udaljeno i nema nikoga u blizini. Porođaj može da nastupi pre vremena ili žena ne zna tačno kad treba da ga očekuje. Osim toga, i porođaj na vreme može naglo da se odvija. Zbog toga pored žene mora uvek da se nađe neko da joj bude pri ruci, da pozove babicu ili da otprati porodilju u porodilište, ili joj pruži prvu pomoć.

Naročito višerotke kod kojih su prethodni porođaji trajali kratko moraju se držati svoje kuće.


loading...


Share.

Leave A Reply

error: Sadržaj je zaštićen !!