Prelazno doba kod žena (klimaks)

0

Završavajući doba plodnosti, žena još nije završila i svoju ulogu u porodici i društvu. Naprotiv, oslobođenoj prirodnih dužnosti, njoj ostaje još više vremena i mogućnosti da životnim iskustvom i uvežbanošću u poslu posluži korisno svojoj neposrednoj okolini i zajednici. Ako je ona dobrog zdravstvenog stanja i sa voljom za život i rad, korist od nje biće veća i njena vrednost biće značajnija.

Promene u organizmu žene izazvane postepenim prestankom rada zahtevaju da se na njeno zdravlje obrati pažnja i da se ono neguje. Žene koje su već dobar deo životnog puta prešle bez težih oboljenja i rađale decu bez većih nepravilnosti obično mogu da nastave svoj uobičajen način života bez velikih izmena. Ipak, one su manje sposobne za dugotrajan i naporan rad, brže se umaraju, sporije se odmore, katkad su rastresene i razdražljive, dobijaju lako lupanje srca, gušenje, navalu vrućine itd. Zbog toga treba da nastoje da pri poslu imaju uvek dosta svežeg vazduha, da se što više zadržavaju napolju i da se češće pomalo odmaraju. Ako obavljaju poslove vezane za određeno radno vreme, treba jedan deo slobodnog vremena da upotrebe na kretanje po čistom vazduhu. To će im olakšati teškoće i podići raspoloženje, koje je u to doba promenljivo i često sumorno.

Žena u prelazno doba sklona je debljanju, i treba da se uzdržava od obilne hrane, od masnoće i jela od brašna. Pojačani apetit treba da zadovoljava povrćem, voćem, sirom koji nije mastan i slan, itd. Od alkoholnih pića može da uzima s vremena na vreme samo razblažena laka vina, ali voćni sokovi i sveža voda su najbolja pića za ženu.

Redovna stolica će joj olakšati mnoge teškoće; najbolje je da je održava prirodnim putem, a to znači: pravilnom ishranom, sa mnogo povrća i voća sirovog i kuvanog (kompot), i urednim načinom života. Ako to ne pomaže, mora se pribeći blagim sredstvima za čišćenje.

Sve teškoće koje se javljaju u prelazno doba ne mogu se uvek pripisati samo prirodnim promenama. Više puta javljaju se i oboljenja nekih organa (srca, bubrega, jetre itd.), koja pogoršavaju opšte stanje i zahtevaju ozbiljno lečenje. Međutim, treba naglasiti da se u to doba na polnim organima žene, na spoljnjem ušću materice. često javlja opasna bolest ― rak. Poznato je da se ova bolest sa uspehom može lečiti samo ako se lečenje počne u samom početku. U najnovije vreme pronađen je način da se ova bolest utvrdi pre nego što žena primeti neke znake oboljenja. Zato svaka žena, a naročito ona kod koje je u bliskoj porodici bilo slučajeva makar kakve vrste oboljenja od raka, treba da se podvrgne jedanput do dvaput godišnje lekarskom pregledu i kad je potpuno zdrava. Pogotovu ako na nekoliko meseci ili godina po prestanku menstruacije primeti ponovno krvarenje iz polnih organa, žena ne treba da gubi vreme, nego da odmah potraži lekara.


loading...


Share.

Leave A Reply

error: Sadržaj je zaštićen !!