Kako treba pripremiti tinejdžerku za pravilnu higijenu i prvu menstruaciju?

0

Higijena tokom menstruacije

Već prilikom prvog mesečnog krvarenja iz polnih organa (menstruacije, periode) devojčicu treba poučiti: 1) da održava specijalnu higijenu za vreme menstruacije i 2) da vodi račun o razmaku, jačini i dužini svakog krvarenja.

Za vreme mesečnog krvarenja treba naročito obratiti pažnju na čistoću polnih organa. Kad počne krvarenje, među bedra se stavljaju higijenski ulosci ili vata.. Preko toga treba obući higijenske gaćice. Čim se upijač napuni krvlju, treba ga odmah promeniti i svaki put se zaprati mlakom vodom i blagim sapunom. Nečisto,rublje pa makar i malo uprljano krvlju, ima veoma neprijatan zadah, nadražuje kožu među bedrima i sluzokožu na polnim usnama, izaziva ojede koji pouzrokuju bolove i svrab. Osim toga, na krvi se vrlo brzo razmnožavaju razne bakterije, koje se uvek nalaze na polnim organima. One nisu škodljive dok je sluzokoža na polnim organima neoštećena, jer ona brani prodiranje u organizam. Međutim, za vreme menstruacije sluzokoža na materici popuca i jednim delom otpada, tako da je čitava šupljina materice jedna otvorena rana. Prirodna odbrana od infekcije (zaraze) je, dakle, smanjena.

Za održavanje čistoće za vreme menstruacije dovoljno je samo pranje spoljnih polnih organa i često menjanje upijača. Unutrašnja ispiranja mogu čak i da naškode i ne treba ih nikad vršiti za vreme menstruacije. Kupanje za vreme menstruacije, bilo u toploj bilo u hladnoj vodi (moru, reci, jezeru), može da poremeti oticanje krvi. Nagle promene toplote izazivaju stezanje materice, pa se krvarenje ili pojača ili naglo prestane. Međutim, kad menstruacija sasvim prestane, treba se okupati u umereno toploj vodi.

Za vreme menstruacije treba izbegavati telesni i duševni napor. Nošenje i dizanje teških tereta, dugotrajno stajanje i hodanje (igranje takođe) pojačavaju pritisak u donjem trbuhu, usled čega se poremeti opticanje krvi u unutrašnjim polnim organima. Time se olakšava i prodiranje bakterija u organizam. Poznato je da kod žene često nastaju zapaljenja (bolovi, grčevi, dugotrajna krvarenja) posle teških napora za vreme menstruacije.

Isto tako, i jaka duševna uzbuđenja mogu da poremete pravilan tok menstruacije.

U negu zdravlja spada i briga za redovnu stolicu i redovno mokrenje. Za vreme menstruacije treba naročito obratiti pažnju na to da se dugo ne zadržavaju ni izmet ni mokraća, jer puna creva i puna bešika pritiskuju matericu i sprečavaju oticanje krvi. Zadržavanje izmeta i mokraće pređe lako u stalnu naviku i posle izvesnog vremena prouzrokuje vrlo neprijatne teškoće: bolove u krstima i donjem trbuhu, dugotrajna krvarenja, opštu tromost i klonulost, slab apetit itd. Stolica se ne sme izazivati raznim sredstvima za čišćenje, nego pravilnom ishranom i redovnom navikom da se nužda obavlja uvek u određeno vreme.

Održavanje opšte higijene i nege za vreme menstruacije treba da postane redovna navika već od prve pojave mesečnog krvarenja. Na taj način će se sprečiti da prirodne pojave u ženskom organizmu postanu izvor raznih teškoća i oboljenja.

Pogrešno bi bilo smatrati mesečno krvarenje kao bolest koja zahteva potpuno mirovanje. Za vreme menstruacije devojke i žene mogu obavljati svoje redovne dužnosti, ali sa malo više odmora. Naročito slabunjave, malokrvne devojčice treba u tim danima više da miruju, tj. ranije da ležu u krevet, preko dana malo da prilegnu i da izbegavaju svaki napor. U slučaju velikih teškoća, kao što su grčevi, nesvestice, jako krvarenje itd., treba upitati lekara za savet.

Već od prve pojave mesečnog krvarenja treba da se vodi račun o razmaku između jedne i druge menstruacije, kao i o! jačini i dužini krvarenja. Retko kada u doba puberteta menstruacije dolaze redovno, tj. svakih 26 do 28 dana. Ako devojčica nema nekih teškoća, ako se dobro oseća i dobro napreduje, ne treba tome pridavati važnosti.. No ako su krvarenja veoma obilna, ako traju po 8 i više dana i ponavljaju se često i bez reda, onda treba pitati lekara za savet.


loading...


Share.

Leave A Reply

error: Sadržaj je zaštićen !!