Kakav uticaj na zdravlje imaju odeća i obuća u razvoju devojčice?

0

Odeća i zdravlje devojčice

Igraju takođe ulogu u nezi zdravlja i mogu imati izvestan uticaj na pravilno razvijanje devojčice. Stezanje oko struka, bilo pojasom bilo odećom, zatim stezanje čarapa ispod ili iznad kolena, sprečava pravilno oticanje krvi. Ako je stezanje jako i stalno, može da utiče na razvijanje pojedinih organa (na primer, uski grudni koš u donjem delu, krive noge itd.). Isto tako, usled uske i nepodesne obuće mogu prsti na nogama da prerastu jedan preko drugog, palac se potisne i kost izboči, naprave se žuljevi itd. Ove na izgled sitnice mogu u kasnijem životu da prave velike smetnje. Na primer, u trudnoći, kada žena inače teže hoda, oštećene i iskrivljene noge zadaju joj velike teškoće.

Zbog toga odeća i obuća treba da su udobne i da nitde ne stežu. Dobro je da devojčica već u pubertetu, čim se dojke počnu razvijati, nosi prslučić, koji ne treba da steže, nego samo da pokriva dojke, da suviše ne upadaju u oči na još nerazvijenom telu. Čarape treba da pridržava dobar trbušni pojas, koji ujedno opominje devojčicu da se uspravno drži i da ne izboči trbuh kad sedi.

Od detinjstva pa kroz čitav život žensko dete, kasnije zrela žena, treba uvek da nosi zatvorene gaćice, koje će joj čuvati polne organe od nečistoće, a zimi i od hladnoće. Pojačano izlučivanje iz usmine (vagine), koje se obično naziva belo pranje ili flus, najčešće i nastaje usled nedovoljne čistoće polnih organa. Osim toga, bakterije spolja prodiru kroz kratku mokraćnu cev u mokraćnu bešiku, gde izazivaju zapaljenje (često mokrenje uz bolove). Ako devojčica pređe u zrelo doba sa ovakvim oboljenjem, može da očekuje pogoršanje u trudnoći, kad i potpuno zdravi organi podležu raznim promenama i lakše obole.


loading...


Share.

Leave A Reply

error: Sadržaj je zaštićen !!