Prirodne biološke metode za sprečavanje neželjene trudnoće

0

a) Izbegavanje polnog snošaja u vremenu kada je žena sposobna za oplođenje upotrebljava se kao jedan od načina za sprečavanje začeća. Poznato je da je žena sposobna za oplođenje samo kratko vreme, tj. u doba ovulacije. Ako se ženska polna ćelija ne oplodi 3 do 4 sata po izlasku iz meščića, ubrzo se obavija opnom kroz koju ne mogu da uđu muške polne ćelije, a zatim propada. Pored toga, i muška polna ćelija gubi sposobnost za oplođenje ako se zadrži duže od 48 časova u unutrašnjim polnim organima žene. Pošto se ovulacija događa kod većine žena u sredini menstrualnog ciklusa, tj. 13 do 14 dana od prvoga dana prethodne menstruacije, to se uzdržavanjem od polnog snošaja nekoliko dana pre i nekoliko dana posle ovulacije sprečava spajanje muške i ženske polne ćelije.

Ovaj način može se primeniti samo kod žena sa redovnim, ujednačenim menstrualnim ciklusom i pošto se prethodno utvrdi drugim metodama rok ovulacije (niska telesna toplota za vreme ovulacije, pregledi vaginalnih razmaza itd.).

Kod žena koje žive pod povoljnim higijenskim uslovima i imaju ujednačeni menstrualni ciklus može se koristiti ovo vreme prirodne neplodnosti kod žene. Račun je veoma jednostavan i za svaki mesec unapred treba odbrojati plodne i neplodne dane. Na primer: od prvoga dana menstruacije odbroji se 27 do 28 dana i zabeleži dan sledeće menstruacije. Od toga dana broji se unazad 11 dana ― to su neplodni dani. Zatim se dalje odbroji još pet dana ― to su dani u sredini menstrualnog ciklusa, dakle dani ovulacije, kad se može očekivati oplođenje. Ostali dani, tj. dani odmah posle menstruacije su takođe neplodni dani; tu jajašce tek sazreva u meščiću jajnika,

Ukratko: prvih 8 do 10 dana posle menstruacije i 10 do 12 dana pred menstruaciju žena je (pod normalnim uslovima) neplodna, dok 4 do 5 dana u sredini menstrualnog ciklusa postoji mogućnost oplođenja.

Ako je menstrualni ciklus neujednačen, čas duži, čas kraći, ovaj način kontracepcije se ne može primenjivati. U takvim slučajevima ne mogu se odrediti dani ovulacije, tj. dani prirodne plodnosti kod žene.

b) Druga prirodna metoda sprečavanja neželjene trudnoće sastoji se u tome da se uzimanjem raznih hormona u obliku tableta spreči prirodni razvoj ženske ili muške polne ćelije. Za sada je ovaj način daleko više raširen kod žena nego kod muškaraca. Postupak je veoma jednostavan: nekoliko dana posle početka menstruacije žena uzima svaki dan po jednu tabletu u toku 20 dana; dejstvom tih tableta sprečava se potpuno razvijanje meščica i sazrevanje ženske polne ćelije u njemu, tako da uopšte ne dolazi do ovulacije
― Rad (fiziologija) ženskih polnih organa). Međutim, iako ne dolazi do sazrevanja i izbacivanja ženske polne ćelije, ipak dolazi do mesečnog krvarenja, mada nešto slabijeg. Ova
cija primenjuje se već nekoliko godina na velikom broju žena, ali mišljenja stručnjaka još nisu jedinstvena u pogledu štetnih posledica po organizam žene, naročito pri dugotrajnoj upotrebi. U našoj zemlji vrše se takođe ispitivanja pozitivnog i negativnog dejstva ovih sredstava, i ako se pokažu dobri rezultati, možda će se pristupiti široj primeni ovoga načina sprečavanja neželjene trudnoće.

Primena „oralne“ kontracepcije kod muškaraca još se nalazi u okviru naučnih ispitivanja.


loading...


Share.

Leave A Reply

error: Sadržaj je zaštićen !!