Neplodnost kod žena (sterilitet)

0

Žena koja u doba polne zrelosti živi polnim životom i ne može da zanese (zatrudni) smatra se neplodnom (sterilnom). U brakovima bez dece obično se misli da je samo žena uzrok neplodnosti braka. Međutim, mnogobrojnim ispitivanjima dokazano je da je skoro u polovini neplodnih brakova, i pored dobrog opšteg zdravstvenog stanja i sposobnosti za vršenje polnog snošaja, muškarac kriv za neplodnost braka. Zbog toga se u brakovima bez dece mora prvo utvrditi ko je neplodan, pa tek onda preduzeti lečenje.

Dok utvrđivanje uzroka neplodnosti žene zahteva, više puta svestrano i dugotrajno ispitivanje, dotle utvrđivanje neplodnosti muškaraca nije teško.

Sveže izlučena sperma ispita se pod mikroskopom i odmah se utvrdi da li su muške polne ćelije (spermatozoidi) sposobni za oplođenje ili ne. Kod žena je, međutim, daleko teže ispitati pravi uzrok neplodnosti. Ovde razlikujemo:

1) žene koje nisu nikad mogle da zanesu (primarni sterilitet) i
2)žene koje su postale neplodne posle jedne ili više trudnoća (sekundarni sterilitet).

Uzroci neplodnosti žena su mnogobrojni i više puta postoji nekoliko njih, pa oni zajedno smanjuju sposobnost žene da rađa. Osnovni uzroci neplodnosti su:
1)nepravilnosti u sastavu i radu ženskih polnih organa i
2) opšti poremećaji u organizmu žene.

Nepravilnosti u sastavu (građi) ženskih polnih organa obično se lako raspoznaju već prilikom pregleda žene. To su nedovoljno ili nepravilno razvijeni polni organi, naročito materica, nepravilan položaj materice, i razne druge nepravilnosti ili izraštaji na bilo kojem delu polnih organa. Sve ove nepravilnosti mogu biti urođene ili stečene kao posledice raznih oboljenja i ozleda. Stečene nepravilnosti su najčešće posledice zapaljenja ženskih polnih organa, koje nastaju posle porođaja ili pobačaja. Naročito teške posledice ostavljaju namerni pobačaji, koji su u velikoj većini slučajeva uzroci neplodnosti žena kod kojih je već postojalo oplođenje. Najčešće posledice izazvanog pobačaja su srašćenja i suženja u jajovodima, ređe u grliću ili šupljini materice. U takvim slučajevima postoji zapreka da se ženska i muška polna ćelija susretnu i sjedine.

Više puta i pored pravilno razvijenih polnih organa ne može da dođe do oplođenja. U tim slučajevima u pitanju je nepravilan rad jajnika, pod čijim uticajem nastaju razne promene i na drugim polnim organima, naročito na sluzokoži materice.

Nepravilnosti u radnjama ženskih polnih organa mogu takođe biti urođene ili stečene. Zapaljenja jajnika i ovde igraju veliku ulogu, tj. ostavljaju poremećaj u radu jajnika. I ova zapaljenja najčešće nastaju posle izazvanih pobačaja.

Više puta prekid trudnoće ne izaziva zapaljenje, ali ipak poremeti rad ženskih polnih žlezda. To se naročito događa kod nedovoljno razvijenih polnih organa, gde je i pored toga došlo do oplođenja i gde bi trudnoća doprinela da se polni organi i organizam žene ojačaju i razviju. Međutim, prekid trudnoće poremetio je ovaj prirodni proces i delovao je baš suprotno, tj. sprečio razvijanje polnih organa i prouzrokovao trajnu neplodnost žene.

Oplođenje zavisi i od složenog delovanja drugih žlezda sa unutrašnjim lučenjem i njihovog uticaja na zbivanja u ženskim polnim organima. To su oni slučajevi neplodnosti gde nikakvim ispitivanjima ne mogu da se utvrde uzroci, i koji ostaju bez uspeha i pored upornog lečenja. Događa se, mada veoma retko, i da se polne ćelije muškarca i žene, inače sposobne za oplođenje, ne mogu da oplode i da, posle promene druga, oboje mogu imati dece.

Lečenje neplodnosti katkad je veoma dugotrajno i zahteva veliko strpljenje i istrajnost i žene i lekara. Uspeh zavisi od uzroka neplodnosti. Za uklanjanje uzroka postoje razni načini lečenja, koje može da sprovodi samo iskusan lekar specijalista.

Žena u zrelom dobu, koj a u toku dve-tri godine polnog života ne može da zatrudni, treba odmah da se obrati lekaru, jer uspeh umnogome zavisi i od toga da li je lečenje preduzeto na vreme. Ne treba čekati da prođe najbolje doba za rađanje dece pa onda tražiti lekara. Posle 30. godine starosti, ako i dođe do oplođenja, mogu da nastanu razne nepravilnosti pri samom porođaju, što opet dovodi u opasnost krajnji uspeh lečenja.


loading...


Share.

Leave A Reply

error: Sadržaj je zaštićen !!