Doba polne zrelosti kod žena

Iz doba puberteta devojčica postepeno prelazi u doba polne zrelosti, ili doba plodnosti, koje traje od navršene 18. godine do 45. ili 50. godine života. U to doba organizam i polni organi žene potpuno su se razvili i sposobni su za sve napore rađanja dece, uz obavljanje svakodnevnih dužnosti. Nagle promene izazvane pubertetom, koje su prouzrokovale manje ili veće teškoće kod devojčica, postepeno se stišavaju, sve radnje u organizmu odigravaju se složno i ne smetaju jedna drugoj. Menstruacija dolazi u određenim razmacima, bez velikih teškoća, i zaostaje samo za vreme trudnoće i dojenja deteta. Izostajanje mesečnog pranja izvan toga znak je nekog poremećaja ili oboljenja, i u takvom slučaju treba se posavetovati sa lekarom.

U doba plodnosti žena treba da izdrži najveći teret života i materiistva. Zdrava žena, sa dobro razvijenim polnim organima, u ovo doba lako zatrudni ako živi polnim životom. Velike promene koje nastaju u njenom organizmu podnosi obično bez teškoća. Štaviše, mnoge žene se razvijaju i ojačaju tek posle prve ili druge trudnoće, i od slabunjave, bledolike i nežne devojke postaje zrela žena.

Doba polne zrelosti naziva se još i doba plodnosti. Ovo je zaista u svakom pogledu najplodnije doba u ženinom životu. Žena je sposobna da rađa i podiže decu i da obavlja niz dužnosti kao član porodice i društva. Ona je na vrhuncu svoje telesne i duševne snage, kojima treba razumno da upravlja.

U doba plodnosti ima izvesnih ograničenja u pogledu rađanja dece. Najpovoljnije doba za rađanje je između 20. do 30. godine života. Žene koje prvi put počnu rađati tek posle 30. godine života zovu se stare prvorotke, a u porođaju mogu da nastanu razne nepravilnosti i kod dobro razvijenih i zdravih žena. Međutim, i kod starijih prvorotki porođaj može da prođe bez ikakvih posledica i po majku i po dete, i godine starosti ne treba da budu razlog za sprečavanje rađanja.



Posted

in

by

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *