Prirodna nega usana i higijena zuba

Ruž sa usana nikada ne treba skidati vodom i sapunom.

Koža na usnama se veoma nežna i osetljiva i lako puca. Zato je u toku dana potrebno zaštititi grožđanom mašću ili nekom kremom. Usnama povremeno prija i krema za lice. Ona istovremeno može da posluži i kao osnova za nanošenje ruža za usne. Ruž sa usana nikad ne treba skidati vodom i sapunom. Za čišćenje usana postoje posebne kreme, ali se, bez štetnih posledica, može koristiti i kozmetičko mleko i papirna maramica. Sam ruž i olovka za izvlačenje kontrura ne smeju da suše kožu, a ako su usne već ispucale ili suve ne bi ih trebalo uopšte ni koristiti sve dok se usne ne oporave.

Na ispucale usne povoljno deluje med. Usne se premažu medom i ostavi se da med deluje desetak minuta. I sunce ponekad može isušiti usne što može da bude i veoma bolno. U tom slučajutreba koristiti obloge od hladnog čaja od lipe i kamilice koji će ublažiti upalu i usnama vratiti vlažnost. Da bi usne bile vlažne i sjajne mogu se mazati i vazelinom, ili još bolje, glicerinom koji ima prijatan ukus. Ožiljak od groznice će iščeznuti brže ako se na njega nanese malo soli pomešane sa dve-tri kapi limunovog soka.

ZUBE treba čistiti temeljno bar dva puta na dan. Četkica za zube ne sme biti predugačka, već njena dužina mora biti takva da četkanjem čisti površinu od najviše dva zuba. Zubi se peru kružnim pokretima i sa spoljne i sa unutrašnje strane, pri čemu se istovremeno masiraju i desni. Treba ih četkati najmanje 3 minuta i nakon toga dobro isprati vodom. Četkicu treba dobro oprati i osušiti da nebi zadrzavale bakterije. Bez obzira na to kako se održava, četkicu treba često menjati.

Zube bi trebalo prati posle svakog obroka. Ako to ipak nismo u mogućnosti trebalo bi sažvakati jabuku ili neko drugo voće, tim pre što voćna kiselina uklanja zubni kamenac. Pored toga što se pranjem zuba uklanjaju ostaci hrane i time sprečava kvarenje, pranje je istovremeno i svojevrstan kozmetički tretman. Ono izbeljuje zube, a pasta daje usnoj duplji svežinu i prijatan miris. S obzirom na sve to, pranje zuba treba da postane redovna navika od najranijeg detinjstva.

Ako vas muči LOŠ ZADAH iz usta, popijte svako jutro sok od dve pomorandže. Tek nakon toga operite zube na uobičajeni način. Za prijatniji dah koristise i čaj od kleke. Trideset bobica kleke prelije se litrom ključale vode i ostavi poklopljeno 10 minuta. Zatim se procedi i posle svakog obroka pije po jedna šolja ovog čaja.

PROTIV UPALE DESNI svako jutro i veče desni treba masirati maslinovim uljem jak čaj od žalfije, takođe, deluje kao antiseptičko sredstvo i smiruje upale.


Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *