Prirodne kreme za lice

Kreme se uvek stavljaju na potpuno čisto i tonizirano lice. Obavezno se nanose ujutro i uveče, a za stare, umorne i dehidrirane kože i više puta na dan. One predstavljaju zaštitu od prljavštine, sunca i vetra, kao i od toplog suvog vazduha u zagrejanim prostorijama.

Za mladu normalnu kožu dovoljne su hidratantne kreme ujutro i uveče. One održavaju vlažnost kože, jer sadrže komponente koji utiču na zadržavanje vlage u dubljim slojevima kože. Procenat masnoće u takvim kremama može se razlikovati u zavisnosti od tipa kože kome su namenjene.

Što je koža starija potrebno joj je više nege, pa se za takvu kožu, osim hidratantne kreme za dan, koriste i hranljive kreme sa aktivnim sastojcima koje se obično stavljaju uveče.

Izbor kreme sa određenim aktivnim sastojkom zavisi od stanja kože. Tako se napr. kreme sa kolagenom i elastinom koriste za negu opuštene, starije kože pa koža postaje napetija i elastičnija. Za ovu istu svrhu mogu se koristiti i kreme koje sadrže mleč. Koriste se, takođe, i hranljive kreme koje sadrže vitamine i hormone kao i kreme sa ekstraktom lekovitog bilja za osetljive i iritirane kože. Danas se prave i kreme sa ekstraktima izabranog lekovitog bilja za kožu sa aknama ili drugim nečistoćama.

Kozmetička industrija nudi veoma širok izbor ovih proizvoda. Ipak, ako se nađete u situaciji da ostanete bez njih, možete probati neki od recepata za pripremu krema za lice kod kuće.

Za stariju kožu koriste se kreme s aktivnim sastojcima.

KREMA OD MEDA I SUSAMA: 4 kašike ulja od susama, 3 kašičice pa vlake, žumance i kašičicu morske soli dobro izmešajte. Zatim dodajte l0kašika ulja i susama, 4 kašike jabukovog sirćeta, kašičicu meda i nekoliko kapi mirisnog ulja po želji. Kremu nekoliko minuta dobro mutite. Koristite kao kremu za noć.

KREMA OD MEDA I JOGURTA: izmešajte 3 kašike jogurta, žumance i kašiku pavlake. Dodajte po kašičicu jabukovog sirćeta i soka od paradajza i najzad kašiku zagrejanog meda i mutite dok masa ne postane kremasta. Koristite za dan i noć.

KREMA OD MEDA I PAVLAKE: zagrejte 2 kašičice meda i četiri kašike mleka dok se med ne rastvori pa umešajte 10 kašika pavlake, žumance i 4 kapi rastvora propolisa i nekoliko minuta mutite, po mogućstvu mikserom. Krema se koristi za noć.

KREMA OD MEDA I MAJONEZA: zagrejte kašičicu meda i 2 kašike mleka. Dodajte 3 kašike majoneza, 2 kašike kisele pavlake i 2 žumanceta. Mutite nekoliko minuta, po mogućstvu mikserom. Koristite za dan i noć.

KREMA OD MEDA I ULJA: penasto (po mogućstvu mikserom) umutite žumance, kašiku i po uljanog rastvora vitamina E, pa umešajte čvrst sneg od belanceta. Sipajte u teglicu i dobro promućkajte. Koristite za noć.

KREMA OD CRNOG SLEZA ZA SUVU KOŽU: Uzmite 3 dela svežeg lišća i cvetova crnog sleza, iseckajte, dodajte 4 dela maslaca i kuvajte nad parom dok sva tečnost ne ispari. Ovako dobijenu kremu stavite u teglicu i čuvajte u hladnjaku, a koristite za noć.


Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *