Masaža i vežbe za opuštanje i zatezanje mišića lica

Uz pomoć masaže krema prodire dublje u donje slojeve kože.

Za vraćanje elastičnosti i zategnutosti opuštenoj koži, pored upotrebe raznih preparata, neophodna je i masaža i gimnastika lica. Masaža lica najdelotvomija je kada je izvodi stručnjak. Za pravilnu dubinsku masažu neophodna je, pre svega, upotreba raznovrsnih aparata, kao i posebna veština ručnog masiranja koju treba izvesti znalački, ni suviše slabo, ni suviše grubo.

Međutim, pored ovakvih masaža koje se, po pravilu, obavljaju u kozmetičkim salonima, postoje i izvesne vežbe i masaže koje zahtevaju svakodnevno upražnjavanje, pogotovu kad je lice umorno i kada je neophodno da mu se u kratkom roku vrati svežina i boja, npr. pre večemjeg izlaska. Čak i samo stavljanje kreme na lice uz pomoć masaže ima bolje dejstvo, jer krema na taj način dublje prodire u kožu i njene donje slojeve.

Gipkost mišića lica održava se gimnastikom.

Lice se, pre svega, dobro očisti i namaže kremom, a zatim masira blagim pokretima odozdo na gore. Čelo se masira od sredine ka slepoočnicama, a nos od vrha prema korenu, s tim što se nozdrve masiraju kružnim pokretima vrhovima srednjih prstiju. Obrazi se masiraju sa po četiri prsta pokretima koji počinju od brade preko jabučica prema slepoočnicama. Brada se masira od jednog uha ka drugom u oba smera, prateći konturu vilice, a usta malim kružnim pokretima kažiprstom, oko usana. Koža oko očiju je posebno osetljiva i masira se tako što se jednom rukom pridržava koža na slepoočnici (levom rukom na levoj strani itd.), a prstima druge ruke blago masira koža oko oka od spoljne ivice ka unutrašnjoj ispod oka, pa zatim preko kapka ponovo ka spoljnom uglu.

Ovakva masaža može se korisno upotpuniti vežbama kojima se mišići lica stavljaju u pokret i na taj način održavajučvrstim. Vežbe su jednostavne i rade se ujutro ili u bilo koje doba dana kada se oseća neka napetost ili umor. Pre vežbi čisto lice se namaže kremom i po mogućstvu stane se pored otvorenog prozora. Pri tome se isprave ramena, a glava stavi malo unazad. Usta se maksimalno otvore i izgovaraju samoglasnici a, e, i, o jedan za drugim, 15 puta. U istom položaju se i vežba u kojoj se naizmenično izgovaraju glasovi u i h. Pokreti usta ne smeju biti grubi, a u pauzi između vežbi treba duboko udisati i izdisati vazduh.

Isto toliko su jednostavne i sledeće vežbe:

– zabacite glavu unazad isturivši što više donju vilicu i istovremeno pritiskajte snažno prstima obe ruke potiljak.
– pripijte čvrsto dva prsta na slepoočnicu koliko da se imobiliše koža, a onda sa naporom otvarajte i zatvarajte kapke. Ove vežba daju čvrstinu očnim kapcima.
– zatvorite usta inadujte obraze. Zadržite vazduh tridesetak sekundi. Utom položaju masirajte obraze i delove oko usta kružnim pokretima odozdo na gore.
– stisnutih vilica masirajtesa dva prsta kružnim pokretima mišić koji je pri stisnutim vilicama iskočio. Pokreti treba da se penju od vilične kosti prema jagodičnoj.

Kozmetički proizvodi iz iste kolekcije se međusobno dopunjuju.

Prilikom upotrebe kozmetičkih proizvoda potrebno je imati na umu da su pojedinačni proizvodi unutar jedne kolekcije formulisani tako da se međusobno dopunjuju. Zato se maksimalno korisni efekti mogu postići primenom proizvoda za negu kože istog proizvođača, a ne mešanjem proizvoda različite marke. Isto tako, svakoj koži prija povremena promena, pa bi, s vremena na vreme, trebalo proizvode jedne kolekcije zameniti drugima. Pri tome bi, ipak, trebalo voditi računa da se to ne čini previše često i da se oni koriste barem nekoliko meseci, jer je upravo toliko potrebno da bi se pokazalo njihovo pravo dejstvo.


Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *