Prirodna sredstva za toniziranje kože lica

Toniziranje predstavlja sledeći korak u pravilnoj nezi lica. Za tu svrhu koriste se razni losioni koji imaju višestruko dejstvo. Oni ne samo da uklanjaju poslednje tragove sredstava za čišćenje, već i zatvaraju pore, osvežavaju i stimulišu kožu. Za toniziranje kože koriste se bezalkoholni cvetni ili voćni tonici, u zavisnosti od tipa kože. Na primer, za suvu i normalnu kožu pogodan je tonik od kamilice, korena sleza i cveta hamamelisa, kao i ružina voda, dok se za masnu kožu koriste losiom oa cveta nevena, kantariona i krastavca.

Cvetni losioni koriste se za osvežavanje i toniziranje svih tipova kože i prave se od mešavine različitih cvetnih voda. Voćni losioni sa ekstraktom pomorandže, limuna, maline ili grejpfruta više pogoduju masnoj i kombinovanoj koži. Kamforni losion, pored astngenetnog, ima i antiseptičko dejstvo, pa se koristi za masne i bubuljičave kože. Za osvežavanje osetljive kože koristi se azulenski losion koji istovremeno ima i umirujuće svojstvo.

Losioni za toniziranje mogu se pripremiti brzo i jednostavno.

LOSION OD KAMILICE: skuvati blagu kamilicu i procediti je. Kad se rashladi, čaj sipati u flašicu izkoje će se upctrebljavati. Zatim dodati 2-3zrnca hipermangana i dobro promućkati. Ovako pripremljen losion veoma je blag i pogodan za suvu i normalnu kožu. Može se koristiti i nedelju dana nakon pripreme.

LOSION OD KRASTAVCA: izrendati krastavac, ostaviti ga da odstoji da bi pustio sokinakon togaproceditikrozgazu. Sok od kfastavca zatimpomešatisa alkoholom u odnosu 4:1, promućkati, sipati u odgovarajuću posudu i čuvatina hladnom. Pogodan je za masnu kožu, jer skuplja pore, aliga ne treba neprekidno koristiti. Ovaj losion istovremeno izbeljuje kožu. Kao losion za lice i vrat može poslužiti i sam sok od krastavca.

LOSION OD LISTOVA LEŠNIKA: šaka listova lešnika skuva seu3dl vode i procedi. Losion se upotrebljava dva puta dnevno: ujutro i uveče.

LOSION OD BRESKVE: sok od jedne breskve pomeša se sa jednom kašikom mleka i malo ružine vode. Ovako dobijen losion upotrebljava se za suvu kožu.

LOSION OD BELOG SLEZA: 50 listova i cvetova belogsleza kuva se u 1 litru vode 15minuta, a zatim procedii ohladi. Losion treba koristitii ujutro i uveče. Listovi i cvetovi belog sleza skuvani i malo prohlađeni mogu se staviti kao oblog na lice i držati 20 minuta. Oblog ublažava crvenilo lica. Losion se koristi ’29 suvu kožu.

LOSION OD GLOGINJA pogodan je za negu masne i umorne kože. Pravi se tako što se 20 g gloginja prelije sa pola litra ključale vode, poklopi iposle deset minuta procedi.

ČAJEVI OD ŽALFIJE, NANE, LISTA KUPINEIPRESLICE, takođe su odličnilosioniza lice. Čaj odžalfije je naročitopogodan za lice sa bubuljicama, jer deluje antiseptički.

Voda u kojoj se kuvao SPANAĆ, PRAZILUK, KUPUS ILI ŠARGAREPA, kao i drugo povrće, može se isto tako koristitikao losion za negu kože pre spavanja.

Cvetni losioni koriste se za osvežavanje i toniziranje svih tipova kože.



Posted

in

by

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *