Kako ublažiti pojavu bora na licu kod žena

0

Bore najveći broj žena počinje da primećuje u tridesetim godinama. One se, međutim, mogu javiti i ranije i kasnije u zavisnosti od delovanja više faktora. Godine, prema tome, nisu jedini uzrok pojave bora, iako starenje potpomaže njihov nastanak putem bioloških promena u tkivu (npr. smanjenje procenta vlage). Bore se stvaraju i kao posledica stresa, preteranog sunčanja, boravka napolju po hladnom i vetrovitom vremenu, neadekvatne ishrane i nedovoljnog uzimanja tečnosti. Bore se najčešće javljaju na onim mestima na koži na kojima je mimika najupadljivija, ili na onim delovima na kojima ima malo lojnih žlezda, odnosno na vratu, oko očiju i usta.

Iako se bore ne mogu sprečiti njihova pojava može se odložiti ili usporiti odgovarajućom i pravovremenom negom. U tu svrhu preporučuju se masaže (naročito ako ih obavljaju stručnjaci), čiji je cilj da opuste mišiće, maske koje imobilišu pokrete lica i vaporizacija koja, takođe, ima blagotvomo dejstvo, pogotovu ako je jonizirana. Najefikasniji način za ublažavanje bora čiji je uzrok dehidracija je stalno nanošenje hidratantnih krema. Ove kreme treba da sadrže i biološki aktivne supstance kao što su lecitini (iz soje i jajeta), vosak i lanolin.
Na izboranu kožu povoljno deluju i lekoviti sastojci koje sadrže peršunovo lišće, nana, žalfija i dr. Od ovog bilja mogu se pripremiti sledeća dva preparata:

Pojava bora može se odložiti ili usporiti pravovremenom i odgovarajućom negom.

— listove nane i žalfije staviti upola litra ključale vode, pustiti da proključa, a zatim skinuti s vatre i ostaviti da stoji 24 časa. U proceđenu tečnost dodati 3 kašike pavlake ili mleka ili kašičicu putera,pa ovom emulzijom mazati lice. Ostatak emulzije se može čuvati u frižideru;

—20 g . peršunovog lišća preliti jednom čašom hladne vode i ostaviti da stoji 24 časa, a zatim procediti. Ovaj losion se komadićem vate nanosi na kožu oko očiju, usta i na vrat, ostavi da se osuši, a zatim ispere.

Specijalne kreme protiv bora (antirid) treba koristiti najkasnije do 25 godine.

S obzirom na to da je koža oko očiju najosetljivija, s njenom negom treba početi odmah posle dvadesete godine ako je koža suva, a ako je normalna ili masna oko 25. godine. Posebna nega kože oko očiju da bi se sprečila pojava bora, podrazumeva i upotrebu specijalnih krema protiv bora (antirid).


loading...


Share.

Leave A Reply

error: Sadržaj je zaštićen !!