Akne i miteseri: Bolest lica kod mladih

Akne su najčešći problem kože i to pre svega kože mladih. Po statistici, kod 80% mladih se između 12-15 godina javljaju na licu različiti oblici akni. Zato stručnjaci danas smatraju da to i nije bolest, već specifično stanje kože lica, ramena i leđa koje, izuzev u 15% slučajeva, ne zahteva posebno lečenje, već se reguliše pravilnim higijenskim merama i kozmetičkim čišćenjem lica.

Pod aknama se podrazumeva niz različitih problema kao što su: otvoreni i zatvoreni miteseri, crne tačke, bubuljice i gnojnice, veći i manji gnojni čvorići, kao i ožiljci izazvani prethodno pomenutim promenama. Akne su, u velikom broju slučajeva, nasledne.

Akne nastaju u pubertetu usled intenzivnog lučenja polnih hormona što pojačava aktivnost lojnih žlezda. Usled toga dolazi do začepljenja izvodnih kanala, a pod uticajem specifičnih bakterija, i do infekcije.

Akne se, izuzetno, mogu javiti i kod žena posle 20. godine života usled hormonafiiih poremećaja. U izraženim slučajevima ovakvih poremećaja, pored akm, javljaju se i ciste, malje na licu ili izuzetno masna koža.

U zrelijem dobu mogu povremeno da se jave bubuljice, i to pred menstruaciju ili zbog nerviranja. One su prolaznog karaktera i nestaće same od sebe ako ne budete pokušavali da ih odstranite istiskivanjem.

Blagi oblici akni vremenom će se povući uz odgovarajuću higijenu i način ishrane. To podrazumeva često umivanje, masažu, hranu bogatu svežim voćem i povrćem, kao i dosta kretanja na čistom vazduhu. U jednom broju slučajeva ovakav režim treba kombinovati sa kozmetičkim tretmanima.

Ostali oblici akni, naročito ako na licu ima gnojnica i gnojnih čvorova, zahtevaju lečenje u specijalizovanim ustanovama, ili kod dermatologa u saradnji sa kozmetičarom.

U lečenju akni kombinuju se razni postupci i lekovi. U većini slučajeva lokalno se primenjuju specifični antibakterijski preparati za lečenje akni, ili lekovi sa dugotrajnim dejstvom koji se piju duže vreme. Uz to se upotrebljavaju lekovite kreme koje odstranjuju orožale delove na koži, pa tako sprečavaju pojavu mitesera.

Nelečene akne ostavljaju trajne ožiljke, udubljenja ili ispupčenja na koži, pigmentaciju, lojne ciste, a nekad i proširene pore. U izvesnim slučajevima kada ožiljci zahvate veće površine lica i predstavljaju estetski nedostatak, oni se mogu delimično ublažiti hirurškom intervencijom (dermoabrazija) koja se primenjuje na klinikama za plastičnu hirurgiju. Nikakvi kozmetički.tretmani, pilinzi ili slično, ne mogu ni ublažiti ovakvo stanje. Kozmetičkim pilingom mogu se odstraniti samo pojedine pigmentacije u gonjim slojevima ćelija epiderma.

Miteseri

Miteseri nastaju kao posledica zastoja oticanja loja kroz pore, nekada i zbog upotrebe neodgovarajuće kreme za negu. Mogu biti zatvoreni i otvoreni. Najčešće se javljaju na nosu, bradi i čelu. Otvorene mitesere možete i sami istisnuti, ali kožu prethodo naparite nad vrelom vodom ili kamilicom. To se nikada ne radi noktima, već samo papimim maramicama ili vatom. Naročito su pogodni štapići sa vatom koji se inače koriste za negu beba. Pri tome treba voditi računa da pore budu otvorene i da pritisak ne bude prejak kako se ne bi oštetila koža i okolno tkivo. To znači da bi sve mitesere koji se ne mogu ukloniti blagim pritiskom trebalo prepustiti kozmetičaru.

Zatvoreni miteseri su opasniji, jer se iz njih često razvijaju gnojnice, naročito usled nestručne nege. Zbog toga ovakve mitesere otklanja isključivo stručnjak. Koža se prethodno omekša parenjem i pakovanjem, nakon čega kozmetičar otvara mitesere sterilnom iglom i tek onda ih odstranjuje.

Mesta sa kojih su miteseri odstranjeni treba uvek dezinfikovati. Tako će se i pore opet zatvoriti. Posle toga bilo bi korisno da se na lice stavi i odgovarajuća maska.

Za negu nečiste kože mogu se uspešno koristiti i neki preparati koji se jednostavno pripremaju kod kuće od prirodnih sastojaka i raznog bilja.

Od BOKVICE se pravi melem za lečenje akni, zapaljene nečiste kože.
Treba istisnuti 15gr.soka od lišća bokvice i
dodati 5gr.lanolina,
l0g. Belog vazelina i
kap ružinog ulja i sve dobro izmešati i koristiti kao melem.

Protiv akni koristi se i KOPRIVA
U litar kipuće vode stavi se 60 g koprive i kuva deset minuta.
Oni koji pate od akni treba da piju po 4 šolje ovog čaja dnevno.

BELI LUK se upotrebljava za pravljanje tinkture protiv bubuljica.
250 grama belog luka očisti se i isecka,
a zatim stavi u litar alkohola i ostavi da stoji na suncu ili toplom mestu (oko 300 C) 14 dana, i nakon toga procedi. Razređenom tinkturom treba masirati nečistu ili bubuljičavu kožu. Da bi se ublažio neprijatan miris belog luka u tinkturu se može dodati 10 g nane.

Protiv bubuljica i crvenila lica koristise i losion od PERŠUNA
Veza peršuna opere se i prelije sa pola litra hladne vode. Nakon 48 sati tečnost se procedi i upotrebljava kao losion dva puta dnevno ujutro i uveče.


Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *