Stručni saveti za negu svih tipova kože

0

Nega lica

S redovnom negom kože treba započeti u ranoj mladosti.

Da bi koža lica što duže zadržala elastičnost i svežinu neophodna je redovna nega koju treba započeti u ranoj mladosti. Već tinejdžeri treba da nauče da je svakodnevno čišćenje i vlaženje lica neophodno i da će, što pre nauče nešto o svom tipu kože i započnu odgovarajuću negu, imati manje problema s licem kad budu stariji. Nega lica treba da postane doživotna navika, pa je zbog toga treba prilagoditi načinu života.

Za kožu lica je najvažnije da bude čista, da ima prirodni zaštitni kiselinski omotač, i da bude vlažna. Zbog toga su za negu lica najvažnija tri postupka: čišćenje, toniziranje i vlaženje. Ova tri postupka predstavljaju osnovu nege svih tipova kože, ali svalđ od njih zahteva i dodatnu negu. Pored toga, potrebno je voditi računa i o specifičnim zahtevima kože u različitim životnim dobima, kože podvrgnute ekstremnim klimatskim uslovima ili ugrožene nekim bolestima, što sve utiče na intenzitet i ražnovrsnost postupaka i sredstava za negu.

Nega normalne kože

Normalnoj koži neophodno je temeljno čišćenje nekim sredstvom za čišćenje lica uveče ili po povratku s posla. Nakon toga uporebljava se blagi losion, najbolje biljni, bez alkohola. Za ovaj tip kože najpogodnije su hranljive kreme sa dpdatkom vitamina. Antrid se obavezno stavlja na kožu oko očiju i na vrat, u mladosti povremeno, a kasnije sve češće. Za dan treba upotrebljavati poluhranljivu i ne previše hidratantnu (vlažnu) kremu naročito ako je vetrovito, jer vetar štetno deluje na vlažnu kožu. Preporučuju se voćne, tonizirajuće i hranljive maske bogate vitaminima i mineralima i povremeni piling za skidanje izumrlih celija koze.

Nega suve kože

Ovaj tip kože najbolje je čistiti nekim blagim sredstvom specijalno namenjenim suvoj koži i to uveče obavezno, a po potrebi i u toku dana, Vrlo je važno da losion bude na bazi alkohola i da se izbegavaju sva sredstva koja sužavaju pore. Za čišćenje osetljivih delova oko očiju koriste se posebni preparati. Ovoj vrsti kože potrebno je stalno vlaženje preko dana, zbog toga za dan treba koristiti hidratantne kreme sa većim procentom masnoće. Noću se koristi hranljiva masna krema i antrid za kožu oko očiju i vrat. Požeijno je da se 1-2 puta nedeljno koriste stimulativne vlažne i masne maske. Piling bi trebalo obaviti bar jednom nedeljno.

Nega masne kože

Masnu kožu treba čistiti nekoliko puta dnevno i to, po mogućstvu, nekim blagim sredstvom. Najbolje je koristiti nemasna mleka ili specijalne pene koje se nanose četkicom. Na taj način uklanja se suvišna masnoća, dezoksidišu miteseri i odlaže njihovo stvaranje. Piling je neophodan, jer otldanja površinski sloj izumrlih ćelija i podstiče regeneraciju. Posle pilinga koža je finija, i gubi karakterističan sjaj masne kože. Ako je koža zdrava primenjuju se tonizirajuće maske od svežeg voća i povrća. Ukoliko je koža inficirana (bubuljice, akne) ne preporučuje se stavljanje nikakvih maski, čak ni lekovitih. Za ovaj tip kože koriste se hidratantne kreme, a specijalne kreme koje podstiču celularnu respiraciju samo ako je koža zapuštena. Uz sve ovo treba povremeno koristiti losione i kreme na bazi sumpora i kamfora koji poboljšavaju opšte stanje površinskog sloja kože i isušuju njene problematične delove. Ovakva koža, ako se pravilno neguje, ostaće nepromenjena i do poznih godina. Međutim, čak i ovakva koža s godinama gubi elastičnost pa je, da bi se usporilo stvaranje bora oko očiju i na vratu, potrebno koristiti posebne kreme za vrat i kožu oko očiju (antirid).

Nega kombinovane kože

Za negu ove vrste kože najvažnije je razgraničiti delove masne od suve kože. Obično je masna koža na licu raspoređena u obliku slova T, odnosno kožaje masna na čelu, nosu i bradi, dok su spoljašnji delovi lica, slepoočnice i obrazi suvi. Za lice sa kombinovanom kožom ne postoji jedinstven način nege, niti se na svim delovima mogu koristiti ista sredstva. Zato i suve i masne delove kože treba negovati na različit i za to odgovarajući način.

Nega osetljive kože

Osetljiva koža se neguje na isti način kao i suva, s tim što se posebna pažnja obraća na moguće alergijske reakcije. Iako većina proizvođača kozmetičkih proizvoda prethodno testira svoje proizvode na određene vidove alergije, preporučljivo je da žene sklone alergijama, pre upotrebe preparata za osetljivu kožu, izvrše probe na manje uobičajene alergije.

Nega oštećene kože

Osnovna nega je kao i za masnu kožu, ali uključuje i upotrebu medicinskih losiona neophodnih za dezinfekciju. U zavisnosti od stepena oštećenja, trebalo bi potražiti stručni savet kozmetičara ili lekara dermatologa.

Nega mlade kože

Nega mlade kože zavisi od tipa kože i od godišnjeg doba. Mnogi mladi koriste kozmetičke preparate za decu što je pogrešno, jer su ovi proizvodi premasni za kožu mladih. U nezi mlade kože najvažnije je čišćenje, jer je ona u tom dobu najpodložnija stvaranju akni. Ako se za čišćenje koristi sapun, treba voditi računa da bude neutralan (ni svi dečji sapuni nisu neutralni!), jer alkalni sapuni uklanjaju kiselinski omotač kože koji je štiti od infekcije. Kreme za mladu kožu treba da budu lake i vitaminske, a nikako sa aktivnim svojstvom. Za normalnu mladu kožu maske nisu neophodne, dok se za masnu ili suvu koriste povremeno odgovarajuće maske.

Nega stare kože

Stara koža zahteva najintenzivniju negu i korišćenje preparata sa bioaktivnim sastojcima. Losioni za ovu kožu su bez alkohola. Za noć se koristi masna i hidratantna krema sa jakim aktivnim svojstvom, koja obavezno treba da sadrži vitamine, lecitin i ekstrakte placente. Za dan se, takođe, koriste masne hidratantne kreme. Za predeo oko očiju i za vrat obavezna je svakodnevna upotreba antirida. Preporučuje se da se maske bogate vitaminima, proteinima, ekstraktom placente i s biljnim dodacima, stavljaju više puta nedeljno. Pošto starenje očvrščava gornji sloj kože, pa ona ne samo što nije meka i gipka, već i sprečava prodiranje krema i aktivnih supstanci u dublje slojeve, piling je neophodan bar dva puta nedeljno.


loading...


Share.

Leave A Reply

error: Sadržaj je zaštićen !!