Koje su promene na koži karakteristične za različite životne dobi

0

Svi tipovi kože, bez obzira na specifične karakteristike, podložni su uticaju mnogih faktora i menjaju se s godinama i u zavisnosti od klime, bolesti, uzimanja lekova i dr. Ovakvih promena nisu lišena ni deca u najranijem dobu kada se mogu javiti razni osipi, alergije i drugi problemi. Te promene na koži mogu nastati tokom celog detinjstva, ali ipak, izuzev alergija, nisu karakteristične za taj period života.

Prve velike promene na koži javljaju se u pubertetu, zbog vrlo izražene hormonske aktivnosti organizma. U tom periodu lojne žlezde luče previše masnoća koje zapušavaju pore na koži i izazivaju akne. Ova pojava je toliko izražena među adolescentima da je mnogi prihvataju kao nešto što je normalno i što će samo proći. Međutim, pravilnom negom u ovom dobu ovakvi problemi mogu se znatno ublažiti, pa čak i u potpunosti ukloniti. Ovo je vrlo važno, ne samo zbog izgleda kože lica u tom dobu, već i zbog trajnih posledica koje može izazvati nepravilna nega. Pojačana harmonska aktivnost u ovom periodu izaziva i maljavost koja je u nekim slučajevima šamo prolazna pojava.

Zato se u ovim godinama ne preporučuje ni jedan metod trajnijeg otklanjanja dlaka, već samo izbeljivanje. Poseban problem predstavljaju proširene pore koje se, ako se već jednom jave, ne mogu nikako ukloniti. Zbog toga je higijena lica u ovom dobu naročito važna, odnosno neophodno je stalno čišćenje lica, kako bi se sprečilo nagomilavanje masnoće u porama i njihovo širenje. Pege koje se, takođe, mogu javiti u ovom periodu života, ne mogu se trajno ukloniti, niti izgubiti same od sebe. Iako donekle izblede u zimskom periodu, pojačavaju se sa prvim suncem.

Negativne promene na koži mladih mogu nestati i zbog toga što devojke često koriste šminku i sredstva za negu lica namenjene nezi zrele kože njihovih majki.

Koza u dvadesetim je najlepsa

Dvadesete godine su najbolje za kožu, jer su problemi puberteta prošli, a znaci starenja se još nisu pojavili. To ne znači da nega nije potrebna, jer će posledice nemamog odnosa prema koži postati vidljive već krajem dvadesetih godina. Problemi kože u ovom dobu života vezani su, uglavnom, za propuste u nezi kože u prethodnom dobu i velike promene u načinu života. To su godine kada žene počinju da rade, odnosno dugo borave u zatvorenim kancelarijama ili industrijskim halama. Osim toga, to je i doba kada žene osnivaju porodicu i mnogo se više bave kućnim poslovima koji podrazumevaju korišćenje deterdženata, insekticida i dr. Za najveći broj savremenih žena ovo je period kada se dosta putuje, što često podrazumeva promenu klime i eksperimentisanje sa novim kozmetičkim i drugim proizvodima, parfemima, egzotičnom hranom i dr. Sve ovo, uz korišćenje pilula za kontracepciju, može izazvati alergijske i druge promene na koži.

Kozu u tridesetim godinama karakterise susenje i pojava bora

Tridesete godine karakteriše,sušenje kože koje izaziva prevremeno starenje. Zbog toga je neophodno promeniti način nege kože lica i obratiti pažnju na pojavu mitesera i potkožnih bubuljica, uglavnom na bradi. Koža tridesetogodišnjakinja postepeno gubi zategnutost, jer se smanjuje njena sposobnost vezivanja vode i obnavljanja ćelija, što dovodi do pojave bora. U ovom periodu ponekad se javljaju i kesice ispod očiju koje se mogu samo hirurški otkloniti. Ispucale kapilare koji mogu biti posledica trudnoće, preteranog uzimanja alkohola, visokog krvnog pritiska ili povreda kože i koji postaju izrazitiji u ovom periodu života, trebalo bi da otlklanja lekar.

U četrdesetim godinama još više se gubi zategnutost kože, pore se proširuju i javlja se kuperoza (crvenilo nosa i lica nastalo od površinskih kapilara). Kožna bolest psorijaza, koja se inače može javiti u svim životnim dobima, najčešće se javlja u četrdesetim godinama.

Posle četrdesete koža pokazuje izrazitlje znake starenja i postaje podložnija mnogim bolestima

U pedesetim godinama svaka koža, pa i ona negovana, pokazuje znake starosti. Koža je sve opuštenija, a bore se produbljavaju. Isušivanje kože predstavlja poseban problem jer često izaziva svrab, usporava zaceljivanje povreda i pogoduje infekcijama. Javljaju se i crvene linije i staračke pege. Pored kože, menja se i potkožno tkivo, odnosno kolagena vlakna otvrdnjavaju, a sloj masnog tkiva pod samom površinom kože postaje tanji.

Zbog takvog opuštanja tkiva donekle se mogu promeniti i crte lica. Najozbiljniji problem koji se može javiti u pedesetim godinama je rak kože. Obično sejavlja kod onih koji su se preterano sunčali ili dugo vremena provodili na otvorenom. Prvi znakraka kože je jako pigmentirana površina tamno braon, plave ili cme boje. Nekada su ove promene iznad nivoa kože, s tim što im se boja i veličina menjaju kada se izlože suhcu. Lečenje je u većini slučajeva uspešno, a nekada ne ostaju ni ožiljci.

Ozbiljne promene na koži svih lipova i starosti izazivaju klimatski faktori, a naročito sunce, hladnoća, vetar i vlaga. Da bi se ublažio uticaj ovih faktora, kao i zagađenosti okoline, potrebno je koristiti specijalna zaštitna sredstva.

Neke bolesti ili poremećaji rada pojedinih organa (organi za varenje, jetra, bubrezi i dr.), kao i hormonalne smetnje, izazivaju različite promene na koži.


loading...


Share.

Leave A Reply

error: Sadržaj je zaštićen !!