Idealna telesna težina za žene

0

Da biste uopšte znali da li treba da oslabite, ili da se ugojite, potrebno je da znate svoju normalnu, odnosno idealnu telesnu težinu. Idealna telesna težina je ona koja se dostiže završetkom razvoja i koja treba da se sačuva celog života Više se ne smatra normalnim da se čovek sa godinama sve više goji. Naprotiv, najbolje je zadržati težinu koju ste imali sa osamnaest godina.

Stručnjaci koji se bave ovim problemima, daju više mogućnosti za izračunavanje idealne težine, ali razlika između tako dobijenih rezultata nije naročito velika. Idealna težina se npr. može izračunati ako se visina (izražena u cm) umanji za 100 i od toga odužme 11)% ako se radi o muškarcu, odnosno 15% ako se radi o ženi.

Idealna težina se može izračunati i primenom sledeće formule:
idealna težina muškarca (kg) = visina (cm) 105 idealna težina žene (kg) = visina (cm) 110.

Međutim, i ovde treba imati u vidu da gojaznost i suvišan broj kilograma ne znače uvek isto. Gojaznost znači imati suvišnu količinu masti. Osoba koja se bavi fizičkom aktivnošću i uz to ima dobro razvijenu muskulaturu može da ima dosta kilograma, a da ne deluje gojazno, već lepo. Sa druge strane, osoba koja uglavnom sedi može da ima idealnutežinu, a da deluje odveć gojazno. Osim toga, između tridesete i četrdesete godine, kada salo delimično zamenjuje mišiće, naslage masti mogu se povećati i bez povećanja telesne težine.


loading...


Share.

Leave A Reply

error: Sadržaj je zaštićen !!