Jeftini gradovi za 8. martovski šoping

0

Jeftini gradovi za 8. martovski šoping

Praznik koji nam se bliži je prava prilika da pođete u šoping u neki od gradova u blizini Srbije. Nekada je bilo uobičajeno da dame za 8. mart od preduzeća dobiju nagradno putovanje u neki od gradova, poput: Trsta, Budimpešte, Soluna… Danas, u većini slučajeva same sebi priređuju to „iznenađenje“.

Pa da vidimo koji su to najpovoljniji gradovi za osmomartovske šoping ture…

1. Segedin (mađ. Szeged)

segedin 1

Smešten na ušću reke Mureš u reku Tisu, Segedin je drugi po važnosti grad u Mađarskoj, odmah iza prestonice, Budimpešte.

Pretpostavlja se da naziv vodi poreklo od mađarske reči koja znači ostrvo (mađ. sziget).

[to_like]

Ono po čemu je još Segedin čuven, osim po šopingu, jeste veliki broj sunčanih dana u toku godine, a ujedno je i najveći grad koji se nalazi na reci Tisi.

Za istoriju grada je izuzetno važna 1879. godina. Naime, te godine je Segedin pogodila velika poplava u kojoj je skoro čitav grad uništen. U to doba je car Franc Jozef I vladao zemljom i prilikom posete uništenom gradu je obećao da će ga načiniti lepšim nego pre. Nakon toga, grad izrasta u današnji Segedin, sa velelepnim građevinama, ulicama i trgovima.

Sredinom prošlog veka, zapravo 1965. godine u okolini grada je otkrivena nafta, što još više doprinosi razvoju grada.

[/to_like]

 

2. Solun (gr. Θεσσαλονίκη)

solun 2

Drugi po važnosti grčki grad, jedno je od nezaobilaznih mesta za srpske turiste. Solun je glavni grad grčke pokrajine Makedonije i važan pomorski centar zemlje.

Ovaj lučki grad krasi veliki broj građevina i spomenika iz vizantijskog i turskog doba.

Solun nosi naziv po sestri Aleksandra Velikog, Tesaloniki. Naime, grad je osnovao njen suprug, Kasander, 315. godine pre Hrista.

Sveti Dimitrije se smatra zaštitnikom grada i svakako, ako se nađete u Solunu, ne zaboravite da posetite crkvu svetog Dimitrija. Svakako, ne bi trebalo zaobići ni: Galerijev slavoluk i grobnicu, Staru Agoru, Rotundu, hipodrom, Rimsku palatu, Trigonijski toranj.

3. Temišvar (rum. Timișoara)

temisvar 3

Smešten na reci Begej, u rumunskom delu Banatu, Temišvar je sedište županije Tamiš i jedan od najznačajnijih kulturnih, trgovačkih i obrazovnih centara zemlje.

Najveći kulturno – istorijski centar srpskog življa u Rumuniji je upravo Temišvar, sa brojnim ustanovama kulture koje na svojevrstan način zbližavaju Srbe nastanjene u Rumuniji. U njemu je i sedište eparhije Temišvarske srpske pravoslavne crkve.

Neretko se za Temišvar kaže da je „Mali Beč“, jer čitav grad podseća na stari deo Beča, a razlog leži u činjenici da su njim dugo vladali Habzburgovci.
Grad je dobio naziv po reci Tamiš, iako kroz njega protiče reka Begej. Međutim, u davna vremena su na području nekadašnjeg grada proticale obe ove reke, ali usled izgradnje kanalizacione mreže, tokovi ovih reka su promenili pravce, koje imaju i danas.

Kao svojevrstan centar rumunskih Srba, na temišvarskom Trgu ujedinjenja se ponosno uzdiže srpska Saborna crkva.

Na temišvarskom baroknom trgu u stargom gradskom jezgru se najčešće okupljaju meštani, ali i brojni posetioci. Posebno živ deo grada je upravo staro gradsko jezgro, sa brojnim klubovima, kafićima i restoranima.

Dok uživate u kupovini, ne zaboravite da vidite i posetite neke od čuvenih gradskih zdanja, poput: Rumunske saborne crkve Banatske mitropolije, kipa vučice koja doji osnivače grada Rima, Romula i Rema, Stare gradske većnice, kipa Bogorodice, Barokne palate…

4. Sofija (bug. София)

sofija 4

Glavni grad susedne Bugarske je još jedno od povoljnih gradova za osmomartovski šoping. A pored toga i važan kulturno – istorijski i ekonomski centar zemlje.

Udaljen je 50-ak kilometara od granice sa Srbijom i smatra se jednim od najstarijih balkanskih gradova,

Zanimljivo je da, uzevši u obzir da grad leži na 550 metara nadmorske visine, Sofija se smatra najvišom prestonicom u Evropi.

U okolini grada se nalazi veliki broj lekovitih izvora mineralne vode i brojna lečilišta.
U samom srcu grada smešten je Parlamentarni trg, koga krasi spomen hram posvećen Aleksandru Nevskom.

U sofijskoj crkvi Svete Nedelje, odnosno Svetog Kralja nalaze se mošti Stefana Milutina, srpskog kralja.

5. Skoplje (mak. Скопје)

skoplje 5

Najveći, a ujedno i glavni grad BJRM, Skoplje je kulturni, ekonomski i politički centar zemlje. Od Beograda je udaljen oko 430 kilometara.

Možda niste znali da je čuvena Majka Tereza rodom upravo iz ovog grada, iz rimokatoličke porodice albanskog porekla.

Ono što većina nas zna je razorni zemljotres koji je 1963. pogodio ovaj grad. Tom prilikom su oštećeni brojni kulturno istorijski spomenici grada, a neki su čak i potpuno uništeni.

Danas je Skoplje razvijen grad, u čijem sastavu se nalazi 11 opština i smatra se jednim od glavnih transportnih centara na području jugoistočne Evrope.

Svakako, ono što bi trebalo videti i posetiti kada se nađete u Skoplju su: Dušanov most, koji je preko reke Vardar izgrađen u 15. veku i jedan je od simbola ovog grada, a spaja njegov stari i novi deo, zatim Daut pašin amam (izgrađen krajem 15. veka, 1484. godine), stara skopska čaršija na Čairu, tvrđava Kale, Mustafa pašina džamija (izgrađena 1492. godine), koja se smatra jednim od najlepših spomenika Islama u Skoplju.

Još putopisa o brojnim gradovima možete pogledati na turističkom portalu TT group.


loading...


Share.

Leave A Reply

error: Sadržaj je zaštićen !!